V Sloveniji se letno s salmonelo okuži okoli 10.000 ljudi. Strokovnjaki ne opozarjajo po nepotrebnem, da bodimo pozorni, kaj zaužijemo in kako pripravljamo hrano. Okužba je izjemno neprijetna, za starejše zelo nevarna, za majhne otroke pa lahko tudi smrtonosna. Čeprav je znano, da je okužb največ v poletnih mesecih, salmonela preži na nas skozi vse leto. Preventiva je zato na prvem mestu, še posebej bodite previdni, če se odpravljate v dežele, znane po visokih temperaturah in vprašljivi higieni.
Z izrazom salmonela označujemo rod bakterij, ki pri ljudeh in živalih po zaužitju povzročajo zelo neprijetne črevesne okužbe. Salmonele so zelo odporne, 115 dni preživijo v vodi, 280 dni v vrtni zemlji, 80 dni v odpadkih, dve leti v suhem iztrebku in 13 mesecev v piščančji drobovini. Bolezni, ki jih povzročajo bakterije iz rodu salmonel, imenujemo salmoneloze, ki so tudi najpogostejše okužbe s hrano na svetu. Bolezen izbruhne od 6 do 48 ur po zaužitju okuženega živila in prizadene črevo. Pojavijo se bolečine v trebuhu, močna slabost, povišana telesna temperatura in diareja, v blatu se lahko nahajata kri in sluz, tudi bruhanje ni izjema. Nemalokrat je bolezen celo tako huda, da bolnik izgubi veliko tekočine, kar privede do hude izsušitve, traja pa lahko nekaj dni ali celo več kot en teden.
Kako se lahko okužimo?
S salmonelami se okužimo z uživanjem onesnažene hrane in vode. Večinoma gre za hitro pokvarljiva živila, kot so meso, najpogosteje perutnina, jajca, mleko in mlečni izdelki ter surova zelenjava in sadje. Še posebej rizične so sladice, ki so pripravljene iz surovih jajc, kot so recimo kremne rezine ali tiramisu, sploh če jih hranimo pri neprimerni temperaturi. Okužite pa se lahko tudi z neustrezno higieno, če si na primer po uporabi stranišča ne umijete rok.
Kako lahko okužbo preprečimo?
Higiena je na prvem mestu, zato si redno umivajte roke po stiku s hišnimi ljubljenčki, po uporabi stranišča ter po dotikanju surove ali onesnažene hrane. Pomembna je tudi pravilna toplotna obdelava živil, večina zdravju škodljivih organizmov, ki so lahko prisotni v živilih, je namreč uničenih pri temperaturi nad 70°C. Tudi pribor, ki ga uporabljate pri pripravi obrokov, naj bo čist, prav tako kuhinjske krpe, krožniki in kozarci. Surova živila hranite na hladnem pri temperaturi pod 4 °C, tista, ki morajo ostati topla, pa hranite pri temperaturi nad 63 °C. Ravno zaradi možnosti tovrstnih okužb imajo v gostinskih obratih zelo stroga pravila, stanje pa redno preverja inšpekcija.
Kako poteka zdravljenje?
Seveda se lahko zgodi, da se kljub drastičnim ukrepom in popolni higieni lahko še vedno okužimo s salmonelo, povsod namreč ne moremo imeti nadzora nad pripravo živil, kar velja še posebej za restavracije, prehranjevanje po eksotičnih deželah ali pa pri sosedih. Tako je najbolj priporočljivo pri pojavu simptomov obiskati zdravnika, ki vam bo pregledal vzorec blata in lahko prosil tudi za vzorec živil, ki ste jih zaužili. Spremljal bo vaše stanje in vas v hujših primerih celo napotil v bolnišnico. Večina blagih okužb pa se niti ne zdravi, minejo same od sebe, pogosto pa je potrebno simptomatsko zdravljenje, torej nadomeščanje tekočine, elektrolitov ali dieta. Hude oblike, kot so sepsa ali meningitis, ki jih je povzročila salmonela, se zdravijo z antibiotiki.
Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na
KOMENTARJI (2)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV