Vizita.si
Preden pijete čaj, ga dobro ohladite.

Rakave bolezni

Navada, ki podvoji tveganje za raka požiralnika

Katja Benčina
25. 03. 2019 11.59
0

Pitje zelo vročega čaja skoraj podvoji tveganje za raka požiralnika, je pokazala nova raziskava. Mnogi ljudje si v mrzlih dneh radi privoščijo vroč čaj, a pomembno je, da se ta dobro ohladi, preden ga spijete. Če ga pijete prevročega, lahko povečate tveganje za raka.

 

Preden pijete čaj, ga dobro ohladite.
Preden pijete čaj, ga dobro ohladite.FOTO: iStock

Nova študija je pokazala, da imajo ljubitelji čaja, ki radi svoj napitek pijejo toplejši od 60 stopinj Celzija in zaužijejo več kot 700 ml čaja na dan - okoli dve skodelice - za 90% večje tveganje za razvoj raka požiralnika v primerjavi s tistimi, ki pijejo hladnejši čaj. Študija je spremljala več kot 50 000 ljudi v mestu Golestan, provinci v Iranu, kjer so veliki ljubitelji čaja.

''Številni ljudje radi pijejo čaj, kavo ali druge vroče napitke. A po podatkih naše študije, pitje zelo vročega čaja lahko poveča tveganje za razvoj raka požiralnika, zato svetujemo, da svoje napitke dobro ohladijo, preden jih spijejo,'' je za CNN povedal vodja raziskave dr. Farhad Oslam, iz Ameriškega združenja za raziskave raka.

Poznate blagodejne učinke različnih čajev?
Preberi še
Poznate blagodejne učinke različnih čajev?

Prejšnje raziskave so odkrile povezave med pitjem vročega čaja in rakom požiralnika. Nova študija, ki je bila objavljena v sredo v strokovni reviji International Journal of Cancer, pa je prva, ki je odkrila, pri kateri temperaturi natanko, se močno poveča tveganje.

Rak požiralnika je osmi najpogostejši rak na svetu in je pogosto usoden. Po podatkih Mednarodne agencije za raziskve raka ubije okoli 400 000 ljudi vsako leto, Najpogosteje ga povzročijo nenehne poškodbe požiralnika zaradi kajenja, pitja alkohola, dvigovanja želodčne kisline (zgage) in kot kaže vroče pijače. Požiralnik je dolga cev, preko katere hrana in pijača potujeta v želodec.

Nova študija je pokazala, da imajo ljubitelji čaja, ki radi svoj napitek pijejo toplejši od 60 stopinj Celzija in zaužijejo več kot 700 ml čaja na dan - okoli dve skodelice - za 90% večje tveganje za razvoj raka požiralnika v primerjavi s tistimi, ki pijejo hladnejši čaj.
Nova študija je pokazala, da imajo ljubitelji čaja, ki radi svoj napitek pijejo toplejši od 60 stopinj Celzija in zaužijejo več kot 700 ml čaja na dan - okoli dve skodelice - za 90% večje tveganje za razvoj raka požiralnika v primerjavi s tistimi, ki pijejo hladnejši čaj.FOTO: iStock

Po podatkih Registra raka je v Sloveniji leta 2004 za rakom požiralnika zbolelo 77 ljudi, od tega 68 moških in 9 žensk. Kot pišejo na spletni strani Onkološkega inštituta, je tudi v Sloveniji rak požiralnika še vedno bolezen s slabo prognozo. V prvi fazi bolezni je petletno preživetje bolnikov 70-odstotno, v drugi a fazi 15-30 odstotno, v drugi b fazi 10-30 odstotno, v tretji fazi pa manj kot 10-odstotno. V četrti fazi le 2-3 odstotno. Težave zaradi raka požiralnika se navadno pojavijo 3 do 4 mesece pred postavitvijo diagnoze. Bolniki zdravniško pomoč navadno najprej poiščejo zaradi zatikanja hrane in hujšanja, kasneje se lahko pojavijo tudi bolečine pri požiranju, hripavost, kašelj in povečane vratne bezgavke. Simptomi so odvisni od lege tumorja, pišejo na spletni strani onko-i.si.

V študiji, ki je bila objavljena pred kratkim, so strokovnjaki povedali, da morajo opraviti še dodatne preiskave, da bi razumeli, zakaj natanko je pitje zelo vročega čaja povezano z večjim tveganjem za razvoj raka požiralnika. Stephen Evans, profesor farmakoepidemilogije na Londonski šoli za higieno in tropsko medicino je za Science Media Center povedal, da je problem zagotovo vročina in ne vrsta pijače.

''Pravzaprav to verjetno velja za vsa vroča živila. Verjetno enako povzroča jem, ki je segret v mikrovalovni pečici in zaradi vročine povzroči poškodbo požiralnika. Možno je, da ta poškodba vodi do sprememb celic v požiralniku in povečanega tveganja za raka.'' Profesor Evans ni bil vključen v študijo.

''Če greste na Bližnji Vzhod ali v Rusiji, boste videli, da pijejo iz kovinske posode za segrevanje imenovane samovar, kjer se napitki ves čas segrevajo,'' je za CNN lansko leto pojasnil predsednik združenja za čaje Peter Goggi in dodal: ''Ti napitki so zelo, zelo vroči.''
''Če greste na Bližnji Vzhod ali v Rusiji, boste videli, da pijejo iz kovinske posode za segrevanje imenovane samovar, kjer se napitki ves čas segrevajo,'' je za CNN lansko leto pojasnil predsednik združenja za čaje Peter Goggi in dodal: ''Ti napitki so zelo, zelo vroči.''FOTO: Profimedia

Sicer pa v ZDA in Evropi redko čaj pijemo na temperaturah, ki so višje od 65 stopinj Celzija, a v Rusiji, Iranu, Turčiji in Južni Ameriki je to pogosta praksa. ''Če greste na Bližnji Vzhod ali v Rusiji, boste videli, da pijejo iz kovinske posode za segrevanje imenovane samovar, kjer se napitki ves čas segrevajo,'' je za CNN lansko leto pojasnil predsednik združenja za čaje Peter Goggi in dodal: ''Ti napitki so zelo, zelo vroči.''

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650