Kaj razkriva koža na vašem obrazu?

BOLEZNI

Kaj razkriva koža na vašem obrazu?

17.06.2011, 14:21
1

Že sam pogled na vaš obraz lahko razkrije resnico o vašem zdravstvenem stanju. Kaj vse lahko pomeni rdečica obraza, povečan nos, zabuhel obraz in druga stanja, preverite spodaj.

Odebeljena koža okrog nosu, imenovana tudi rinofima oziroma gomoljast nos, je lahko posledica bolezni rosacea.
Odebeljena koža okrog nosu, imenovana tudi rinofima oziroma gomoljast nos, je lahko posledica bolezni rosacea.

Pogosto zardevate?

Možen vzrok: lupus, bolezni srca, menopavza

Zardevanje je lahko znak avtoimunske bolezni lupusa. Poleg bolečin v sklepih in utrujenosti lahko to stanje povzroči izpuščaje na licih in nosu, kar je posledica tega, da telo napada samo sebe, pri čemer napade tudi kožo. Stanje se lahko poslabša, če se izpostavljate soncu.

Do mitralne stenoze pride, ko se mitralna zaklopka (na levi strani srca) ne odpre v celoti. Takrat se poveča krvni tlak, zmanjša vsebnost kisika v krvi in prihaja do rdečice. Učinek je najbolj viden prav na obrazu, saj je tam koža tanjša in ima več žilic, ki so bliže druga drugi.

Rdečica na obrazu in vratu je lahko tudi prvi znak menopavze. Spremembe ravni hormonov namreč vplivajo na hipotalamus – področje v možganih, ki uravnava toploto. In ker možgani mislijo, da je telesna temperatura previsoka in se mora znižati, to storijo tako, da razširijo krvne žile v koži, kar povzroči rdečico in vročinski val.

Zabuhel obraz

Možen vzrok: premalo delujoča ščitnica, mumps

Ko ščitnica ne proizvaja dovolj ščitničnega hormona tiroksina, ki nadzoruje telesno energijo, se vaš metabolizem upočasni. To lahko vodi do pridobivanja maščobnega tkiva tudi okrog obraza, zaradi česar pridobite zabuhel obraz.

Ta je lahko tudi posledica nekaterih avtoimunskih bolezni, med njimi tudi Hashimotove bolezni. Gre za stanje, kjer je zaradi antidepresivov in srčnih bolezni poškodovana ščitnica, in ta ne deluje več pravilno. Zgodnji simptomi so poleg zabuhlosti še utrujenost, depresija in bolečine v mišicah. Zdravimo jo z nadomestno hormonsko terapijo.

Obraz hrčka je posledica mumpsa, nalezljive virusne bolezni, zaradi katere pride do akutnega vnetja obušesne železne slinavke, lahko pa tudi do vnetja drugih žlez slinavk, možganskih ovojnic, mod, jajčnikov ali trebušne slinavke. Vnetje povzroča virus mumpsa, spremlja pa ga tudi vročina. Danes, ko poznamo cepivo, je bolezen v razvitem svetu redka, še vedno pa predstavlja velik zdravstveni problem v državah v razvoju.

Sprememba barve obraza

Možen vzrok: bronhitis, astma, zlatenica

Sivkasta koža lahko kaže na respiratorne bolezni, kot so bronhitis in pljučni emfizem. Takrat namreč telesu primanjkuje kisika, zato potemni.

Bleda koža pri mladih otrocih je simptom, ki lahko kaže na astmatični napad. Rumenkasta koža pa je simptom zlatenice, presnovne bolezni, pri kateri pride zaradi povečanja koncentracije bilirubina v krvi do zlatorumenega obarvanja kože in sluznice.

Vas srbi koža na obrazu

Možni vzroki: ekcem, nosečnost, občutljivost na antibiotike

Suha, srbeča in otekla koža je dobro poznan simptom alergijske kožne bolezni ekcema. Ponavadi se pojavlja na področjih, kjer se koža guba, torej okrog oči in ušes. Izpuščaj se običajno začne z drobnimi belkastimi mehurčki po koži. Pri hudem izbruhu ekcema so kožne spremembe lahko vlažne oziroma se rosijo.Tudi nosečnost lahko povzroči srbečo kožo, še posebej v zadnji fazi nosečnosti. To naj bi bila posledica visoke ravni hormonov, ki motijo izločanje žolča (rumene tekočine, ki pomaga pri prebavi) iz jetrnih celic. Namesto da bi se absorbirala v prebavni trakt, se razlije v kri, kar povzroči srbečico.

Nekatera zdravila, kot so antibiotiki za zdravljenje kronične respiratorne bolezni ali spolno prenosljivih infekcij in malarije, lahko kot stranski učinek povzročajo tudi srbečico.

Problematična koža pri ženskah

Možen vzrok: policistični jajčniki

Sindrom policističnih jajčnikov je najpogostejša reproduktivna oziroma presnovna motnja pri ženskah, ki prizadene od 15 do 20 odstotkov žensk. Pogosto se kaže prav z dermatološkimi težavami, kot je problematična koža, povečana poraščenost in mastni lasje. Pri nekaterih ženskah pa bolj do izraza pridejo ginekološke težave, kot na primer daljša obdobja brez menstruacije in ovulacije oziroma menstruacija, ki se ni uredila po dveh letih od prve menstruacije ali se pojavlja v razmikih, daljših od 35 dni ter nezmožnost zanositve.

Povečan nos

Možen vzrok: rosacea, akromegalija

Odebeljena koža okrog nosu imenovana tudi rinofima oziroma gomoljast nos je lahko posledica kronične vnetne kožne bolezni rosacea. Poznamo dve obliki rinofime, in sicer glandularna oblika (nos je gomoljasto zadebeljen in normalne barve) in fibroangiomatozno obliko (nos je rdeč in velik). Gomoljast nos se zdravi z retinoično kislino, laserji in dermabrazijo (mehaničnim odstranjevanjem kožnih sprememb). Pojavi se predvsem pri moških srednjih let in je lahko posledica abnormalnosti žil na obrazu oziroma nosu. Možni vzroki, ki sprožijo to stanje, so prekomerno izpostavljanje soncu, stres, začinjena hrana in alkohol.

Do povečanega nosu lahko pripelje tudi bolezen akromegalija ali gigantizem. Ta nastane zaradi čezmernega izločanja rastnega hormona in povzroči povečanje rok, čeljusti, jezika, nosu, stopal. Motnje pri izločanju rastnega hormona so pravzaprav v več kot 95 odstotkih posledica benignega tumorja hipofize, ki se zdravi operativno, z obsevanjem in z zdravili.

Razpokani ustni kotički

Možen vzrok: slabokrvnost, sladkorna bolezen, glivice

Boleče razpoke in suha koža v kotičkih ust, imenovana tudi kotni heilitis, je lahko posledica različnih stanj. Ena izmed možnosti je slabokrvnost oziroma pomanjkanje železa v krvi, lahko je posledica glivične okužbe, saj je področje v gubi kože, kjer je dovolj vlage, kot nalašč za razvoj glivic. Pogosteje se pojavlja tudi pri sladkornih bolnikih in ljudeh z oslabljenim imunskim sistemom.

Zvita ušesa

Možni vzrok: rak kože

Benigni in maligni tumor notranjega ali zunanjega ušesa lahko povzroči, da uho izgubi svojo naravno obliko. Uho je pogosto mesto raka bazalnih celic, ki je najpogostejša oblika kožnega raka. Lahko pa se pojavlja tudi okrog oči in v lasišču. Druga oblika kožnega raka ploščatocelični karcinom pa je videti kot razjeda ali rdečkast obliž na koži. Če opazite kakršne koli spremembe na koži, se tako čim prej posvetujte s svojim zdravnikom.

Obraz z veliko gubami

Možni vzrok: osteoporoza

Raziskave, ki so jih opravili na medicinski fakulteti Yale, so pokazale, da lahko obrazne gube kažejo na osteoporozo oziroma krhke kosti. Pregledali so 114 žensk med 40 in 50 letom starosti ter šteli njihove gube, nato pa opravili test gostote kosti. Ugotovili so, da imajo ženske z največ gubami najbolj krhke kosti. ''Kosti in koža sta sestavljena iz skupnih gradnikov, in sicer kolagena,'' pove raziskovalka Lubna Pal. ''Ko se staramo, se začnejo pojavljati spremembe kolagena, ki povzročijo večjo količino gub in staranje kože, poleg tega pa pripomorejo k slabšanju kakovosti kosti.''