Obstaja več možnih vzrokov za intoleranco za gluten, vključno s celiakijo, občutljivostjo na gluten brez celiakije in alergijo na pšenico.
Vse tri oblike intolerance na gluten lahko povzročijo razširjene simptome, od katerih mnogi nimajo nobene zveze s prebavo.
Simptomi celiakije
Celiakija je najhujša oblika intolerance na gluten. To je avtoimunska bolezen, ki prizadene približno odstotek prebivalstva in lahko povzroči poškodbe prebavnega sistema.
Lahko povzroči številne simptome, vključno s težavami s kožo, prebavili, spremembami razpoloženja in še več. Tukaj je nekaj najpogostejših simptomov celiakije:
1. driska, zaprtje in smrdljivo blato,
2. utrujenost,
3. kožne reakcije, kajti intoleranca na gluten lahko vpliva tudi na vašo kožo (psoriaza, alopecija areata, kronična urtikarija in ostala stanja),
4. depresija in anksioznost, ki sta posledici bodisi atične ravni serotonina, eksorfinov glutena in/ali spremembe v črevesni mirkobioti,
5. nepojasnjena izguba teže,
6. anemija,
7. avtoimunske motnje, kajti celiakija je avtoimunska bolezen, ki povzroči, da vaš imunski sistem napade vaš prebavni trakt po zaužitju glutena in zaradi tega avtoimunskega stanja ste bolj nagnjeni k drugim avtoimunskim boleznim, kot je denimo avtoimunska bolezen ščitnice,
8. bolečine v sklepih in mišicah,
9. otrplost nog ali rok, presenetljiv simptom intolerance na gluten pa je nevropatija, ki vključuje otrplost ali mravljinčenje v rokah in nogah.
Celiakija je avtoimunska motnja, povezana z dolgim seznamom simptomov, vključno z drisko, zaprtjem, utrujenostjo, kronično bolečino, depresijo, anksioznostjo, nenamerno izgubo teže in še več.
Simptomi občutljivosti na gluten brez celiakije
Čeprav je celiakija najhujša oblika intolerance na gluten, ima lahko 0,5 do 13 odstotkov ljudi tudi občutljivost na gluten brez celiakije, blažjo obliko intolerance na gluten, ki lahko še vedno povzroča simptome. Tukaj je nekaj najpogostejših simptomov, ki jih povzroča občutljivost na gluten, ki ni celiakija:
1. napihnjenost,
2. driska in zaprtje,
3. bolečine v želodcu,
4. glavoboli,
5. utrujenost,
6. depresija in tesnoba,
7. bolečina, kajti izpostavljenost glutenu lahko povzroči vnetje pri posameznikih, občutljivih na gluten, to pa lahko povzroči razširjeno bolečino, tudi v sklepih in mišicah,
8. možganska megla, ki se nanaša na občutek, da ne morete jasno razmišljati.
Simptomi alergije na pšenico
Alergija na pšenico je vrsta alergije na hrano, ki povzroči, da se imunski sistem telesa odzove na nekatere beljakovine v pšenici, vključno z glutenom in drugimi spojinami. Alergija na pšenico je pogostejša pri otrocih kot pri odraslih. Pravzaprav se ocenjuje, da približno 65 odstotkov otrok preraste alergijo na pšenico do 12. leta. Tukaj je nekaj najpogostejših simptomov alergije na pšenico:
1. kožni izpuščaj,
2. prebavne težave,
3. zamašen nos, kihanje in izcedek iz nosu, ki so še posebej pogosti pri posameznikih z Bakerjevo astmo, alergijskim stanjem, ki ga povzroča pogosto vdihavanje krušne moke, kar povzroči povečano občutljivost na pšenico ali druga žita.
4. Anafilaksija
Anafilaksija je huda alergijska reakcija, ki je lahko smrtno nevarna, če je ne zdravimo. Lahko povzroči vrsto resnih simptomov, vključno z otekanjem, koprivnico, slabostjo, bruhanjem in težkim dihanjem po izpostavljenosti alergenu, kot je pšenica.
Intoleranca na gluten ima lahko številne simptome. Vendar ne pozabite, da ima lahko večina simptomov na zgornjem seznamu tudi druge razlage.
Če nekatere od zgornjih simptomov redno doživljate brez očitnega vzroka, potem morda reagirate na gluten v vaši prehrani. Pogovorite se z zdravstvenim delavcem o tem, kaj bi lahko bile najboljše možnosti za vas.
Vizita e-novice
Vir: healthline
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV