Kljub vsemu pa so dr. Hazen in njegovi kolegi odkrili, da velik delež apo A beljakovin v stenah arterij oksidira in tako ne prispevajo več k zdravju srca in ožilja, ampak ravno nasprotno pričnejo pospeševati tveganje za bolezni koronarnih arterij.
Skupina raziskovalcev je razvila metodo, s katero identificirajo disfunkcionalni 'dobri' holesterol in ga testiralo na 627 pacientih.
Odkrili so, da imajo pacienti z visokim nivojem disfunkcionalnega 'dobrega' holesterola večje tveganje za razvoj srčno-žilnih bolezni. Sicer ni povsem jasno, kako se 'dobri' holesterol' spremeni v škodljivega, a kot kaže, tudi HDL holesterol ni povsem nedolžen. Ko se spremeni v disfunkcionalnega, namreč izgubi svojo zaščitno vlogo in prične spodbujati vnetja ter strdke v arterijah. ''Identificiranje strukture disfunkcionalnega apoA1 in njegova sprememba iz beljakovine, ki varuje pred boleznimi srca in ožilja v beljakovino, ki jih povzroča, je prvi korak v ustvarjanju novih testov in zdravljenj za srčno-žilne bolezni,'' je prepričan dr. Hazen. ''Sedaj, ko vemo, kako je videti disfunkcionalna beljakovina, razvijamo nove klinične teste za merjenje nivoja le-teh v krvnem obtoku, kar bo pomembno orodje pri določanju tveganja za razvoj srčno-žilnih bolezni pri pacientih in za razvoj novih terapij, s katerimi bi te bolezni preprečevali,'' še dodaja.
Sicer pa lahko proizvodnjo 'dobrega' holesterola (HDL) spodbudite z uživanjem fižola, ovsa, leče, česna in čebule, mastne ribe, olivnega olja in avokada. Slabi holesterol (LDL) pa dobimo z uživanjem jajc, masla, sira, hitre prehrane in predelanega mesa.
KOMENTARJI (10)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV