Vizita.si
Zmanjšajte uživanje rdečega in predelanega mesa, opozarjata Ameriški inštitut za raziskave raka in Svetovni fond za raziskave raka.

Bolezni

Ljubitelji mesa pozor!

K.B.
14. 01. 2014 11.49
217

Prehrana pretežno živalskega izvora lahko poveča tveganje za razvoj raka, je pokazala zadnja raziskava objavljena v žurnalu Nutrients. Ugotovitev pa potrjujejo tudi nekatere druge študije.

Zmanjšajte uživanje rdečega in predelanega mesa, opozarjata Ameriški inštitut za raziskave raka in Svetovni fond za raziskave raka.
Zmanjšajte uživanje rdečega in predelanega mesa, opozarjata Ameriški inštitut za raziskave raka in Svetovni fond za raziskave raka.FOTO: Profimedia
Epidemolog in ustanovitelj neprofitne organizacije Sunlight, nutrition and Health research center (SUNARC) William B. Grant je pregledal podatke 157 držav in preiskoval povezavo med okoljem, obnašanjem in različnimi tipi rakov. Odkril je, da je bilo 12 tipov rakov pogostejših v državah, kjer ljudje uživajo večinoma prehrano živalskega izvora. Še posebej, kjer uživajo prehrano bogato z mesom, ribami, jajci in mlečnimi izdelki, kjer se je pokazalo večje tveganje za raka dojk, maternice, ledvic, jajčnikov, trebušne slinavke, prostate, testisov, ščitnice in diseminirani plazmocitom.
Narodi, ki uživajo prehrano bogato z živili pretežno živalskega izvora, imajo večje tveganje za razvoj raka.
Narodi, ki uživajo prehrano bogato z živili pretežno živalskega izvora, imajo večje tveganje za razvoj raka. FOTO: iStockphoto

Grant je obdeloval podatke analiz z zanesljivimi podatki o incidenci raka in prehranskih vzorcev GLOBOCAN, ki jo vodi mednarodna agencija za raziskave raka in organizacija za agrikulturo združenih narodov. Ko je preučeval povezavo med uživanjem živalskih proizvodov in tveganjem za razvoj raka, je ugotovil, da imajo prehranski vzorci z leta 1990 največji vpliv na incidenco raka leta 2008. Kar pomeni, da se posledice spremembe prehranskih vzorcev narodov pokažejo šele deset let kasneje.

To je pokazala tudi prejšnja raziskava, kjer so strokovnjaki odkrili, da je čas, v katerem se pokaže sprememba prehranskih navad na povečano tveganje za razvoj raka 10 do 30 let. Na Japonskem so na primer prehranske navade postale vse bolj podobne zahodnim v drugi polovici dvajsetega stoletja, ko so prebivalci pričeli uživati manj vlaknin, več maščob, olja in živalskih proizvodov. Od 15 do 30 let kasneje se je povečala stopnja raka na dojki in raka debelega črevesja, povečala se je umrljivost.

Grant predvideva, da bi bil vzrok za to lahko, da se ob uživanju takšne prehrane poveča proizvodnja insulina in insulinu podobnega rastnega faktorja 1 ter spolnih hormonov. Tudi železo v mesu bi lahko povečalo tveganje za raka, saj pripomore k povečanju proizvodnje prostih radikalov, poveča oksidativni stres in povzroča poškodbe DNA-ja. Povedano preprosto, čeprav lahko živalski proizvodi pomagajo pri rasti telesa, lahko hkrati hranijo tudi tumorske celice. Študija je pokazala tudi povezavo med številnimi različnimi vrstami raka in drugimi dejavniki tveganja, kot so kajenje, uživanje alkohola, sladkorja in živalskih maščob.

V svoj jedilnik vnesite čim več zelenjave, polnozrnatih žitaric, stročnic in sadja.
V svoj jedilnik vnesite čim več zelenjave, polnozrnatih žitaric, stročnic in sadja.FOTO: iStockphoto

Vegetarijanstvo lahko prepreči bolezen

Preiskovalci so uživanje mesa že dolgo prepoznavali kot možen vzrok za razvoj raka. Študija objavljena leta 1907 je odkrila, da so člani manjšin v Chicagu, ki so uživali veliko mesa, pogosteje obolevali za rakom in imeli višjo umrljivost kot na primer italijanska manjšina, ki je večinoma uživala testenine in kitajska manjšina, ki je zaužila veliko riža.

