Krči v trebuhu, driska, zaprtje, napihnjenost ... Tu je pravi vzrok!
BOLEZNI

Krči v trebuhu, driska, zaprtje, napihnjenost ... Tu je pravi vzrok!

25.10.2019, 12:58
7

Sindrom razdražljivega črevesja je najpogostejša bolezen prebavil, ki večinoma prizadene ljudi v srednjih letih, pogosteje se pojavi pri ženskah. Kaže se z bolečinami v trebuhu, nenehnim napenjanjem, občutkom napihnjenosti, bolečinami ob odvajanju in zaprtjem ali drisko – lahko se stanji izmenjujeta. Dobra novica pa je, da bolezen ni nevarna in le redko vodi v hujše zaplete.

Bolečine v trebuhu, nenehno napenjanje in občutek napihnjenosti, bolečine pri odvajanju blata, občutek nepopolne izpraznjenosti črevesa, driska ali zaprtje (lahko se tudi izmenjujeta) so lahko znaki sindroma razdražljivega črevesa, ki velja za bolezen sodobnega časa, saj je pogosto vzrok zanjo prekomerna izpostavljenost stresu.

Gre za najpogostejšo bolezen prebavil, ki jo diagnosticirajo kar polovici bolnikov, ki obiščejo gastroenterološko ambulanto. Običajno se pojavi v zgodnji odrasli dobi in srednjih letih, pri ženskah dvakrat pogosteje kot pri moških. Težave s črevesjem lahko spremljajo še bolečine v sklepih, glavobol in splošna utrujenost. Od 10 do 50 odstotkov se jih spopada tudi z bolečinami med spolnim odnosom, menstruacijo, motnjami uriniranja in fibromialgijo. Pri nekaterih so težave blage, zato niti ne obiščejo zdravnika, spet drugim pa lahko sindrom močno poslabša kakovost življenja.

Obroki naj bodo majhni in jejte večkrat na dan.
Obroki naj bodo majhni in jejte večkrat na dan./ FOTO: Thinkstock

Kaj ga povzroča?

Zdravniki menijo, da se sindrom razdražljivega črevesa pojavi zaradi motnje krčenja mišic v steni debelega črevesa, ki pa jo lahko sproži več dejavnikov. Med njimi tudi stres, zato stroka sindrom med psihosomatske motnje – torej motnje, ki nastopijo pri trajni ali hudi izpostavljenosti stresu in pri ljudeh, ki jih mučijo depresije in druge notranje stiske. Stres izjemno škodi prebavi, ker poveča število vnetnih celic v steni črevesja. Pogosto se zato s sindromom razdražljivega črevesja spopadejo tudi tisti, ki so zgodnje obdobje svojega življenja preživeli v slabih razmerah in morda bili celo žrtve zlorab. Poleg psihičnih dejavnikov so vzroki tudi fizični. Pri nekaterih bolnikih so krive črevesne okužbe, pri drugih motnje v živčnem sistemu črevesja, lahko tudi spreminjanje bakterijske flore, denimo po jemanju antibiotikov. Lahko je tudi posledica občutljivosti črevesja na najrazličnejšo hrano, kot so mlečni izdelki, pšenica, sladkor …

Kako si pomagati?

Vsak posameznik naj posluša svoje telo in opazuje, po kateri hrani so simptomi slabši in to hrano začasno izloči iz jedilnika. Seznam živil je pri vsakomur drugačen, zato je ključnega pomena, da odkrijete, kaj učinkuje pri vas. Na splošno pa velja, da se izogibajte velikim obrokom, jejte večkrat na dan, počasi in brez stresa. Večje obroke zaužijte dopoldne, manjše proti večeru.

Pripravite si lahko tudi metin čaj, ki pomirja razdraženo črevo, hkrati pa je odličen tudi za tiste, ki so pod prevelikim stresom, saj pomirja.
Pripravite si lahko tudi metin čaj, ki pomirja razdraženo črevo, hkrati pa je odličen tudi za tiste, ki so pod prevelikim stresom, saj pomirja./ FOTO: iStockphoto

Izogibajte se ocvrti hrani, sladkarijam in mlečnim izdelkom. Uživajte čim manj kave, sladkih gaziranih pijač, piva. Opustite kajenje. Če vas muči zaprtje, pomaga uživanje hrane bogate z vlakninami, kot so zelenjava, polnozrnate žitarice (polnozrnate testenine, riž), sadje (nekatere moti tudi fruktoza v sadju, zato raje izberite manj sladko sadje, kot je jagodičevje), slive, fige. Izogibajte se pšeničnim izdelkom. Če se spopadate z drisko pa pomaga prepečenec, banane, krompir, krekerji, pretlačena zelenjavna kaša, nastrgana in porjavela jabolka, korenčkova juha.

