Vse, kar morate vedeti o ledvičnih kamnih
BOLEZNI

Vse, kar morate vedeti o ledvičnih kamnih

Ledvični kamni so lahko neverjetno boleči. Kakšni so simptomi, zakaj nastanejo in kako poteka zdravljenje?

Ledvični kamni so majhne, trde usedline, ki se tvorijo v ledvicah in lahko povzročijo neznosne bolečine, ko gredo skozi urinarni trakt.

Ledvični kamni
Ledvični kamni / FOTO: Dreamstime

Kaj so ledvični kamni in kako nastanejo?

Ledvični kamni so trde mineralne usedline, ki se tvorijo v ledvicah. Lahko so različnih velikosti, od majhnih kot zrno peska do velikih kot žogica za golf. 

Ledvični kamni nastanejo, ko je v urinu presežek določenih mineralov in soli, ki lahko kristalizirajo in se zlepijo. Nekatere običajne vrste ledvičnih kamnov vključujejo kamne kalcijevega oksalata, kamne sečne kisline in struvitne kamne. Dejavniki, ki lahko povečajo tveganje za nastanek ledvičnih kamnov, so;

- dehidracija, 

- prehrana z visoko vsebnostjo soli in živalskih beljakovin, 

- debelost in 

- nekatera zdravstvena stanja.

Kakšni so simptomi ledvičnih kamnov?

Simptomi ledvičnih kamnov se lahko razlikujejo glede na velikost in lokacijo kamna. Nekateri pogosti simptomi vključujejo;

- hude bolečine v hrbtu, boku ali spodnjem delu trebuha, 

- slabost in bruhanje, 

- pogosto uriniranje in 

- kri v urinu. 

Ledvični kamni
Ledvični kamni / FOTO: Profimedia

V nekaterih primerih oseba morda ne bo imela nobenih simptomov, dokler se kamen ne premakne in blokira pretoka urina, kar povzroči nenadno in močno bolečino. Če sumite, da imate ledvične kamne, je pomembno, da obiščete zdravnika za diagnozo in zdravljenje.

Kako se diagnosticirajo ledvični kamni?

Ledvični kamni se običajno diagnosticirajo s kombinacijo anamneze, fizičnega pregleda in slikovnih preiskav. Vaš zdravnik vas lahko vpraša o simptomih, anamnezi in zdravilih, ki jih jemljete. Opravijo lahko fizični pregled, da preverijo znake bolečine ali občutljivosti v trebuhu ali hrbtu. Slikovni testi, kot so rentgenski žarki, CT ali ultrazvok, se lahko uporabijo za potrditev prisotnosti ledvičnih kamnov ter določitev njegovih velikosti in lokacije. Lahko se opravijo tudi preiskave krvi in urina, da se preverijo znaki okužbe ali drugih osnovnih bolezni.

Bolečine
Bolečine / FOTO: iStockphoto

Kakšne so možnosti zdravljenja ledvičnih kamnov?

Možnosti zdravljenja ledvičnih kamnov so odvisne od velikosti, lokacije in vrste kamnov ter resnosti simptomov. Majhni kamni lahko izginejo sami s pomočjo zdravil proti bolečinam in povečanega vnosa tekočine. Večji kamni lahko zahtevajo medicinsko posredovanje, kot je litotripsija z udarnimi valovi, ureteroskopija ali perkutana nefrolitotomija. V nekaterih primerih bo morda potrebna operacija. Vaš zdravnik bo skupaj z vami določil najboljši način zdravljenja za vašo individualno situacijo.

Tako vemo, da ledvice ne delujejo dobro
PREBERI ŠE
Tako vemo, da ledvice ne delujejo dobro

Kako preprečiti nastajanje ledvičnih kamnov?

Obstaja več korakov, s katerimi lahko preprečite nastajanje ledvičnih kamnov v prihodnosti. Ena najpomembnejših stvari je, da ostanete hidrirani s pitjem veliko vode čez dan. To pomaga izpirati ledvice in preprečuje kopičenje mineralov, ki lahko vodijo do kamnov. Vaš zdravnik vam lahko priporoči tudi zdravila ali prehranska dopolnila za preprečevanje nastajanja kamnov, če ste nagnjeni k nastajanju le-teh.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke