Vizita.si
Sol

Prehrana

Na škatlah soli vas kmalu čakajo opozorilni napisi

S.B.
03. 10. 2019 08.07
0

Nezdrav način prehranjevanja je vodilni vzrok smrti na svetovni ravni. Temu pa najbolj botruje prekomerna uporaba jedilne soli v hrani. Dr. Norm Campbell ocenjuje, da je sol leta 2017 vzela več kot tri milijone življenj.

Skupina zdravnikov iz celega sveta zahteva, da se začne ljudi nazorno opozarjati na nevarnost prekomernega konzumiranja soli.

Slive – eno starejših ljudskih zdravil za uravnavanje prebave
Preberi še
Slive – eno starejših ljudskih zdravil za uravnavanje prebave

Predpostavljajo, da bi morale imeti kuhinjska sol in solnice, ki so na voljo v prosti prodaji etiketo, z opozorili o škodljivosti, podobno, kot jo imamo sedaj na tobačnih izdelkih. Na etiketi bi pisalo »Omejite porabo soli« in »Prekomerni vnos natrija povzroča visok krvni tlak in tveganje za nastanek raka na želodcu, možganske kapi ter žilno-srčnih bolezni«. Upajo na to, da bi opozorilne etikete tako lahko rešile na milijone življenj.

Svetovna zdravstvena organizacija je za cilj postavila 30 odstotkov zmanjšan vnos natrija do leta 2025.

Nobena vrsta soli ni neškodljiva, če jo prekomerno uživamo.
Nobena vrsta soli ni neškodljiva, če jo prekomerno uživamo.FOTO: Thinkstock

Miti in legende o soli, ki ne pijejo vode

Ne pretiravam – veliko ljudi meni, da če ne soli dodatno svojih obrokov, s soljo ne pretiravajo, vendar to ne drži, saj se več kot 75 odstotkov soli nahaja v predelani hrani.

Kupujem posebno sol, ki ni škodljiva – vsaka sol je škodljiva, neodvisno od tega ali je morska ali kamena, drobna ali velika, cvetna, Himalajska ali kakršnakoli druga.

Sol je nujna, saj vsebuje jod – vnos 5 gramov soli dnevno bi pomenilo vnos 125 mikrogramov joda v telo, kar je le za drobec manj od priporočenih 150 mikrogramov za odraslo osebo.

Solim, saj je sicer hrana brez okusa – slabi kuharji hrano solijo, da bi prikrili njene pomanjkljivosti, dober okus pa izboljšujejo z začimbami. Ko boste začeli z zmanjševanjem vnosa soli v telo, bodo vaša čutila potrebovala nekaj tednov da se navadijo na nove okuse.

Imam urejen pritisk – občutljivost krvnega pritiska na sol se poveča s starostjo. S prekomernim vnosom soli v mladosti pa povečate tveganje za razvoj ledvičnih in srčno-žilnih bolezni v zrelih letih.

 

 

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650