Skupina zdravnikov iz celega sveta zahteva, da se začne ljudi nazorno opozarjati na nevarnost prekomernega konzumiranja soli.
Predpostavljajo, da bi morale imeti kuhinjska sol in solnice, ki so na voljo v prosti prodaji etiketo, z opozorili o škodljivosti, podobno, kot jo imamo sedaj na tobačnih izdelkih. Na etiketi bi pisalo »Omejite porabo soli« in »Prekomerni vnos natrija povzroča visok krvni tlak in tveganje za nastanek raka na želodcu, možganske kapi ter žilno-srčnih bolezni«. Upajo na to, da bi opozorilne etikete tako lahko rešile na milijone življenj.
Svetovna zdravstvena organizacija je za cilj postavila 30 odstotkov zmanjšan vnos natrija do leta 2025.
Miti in legende o soli, ki ne pijejo vode
Ne pretiravam – veliko ljudi meni, da če ne soli dodatno svojih obrokov, s soljo ne pretiravajo, vendar to ne drži, saj se več kot 75 odstotkov soli nahaja v predelani hrani.
Kupujem posebno sol, ki ni škodljiva – vsaka sol je škodljiva, neodvisno od tega ali je morska ali kamena, drobna ali velika, cvetna, Himalajska ali kakršnakoli druga.
Sol je nujna, saj vsebuje jod – vnos 5 gramov soli dnevno bi pomenilo vnos 125 mikrogramov joda v telo, kar je le za drobec manj od priporočenih 150 mikrogramov za odraslo osebo.
Solim, saj je sicer hrana brez okusa – slabi kuharji hrano solijo, da bi prikrili njene pomanjkljivosti, dober okus pa izboljšujejo z začimbami. Ko boste začeli z zmanjševanjem vnosa soli v telo, bodo vaša čutila potrebovala nekaj tednov da se navadijo na nove okuse.
Imam urejen pritisk – občutljivost krvnega pritiska na sol se poveča s starostjo. S prekomernim vnosom soli v mladosti pa povečate tveganje za razvoj ledvičnih in srčno-žilnih bolezni v zrelih letih.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV