Jezik razkriva vaše zdravstveno stanje
BOLEZNI

Jezik razkriva vaše zdravstveno stanje

25.10.2019, 12:49
8

Jezik razkriva stanje našega telesa. Ko smo zdravi, je ta gladek, mehak, rahlo vlažen, svetlordeče barve z zelo tanko prevleko. Ko pride do sprememb, pa lahko pomislimo na različne bolezni ali pa le na pomanjkanje nekaterih vitaminov.

Svoj jezik je dobro opazovati, saj spremembe na njem povedo marsikaj o našem zdravju. Če pride do sprememb na konici jezika, te kažejo na stanje srca, del takoj za konico jezika na stanje pljuč, leva stran na jetra, desna žolč, sredina na stanje želodca in vranice, zadnji del na stanje ledvic, črevesja, mehurja in maternice pri ženskah. Belo obarvan jezik po vsej površini bi lahko pomenil vrsto bolezenskih stanj, lahko tudi sladkorno bolezen. Na kaj kažejo nekateri značilni znaki?

Rumena prevleka

Če na svojem jeziku opazite rumeno prevleko, so možen vzrok zanjo težave z debelim črevesjem in slabo delovanje prebave. V tem primeru uživajte več vlaknin in probiotičnih bakterij, ki jih boste dobili v fižolu, grahu, polnovrednem kruhu in probiotičnem jogurtu. Za dobro prebavo lahko posežete še po žajbljevem čaju in aloe veri.

Razpoka po sredini jezika

Ta kaže na šibak želodec, pomanjkanje želodčne kisline ali encimov in na neurejeno prebavo. Pri tem je pomembno, da uživate več limonade, ananas, buče, lubenice, melone, korenje, riž, avokado, proseno kašo in olive.

Boleč jezik kaže na pomanjkanje vitaminov B3, B6, B8, B12, bakra in železa.
Boleč jezik kaže na pomanjkanje vitaminov B3, B6, B8, B12, bakra in železa./ FOTO: iStock

Odtis zob ob straneh

V tem primeru gre za pomanjkanje hranilnih snovi, neuravnoteženo prebavo ali slabo delovanje vranice. Pomagajte si z uživanjem buče, fižola, kolerabe, korenja, ovsa, peteršilja, solate, perutnine in rib.

Otekel in obložen jezik kot ''skuta''

Belo obložen jezik kaže na glivične okužbe, ki jih lahko v začetni fazi odpravite s probiotičnimi jogurti in probiotičnimi bakterijami. Posegajte tudi po kislem zelju.

Pekoč jezik

Če čutite pekoč občutek na jeziku, gre najverjetneje za pomanjkanje želodčne kisline in vitamina B1. V tem primeru posegajte po polnovrednih žitih, ovsenih kosmičih, pivskem kvasu, pinjolah, sončničnem semenu, kislem zelju, rdeči pesi, olivah, citrusih, rdečem vinu in pršutu.

Boleč jezik

Boleč jezik kaže na pomanjkanje vitaminov B3, B6, B8, B12, bakra in železa. Te boste nadomestili z naslednjo prehrano: perutna in govedina, jetra, sojini kalčki, suhe slive, oreščki, ajdova kaša, banane ter sadje in zelenjava z veliko vitamina C.

Rdeča konica jezika

Rdeča konica kaže na čustveno napetost, stres in pomanjkanje vitamina B5. Uživajte jetra, avokado, banane, jabolka, zelje in fige, sezam, perutnino, govedino in svinjino, jagodičevje, rjavi riž, zeleno, poprovo meto in kromač.

Geografski jezik (z belimi in rdečimi predeli)

Geografski jezik kaže na oslabljen imunski sistem, pomanjkanje cinka in karotenoidnih snovi, zato je pomembno, da uživate bučno seme, buče, paradižnik, papriko, jetra, pistacije, pivski kvas.

Rdeč jezik po vsej površini

Rdeč jezik kaže na pomanjkanje vitamina B12 in folne kisline. V tem primeru uživajte jetra, rdeče meso, zeleno zelenjavo in sojine kalčke.

Bled in gladek jezik

Bled in gladek jezik kaže na slabokrvnost, pomanjkanje železa, bakra in vitamina C. Te lahko nadomestite z uživanjem jeter, suhih sliv in citrusov.

Če na svojem jeziku opazite rumeno prevleko, so možen vzrok zanjo težave z debelim črevesjem in slabo delovanje prebave.
Če na svojem jeziku opazite rumeno prevleko, so možen vzrok zanjo težave z debelim črevesjem in slabo delovanje prebave./ FOTO: iStock

NOVICE
Letališče Brnik bo za 'zakrpanje' Adrijine luknje ...
ŠPORT
Levy: V Mourinhu smo dobili izjemnega trenerja
POP IN
Hči Sarah Palin rodila dvojčici
TV ODDAJE
Po izboru prvega dvobojevalca je postalo vroče
VIZITA.SI
Zakaj je pomembno čiščenje črevesja in kako lahko ...
OKUSNO.JE
Specite kruh brez kvasa po postopku naših babic
ZADOVOLJNA.SI
Slovenski pevec pred težko preizkušnjo
MOSKISVET.COM
Greta Thunberg vpletena v novo teorijo zarote
BIBALEZE.SI
Ne mečite jih stran! Iz njih lahko ustvarite ...
CEKIN.SI
Ne plačujete najemnine ali kredita? Odlična ...
DOMINVRT.SI
Kar je naredil pes, vas bo nasmejalo
OKUSNO.JE
Ideja za hitro družinsko kosilo med tednom