Kako si pomagati pri težavah s prebavo?
BOLEZNI

Kako si pomagati pri težavah s prebavo?

04.11.2019, 12:08

Zdravje se začne v črevesju in dobra prebava je ključnega pomena, saj omogoča, da telo prejme hranila, ki jih nujno potrebuje in s katerimi si lahko pomaga, da optimalno delujejo tudi vsi preostali deli telesa.

Prebavne težave so največkrat povezane z današnjim načinom življenja.
Prebavne težave so največkrat povezane z današnjim načinom življenja./ FOTO: Thinkstock

Zakaj pride do slabe prebave?

Prebavne težave so največkrat povezane z današnjim načinom življenja, ki se približuje ameriškemu stilu. Vse bolj se posega po hitri prehrani, nezdravih prigrizkih in po vnaprej pripravljenih obrokih. Če pomanjkanje časa za pripravo zdravih in toplih obrokov kombinirate s čustvenimi stiskami, stresom in fizično neaktivnostjo, pa se slabi prebavi skoraj ne morete več izogniti.

Kaj se dogaja v telesu?

Nezdrav način življenja povzroča zastrupljanje telesa, nabira se vedno več toksinov, ki jih telo ne zmore več sproti izločati. Debelo črevo tako postane največje skladišče strupov in v teh primerih je skrajni čas, da ukrepate in pomagate svoji črevesni sluznici in črevesju.

Telo vam običajno samo sporoča, da je nekaj narobe.
Telo vam običajno samo sporoča, da je nekaj narobe./ FOTO: Arhiv proizvajalca

Kako prepoznate slabo prebavo?

Kazalci slabe prebave

Telo vam običajno samo sporoča, da je nekaj narobe, zato bodite pozorni na kazalce, ki lahko nakazujejo na slabo prebavo, kot so, na primer, slabo počutje, pomanjkanje energije, napihnjenost, driska, trdo blato, težje odvajanje in podobno.

Znaki zaprtosti

O zaprtju govorimo, kadar hodi posameznik na veliko potrebo redkeje kot sicer, odvajanje blata pa spremljajo bolečine, krči in napetosti v trebuhu. Številni se ne zavedajo, da so lahko zaprti, kljub temu da gredo na praznjenje. Kadar trpite za zaprtostjo, je blato praviloma trdo in kepasto.

Ne trpite zaradi slabe prebave in si pomagajte brez poseganja po odvajalih

Vsekakor vam ni treba trpeti zaradi slabe prebave in veliko lahko naredite pravzaprav sami. Strokovnjaki za vzdrževanje zdrave prebave svetujejo redno gibanje in uživanje hrane, bogate z vlakninami, in pitje zadostne količine vode. Ob težavah s prebavo je priporočljivo prilagoditi prehrano, zato opazujte svoje telo in iz jedilnika izključite živila, ki vam povzročajo težave.

Vlaknine bodo pomagale vaši prebavi

Posezite po živilih, ki so bogata z vlakninami, saj vlaknine rahljajo blato in spodbujajo krčenje črevesne stene. Med z vlakninami bogato hrano sodijo slive, jabolka, hruške, stročnice, žita, zelje ter nekatera druga zelenjava.

Zakaj vlaknina psilium?

Ena najbogatejših je vlaknina psiliuma, ki jo pridobijo iz lupine semena indijskega trpotca.

Vlaknina v stiku z vodo nabrekne in nastane naraven gel, ki nase vleče stare obloge blata in tako očisti črevo, hkrati pa blato mehča in spodbudi črevesno peristaltiko, da se blato začne odvajati.
Vlaknina v stiku z vodo nabrekne in nastane naraven gel, ki nase vleče stare obloge blata in tako očisti črevo, hkrati pa blato mehča in spodbudi črevesno peristaltiko, da se blato začne odvajati./ FOTO: Arhiv proizvajalca

Kako deluje

Vlaknina v stiku z vodo nabrekne in nastane naraven gel, ki nase vleče stare obloge blata in tako očisti črevo, hkrati pa blato mehča in spodbudi črevesno peristaltiko, da se blato začne odvajati. V kombinaciji s slivo na najbolj naraven način omogoča mehkejše odvajanje, hkrati pa aktivne vlaknine črevo očistijo oblog, kot da bi to storili s krtačko.

Psylliox aktivne vlaknine so naravno prehransko dopolnilo, ki ne povzroča odvisnosti. Njihovo delovanje ni agresivno kot sintetična odvajala, ampak prebavo spodbudijo po naravni poti.
Psylliox aktivne vlaknine so naravno prehransko dopolnilo, ki ne povzroča odvisnosti. Njihovo delovanje ni agresivno kot sintetična odvajala, ampak prebavo spodbudijo po naravni poti./ FOTO: Arhiv proizvajalca

Na naraven način do urejene prebave in čistega črevesja

Izdelek Psylliox aktivne vlaknine v sebi združuje najboljše iz tradicije–slive in aktivne vlaknine psiliuma, ki s skupnimi močmi poskrbita za urejeno prebavo, črevo pa počistita, kot da bi to storili s krtačko. Psylliox aktivne vlaknine so naravno prehransko dopolnilo, ki ne povzroča odvisnosti in ne deluje hipno na odvajanje blata, kot na primer učinkujejo sintetična odvajala. Je popolnoma naravno, prijetnega okusa in brez sladkorja (vsebuje stevijo). Izdelek je priročno pakiran v vrečicah za ohranitev kakovosti in svežine ter preprost za uporabo. Vsebino ene vrečke preprosto zmešamo z vodo in spijemo. Priporoča se, da Psylliox aktivne vlaknine zaužijemo najmanj uro pred ali po zaužitju drugih zdravil, ker lahko upočasni tudi njihovo absorpcijo. Zato hkratno uživanje vitaminov, magnezija ali drugih učinkovin ni smiselno, saj ne pride do popolne absorpcije.

Torej, čas je, da kljub hitremu življenjskemu slogu na povsem naraven in preprost način poskrbite za svojo prebavo in črevesje.

Sponzorirana vsebina

NOVICE
Letališče Brnik bo za 'zakrpanje' Adrijine luknje ...
ŠPORT
Levy: V Mourinhu smo dobili izjemnega trenerja
POP IN
Hči Sarah Palin rodila dvojčici
TV ODDAJE
Po izboru prvega dvobojevalca je postalo vroče
VIZITA.SI
Zakaj je pomembno čiščenje črevesja in kako lahko ...
OKUSNO.JE
Specite kruh brez kvasa po postopku naših babic
ZADOVOLJNA.SI
Zaradi tega se veliko žensk bori z odvečnimi ...
MOSKISVET.COM
Greta Thunberg vpletena v novo teorijo zarote
BIBALEZE.SI
Ne mečite jih stran! Iz njih lahko ustvarite ...
CEKIN.SI
Ne plačujete najemnine ali kredita? Odlična ...
DOMINVRT.SI
Kar je naredil pes, vas bo nasmejalo
OKUSNO.JE
Ideja za hitro družinsko kosilo med tednom