V nasprotju pa študije, ki preučujejo vegetarijanstvo, kažejo, da vas lahko takšna prehrana varuje pred rakom in nekaterimi drugimi boleznimi:

Mesu se ni potrebno odpovedati, je pa dobro, da v svoj jedilnik vnesete tudi veliko živil z vlakninami in da omejite uživanje mesa.
Mesu se ni potrebno odpovedati, je pa dobro, da v svoj jedilnik vnesete tudi veliko živil z vlakninami in da omejite uživanje mesa. FOTO: iStockphoto

 - Zadnja študija objavljena v priznani medicinski reviji JAMA Internal Medicine je pokazala, da imajo mesojedi v primerjavi z vegetarijanci 12 odstotkov večje tveganje za smrt zaradi katerega koli vzroka. V študiji so šest let spremljali več kot 70 000 ljudi ter ugotovili, da so še posebej veliko pridobili moški, ki so se odpovedali mesu.

- Tveganje za hospitalizacijo ali za smrt zaradi srčno-žilne bolezni je za kar 32 odstotkov manjša pri vegetarijancih kot pri ljudeh, ki uživajo meso ali ribe, pa je razkrila zadnja študija univerze v Oxfordu, ki je bila objavljena v American Journal of Clinical Nutrition.

- Vegetarijanci so za tretjino manj nagnjeni k razvoju divertikularne bolezni (bolezen tankega ali debelega črevesa), so odkrili prav tako britanski strokovnjaki z univerze Oxford in svoje izsledke objavili v British Medical Journal. Ta pogosta bolezen črevesa lahko povzroči trebušne krče, napenjanje, vetrove, zaprtje, drisko in celo smrt. Navadno izvira iz hrane, ki ne vsebuje dovolj vlaknin.

Uživanje prehrane z več zelenjave je preprosto

Da bi zmanjšali tveganje za razvoj raka, svoj jedilnik napolnite z zelenjavo, sadjem, polnozrnatimi živili in stročnicami. Kot svetuje Ameriški inštitut za raziskave raka in Svetovni fond za raziskave raka tudi omejite uživanje rdečega mesa (govedina, jagnjetina, svinjina) in se izogibajte predelanem mesu (slanina, hrenovke, klobase).

Če se težko odpoveste mesu, to lahko storite v preprostih korakih:

- Dan brez mesa

Izberite si dan v tednu, ko ne boste uživali mesa ali pa se odločite, da boste v le en obrok v dnevu vključili meso, ostali obroki pa bodo sestavljeni iz žit, zelenjave in stročnic.

- Preizkusite kaj novega

Raziščite različne kulinarične tradicije sveta in izberite nekaj najbolj okusnih in zdravih. Na primer italijansko pašto, brazilski riž s fižolom, kitajski tofu. Tako uživajte v nekaj najbolj zdravih in okusnih jedeh, ki jih ponujajo svetovne kuhinje.

- Previdno izbirajte beljakovine

Beljakovine so pomemben del mesnih izdelkov, a te lahko pridobite tudi na drugačen način. Bogat vir beljakovin so na primer še stročnice, žitarice, oreščki in semena. Z njimi sta bogati tudi kvinoja in soja.

Čičerika je stročnica, ki je bogata z beljakovinami.
Čičerika je stročnica, ki je bogata z beljakovinami.FOTO: iStockphoto

Kljub vsemu pa je nekatere snovi, kot je na primer vitamin B12, težko pridobiti le z vegetarijansko prehrano, zato je pomembno, da se ob odločitvi, da boste prevzeli vegetarijansko ali vegansko prehrano prej posvetujte s svojim zdravnikom ali nutricistom, ki vam bo svetoval, kako se naloge lotiti. Se vam pa seveda ni potrebno v celoti odpovedati mesu. Veliko boste za svoje zdravje storili že, če boste v svoj jedilnik vključili čim več živil bogatih z vlakninami in vsaj nekoliko omejili uživanje mesa.
 

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (217)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650