Bi prepoznali bronhitis?

BOLEZNI

Bi prepoznali bronhitis?

M.K.
25.10.2019, 12:54
3

Čeprav nam letošnja jesen še ni postregla z ekstremno nizkimi temperaturami, so bolezni že na pohodu. Mednje zagotovo spada tudi bronhitis, vnetje večjih dihalnih poti. Kako ga pravzaprav prepoznati in s čim si pomagati pri zdravljenju?

Vnetje pri bronhitisu povzroči zadebelitev sluznice bronhijev, zaradi česar oboleli težko diha.
Vnetje pri bronhitisu povzroči zadebelitev sluznice bronhijev, zaradi česar oboleli težko diha. / FOTO: Profimedia

Bronhitis je vnetje večjih dihalnih poti in je najpogosteje posledica virusne okužbe. Razlikujemo dve obliki bronhitisa: akutni, ki se pojavi nenadoma in hitro izzveni, in kronični, ki se ponavlja vsako jesen in zimo z večmesečnim kašljem in gnojnim izmečkom. Vnetje povzroči zadebelitev sluznice bronhijev, zaradi česar se pojavi težko dihanje, ki ga lahko spremljajo piski, kašelj in zelenkast ali rumenkast izmeček. Posledici bolezni sta lahko tudi povišana telesna temperatura in pekoča bolečina za prsnico.V kolikor se začnemo zdraviti v zgodnji fazi bolezni, imamo največ možnosti za hitro ozdravitev.

Kako ga prepoznamo?

Pri bronhitisu gre za akutno ali kronično vnetje bronhijev, ki dovajajo zrak v pljuča ter iz njih. Pogosto se pojavi ob prehladu in gripoznih obolenjih, prepoznamo pa ga po pekočem občutku v prsih, ki mu sledi suh, dražeč in boleč kašelj, spremlja ga lahko tudi povišana telesna temperatura. Kašelj se praviloma okrepi pri hitrih spremembah temperature ali če bolnik spremeni lego v postelji. Po nekaj dneh postane šibkejši, bela sluz se razpusti, zato se lahko bolje izkašljujemo. Bronhitis spada k boleznim, katerih simptome prepoznamo po obrambnih ukrepih telesa. To z dobrim namenom, da bi premagalo okužbo, okrepi prekrvavitev bronhijev, zato sluznice otečejo, to pa vodi v oteženo dihanje. Poleg tega pride tudi do zaviranja delovanja migetalčnega epitelija, tkiva z drobnimi migetalkami, ki ima nalogo, da polovi nezaželene sestavine v vdihanem zraku, preden dosežejo pljuča. Ob tem v navadno sterilnih bronhijih nenadoma nastanejo idealni pogoji za rast bakterij, kar vodi k nadaljnjemu draženju in tvorbi sluzi.

Ker zaradi izkašljevanja pri bronhitisu hitro dehidriramo, moramo piti veliko tekočine, predvsem čaja.
Ker zaradi izkašljevanja pri bronhitisu hitro dehidriramo, moramo piti veliko tekočine, predvsem čaja. / FOTO: Profimedia

Kako si lahko pomagamo sami?

Poleg jemanja zdravil, ki nam jih predpiše osebni zdravnik, lahko v boju proti bronhitisu veliko storimo tudi sami. Med boleznijo je znatno zvišana potreba po uživanju tekočine, ki je veliko izgubimo že s samim izkašljevanjem. Najbolje je, da bolnik pije čaj ali mešanico negazirane slatine in sadnega soka v razmerju 4:1, vse pijače pa naj imajo sobno temperaturo. Bronhialni sluznici lahko vidno pomaga slezov čaj, ki ga moramo obvezno pripraviti hladnega, saj v nasprotnem primeru izgubimo sluz slezovih korenin. Dovolj bo že ena čajna žlička slezovih korenin, ki jo prelijemo s četrt litra hladne vode ter jo v nepokriti posodi pustimo stati vsaj dve uri. Učinek naj bi bil največji, če si privoščimo 3 ali 4 skodelice slezovega čaja na dan.

Bronhitis lahko blažimo s kopeljo iz timijana in preslice.
Bronhitis lahko blažimo s kopeljo iz timijana in preslice. / FOTO: Profimedia

Privoščite si kopel

Če zbolimo za bronhitisom, si lahko pomagamo tudi s kopeljo, ki bo sprostila bronhije. Pripravimo jo tako, da ločeno z litrom vrele vode poparimo osem čajnih žličk timijana ter prav toliko preslice, pustimo stati 10 minut in nato oba čaja precedimo, ju zlijemo v visoko kad za noge in jo napolnimo s hladno vodo, da dosežemo temperaturo približno 33°C. Nato položimo noge v vodo in iz ročke ali lonca dolivamo vročo vodo, da se temperatura počasi dvigne na približno 42°C. Ko je temperatura dosežena, noge vzamemo iz vode, jih obrišemo, obujemo tople nogavice ter si privoščimo počitek.