Tradicionalno se je za zdravljenje sindroma razdražljivega črevesja uporabljalo maslo, saj je odličen vir maslene kisline. Maslena kislina je kratka molekula maščobne kisline, ki podpira zdravljenje na celični ravni v tankem in debelem črevesju.
Tradicionalno se je za zdravljenje sindroma razdražljivega črevesja uporabljalo maslo, saj je odličen vir maslene kisline. Maslena kislina je kratka molekula maščobne kisline, ki podpira zdravljenje na celični ravni v tankem in debelem črevesju./ FOTO: Profimedia

Na splošno uživajte več zdravih maščob, ki so v semenih, kot je laneno, bučno, sezamovo, sončnično seme. Pa v oljih, kot je laneno, olivno, kokosovo olje. Pomagate si lahko s probiotiki. Tradicionalno pa se je za zdravljenje sindroma razdražljivega črevesja uporabljalo maslo, saj je odličen vir maslene kisline. Maslena kislina je kratka molekula maščobne kisline, ki podpira zdravljenje na celični ravni v tankem in debelem črevesju. Mnoge raziskovalne študije so dokazale, da maslena kislina zavira sposobnost razmnoževanja rakavih celic v črevesju in s tem ščiti pred rakom na črevesju. Ker ne vsebuje laktoze, je kuhano maslo primerno tudi za ljudi, ki zaradi intolerance na laktozo ne smejo uživati mlečnih izdelkov.

Uživajte manj ogljikovih hidratov, saj prevelika količina lahko povzroča vetrove in napihnjenost. Pomagajo pa lahko tudi prehranski dodatek kalcija in magnezija.

Spijte zadostno količino vode, ki naj bo mlačna in jo pijte skozi ves dan po malo. Dva litra vode na dan bi morali spiti na običajen dan, ko ni vroče. Pomagajo tudi čaji, ki naj bodo nesladkani. Pijte kamilični čaj, ki deluje protivnetno in pomirja gladke mišice črevesja ali pa janežev čaj, ki bo spodbuditi prebavo in koristil ob driski, zaprtju, vetrovih in napenjanju.

Pripravite si lahko tudi metin čaj, ki pomirja razdraženo črevo, hkrati pa je odličen tudi za tiste, ki so pod prevelikim stresom, saj pomirja.

Proti stresu pomaga tudi eterično olje sivke. Že pet kapljic, ki jih dodate v izparilnik ali kopel, vam bo pomagalo, da se umirite in se znebite vsakodnevnih skrbi. Za odpravo stresa si lahko pomagate tudi z jogo, meditacijo ali vašim najljubšim športom. Pogovorite se lahko tudi s psihologom, ob psihosomatskih motnjah pa je uspešna tudi hipnoza, ki deluje na podzavest. Vsekakor pa se osredotočite na svoje dobro počutje in zdravje in odkrijte, kaj je tisto, kar pri vas lajša simptome.
 

NOVICE
Letališče Brnik bo za 'zakrpanje' Adrijine luknje ...
ŠPORT
Levy: V Mourinhu smo dobili izjemnega trenerja
POP IN
Hči Sarah Palin rodila dvojčici
TV ODDAJE
Po izboru prvega dvobojevalca je postalo vroče
VIZITA.SI
Zakaj je pomembno čiščenje črevesja in kako lahko ...
OKUSNO.JE
Specite kruh brez kvasa po postopku naših babic
ZADOVOLJNA.SI
Slovenski pevec pred težko preizkušnjo
MOSKISVET.COM
Greta Thunberg vpletena v novo teorijo zarote
BIBALEZE.SI
Ne mečite jih stran! Iz njih lahko ustvarite ...
CEKIN.SI
Ne plačujete najemnine ali kredita? Odlična ...
DOMINVRT.SI
Kar je naredil pes, vas bo nasmejalo
OKUSNO.JE
Ideja za hitro družinsko kosilo med tednom