Vizita.si
Zgaja je zelo neprijeten in pekoč občutek, ki se širi iz želodca pa vse do grla. Vzrok je lahko neprimerna hrana, slabo prežvečena hrana, debelost ...

Bolezni

Kako si pomagati, ko peče zgaga!

Mojca Koprivnikar
06. 10. 2009 10.56
0

Zgaga je predvsem težava starejših, a se lahko pojavi tudi pri drugih. Poslabšujejo jo močna živila, kot so alkohol, kava, česen, čebula, mastne jedi in slabo prežvečena ter hitro zaužita hrana. Kako si pomagati pri zgagi in kdaj k zdravniku, si preberite v članku.

Zgaja je zelo neprijeten in pekoč občutek, ki se širi iz želodca pa vse do grla. Vzrok je lahko neprimerna hrana, slabo prežvečena hrana, debelost ...
Zgaja je zelo neprijeten in pekoč občutek, ki se širi iz želodca pa vse do grla. Vzrok je lahko neprimerna hrana, slabo prežvečena hrana, debelost ...FOTO: iStockphoto
Gastroenterologinja Tatjana Puc Kous nam je povedala, da je zgaga pekoč občutek v t.i. epigastriju – v žlički in za prsnico. Nastane zaradi zatekanja želodčne vsebine (zaužite hrane in pijače) nazaj iz želodca v požiralnik, ker sluznica ni navajena na kislo ali grenko hrano. Normalno je, da hrana zateka nazaj le ob obrokih, sicer pa ne bi smela, saj bi spodnja zapiralna požiralna mišica morala biti zaprta. Težava pa je v tem, da ta mišica s starostjo, zaradi debelosti, prehitrega hranjenja, uživanja različnih zdravil popusti in je ves čas odprta. Hrana stalno zateka nazaj, pride do draženja živčnih končičev v steni požiralnika, kar čutimo kot pekoč občutek, ki se širi navzgor do grla. Nekateri imajo tudi glavobole, otečeno nosno sluznico in kašljajo. Lahko pride tudi do refluksne bolezni, ki ima običajno hujše posledice, pogosteje dobijo osebe s to boleznijo tudi raka na požiralniku.

"Težava je tudi v tem, da ko enkrat mišica popusti ni več poti nazaj, zato je zgaga v starosti prisotna pri 75 odstotkih populacije. Če smo nagnjeni k razjedam, je rešitev tudi operacija, vendar je uspešna le pri 50 odstotkih."

Zgago poslabšujejo vsa močna živila in slabo prežvečena hrana

"Za lajšanje zgage učinkuje le ustrezna dieta. Pomagajo tudi zdravila, ki jih oseba uživa v primeru poslabšanja. Vsa močna živila, močne arome, česen, čebula, kis, kava, alkohol, šumeče pijače, kečap, mastne jedi, majoneza, trda hrana, ki je dolgo v želodcu, poslabšajo refluks ali zgago. Pri nekaterih tudi mleko, močni sadni čaji, pretirani ostri sokovi – pomaranča, ribez, kislo trdo sadje, med in čokolada v večjih količinah," pravi gastroenterologinja. Stanje običajno poslabša vse, kar je dolgo v želodcu, torej vsa slabo prežvečena hrana, tudi paprika, kumarice, gobe, oreščki, če jih uživamo prehitro, v prevelikih količinah in jih ne prežvečimo dovolj.

Pomaga zdrav način življenja

Puc Kousova pravi, da moramo za lajšanje zgage hrano uživati počasi, v manjših količinah in večkrat dnevno. "Pred spanjem vsaj tri ure ne uživamo ničesar in spimo s privzdignjenim vzglavnikom, da nam zaužito ne zateka nazaj. Po obroku spijemo vodo ali Donat, da se želodec lažje sprazni. Tudi gibanje zelo pomaga, predvsem hoja, saj se takrat pospeši peristaltika."

Če se pojavi tudi bolečina, takoj k zdravniku

V hujših primerih uživamo tudi zdravila, ki jih lahko dobimo v lekarni brez recepta. V tem primeru se moramo posvetovati s farmacevtom in upoštevati navodila. Zdravnika moramo obiskati, če zdravila in dieta ne pomagajo, če izgubimo apetit ali če se spet pojavijo bolečina in motnje požiranja.

Zdravnik običajno opravi gastroskopijo in ph metrijo ter tako ugotovi, ali ima oseba razjede. Potrebno pa je tudi drastično spremeniti prehrano in način življenja.

 

 


 

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650