Inhalacije

Ob začetku bronhitisa nam lahko ključno pomagajo inhalacije, ki lajšajo bolečine in ustavijo dražeč kašelj. Odlična je denimo lahko kombinacija kamilic in timijana, ki jo pripravimo tako, da v loncu zavremo štiri litre vode, ji nato dodamo dve jedilni žlici kamiličnih cvetov in prav toliko timijanovih listov ter pustimo stati 10 minut. Nato vsebino za inhaliranje zlijemo v veliko skledo, obraz držimo nad soparo ter glavo, zgornji del telesa in skledo pokrijemo z veliko brisačo, da sopara ne uhaja. Namesto sklede lahko uporabimo inhalacijski aparat iz lekarne. Vdihavamo počasi in globoko, izmenično skozi usta in nos, 8 do 15 minut. Vdihavanje nam mora biti ugodno, para ne sme peči. Inhaliramo lahko tudi navaden komarček, ki podpira delovanje migetalčnega epitelija v bronhijih. Ob pravilno izvedeni inhalaciji bo vodi dodanim učinkovinam, ki se raztopijo v drobnih kapljicah sopare, uspelo prodreti globoko v pljuča, kjer bodo delovala blažilno ter zdravilno.

Ob pravilno izvedeni inhalaciji bo vodi dodanim učinkovinam uspelo prodreti globoko v pljuča.
Ob pravilno izvedeni inhalaciji bo vodi dodanim učinkovinam uspelo prodreti globoko v pljuča. / FOTO: Profimedia

Bronhitis lahko spremlja vnetje pljuč

Če je bronhitis pravkar izbruhnil in ni povezan z vročino, je lahko zdravilno tudi potenje. Dobro oblečeni se odpravimo na dolg sprehod ali pa popijemo skodelico čaja za potenje, ki ga pripravimo tako, da zmešamo 20 gramov posušenih bezgovih cvetov, 20 gramov lipovega cvetja in 20 gramov navadnega oslada. S skodelico vrele vode poparimo eno čajno žličko pripravljene mešanice cvetov in pustimo stati 10 minut. Nato čaj popijemo in takoj ležemo v posteljo ter se dobro pokrijemo. V kolikor bolehamo za bronhitisom, moramo ozavestiti svoje dihanje in sicer vsaj dvakrat na dan po 15 minut. Vdihavamo zavestno 6 sekund, pri tem naj se naš trebuh dvigne. Zrak poskušamo čim dalj časa zadržati, nato pa izdihavamo vsaj 6 sekund. Če med bronhitisom močno kašljamo, imamo bolečine pri dihanju, smo utrujeni, izčrpani in se nam močno poviša telesna temperatura, lahko hitro posumimo na vnetje pljuč, ki pogosto spremlja bronhitis.

Kako se ubraniti?

Če se želite izogniti povečanemu tveganju za nastanek bronhitisa, se ne zadržujte predolgo v zakajenih prostorih, saj cigaretni dim uničuje migetalčni epitelij v naših bronhijih. Poleg tega čim pogosteje posegajte po živilih, ki vsebujejo veliko vitaminov C ter A. Vitamin C je namreč znan po tem, da varuje pred okužbami, medtem ko vitamin A razvija posebno imunsko delovanje v sluznicah. Izdatni viri obeh so špinača, brokoli, zelena solata, šparglji in paradižnik. Največ vitamina A lahko dobite z uživanjem buč ter korenja, bezgove jagode in kivi pa naše telo najbolj izdatno oskrbujejo z vitaminom C. Oba vitamina sta znana tudi po tem, da sta izjemno neodporna na vročino ter svetlobo, zato živila, ki ju vsebujejo, uživajte čim bolj sveža ter surova. Pozabiti ne gre niti na gibanje, saj bomo tako tudi v hladnejši polovici leta krepili našo odpornost zgornjih dihalnih poti.

Če želite kar se da zmanjšati tveganje za nastanek bronhitisa, se tudi v hladnih zimskih dneh veliko gibajte v naravi.
Če želite kar se da zmanjšati tveganje za nastanek bronhitisa, se tudi v hladnih zimskih dneh veliko gibajte v naravi. / FOTO: Thinkstock