Vizita.si
Okužba z bakterijo kampilobakter je odgovorna za večino zastrupitev s hrano. Najpogosteje se z njo okužimo, če meso ni dovolj toplotno obdelano.

Okužbe in zastrupitve

Preprečite nevarno zastrupitev, ki ste ji izpostavljeni v teh mesecih!

K.B.
16. 06. 2014 10.00
2

V toplih poletnih dneh so zastrupitve s hrano pogostejše, prav zato so britanski strokovnjaki opozorili na navado, ki poveča možnosti zastrupitve z eno najpogostejših povzročiteljic zastrupitev – bakterijo kampilobakter.

Okužba z bakterijo kampilobakter je odgovorna za večino zastrupitev s hrano. Najpogosteje se z njo okužimo, če meso ni dovolj toplotno obdelano.
Okužba z bakterijo kampilobakter je odgovorna za večino zastrupitev s hrano. Najpogosteje se z njo okužimo, če meso ni dovolj toplotno obdelano.FOTO: Profimedia
Nikar ne umivajte piščančjega mesa, so opozorili britanski strokovnjaki. Na ta način boste po vsej kuhinji razširili bakterijo kampilobakter, ki je odgovorna za največ bakterijskih črevesnih nalezljivih bolezni po svetu. Do okužbe z bakterijo kampilobakter navadno pride ob uživanju perutninskega mesa, ki toplotno ni dovolj obdelano, ob pitju nepasteriziranega mleka ali pitne vode brez priprave.

Študija agencije za nadzor hrane Food Standards Angency (FSA) je pokazala, da skoraj polovica Britancev pred pripravo perutnine meso umije, saj menijo, da na ta način očistijo meso. Tretjina jih je v študiji jih pojasnila, da surovo meso umijejo, da bi odstranili umazanijo, več kot tretjina pa jih povedala, da na ta način odstranijo škodljive mikrobe. V resnici pa na ta način nevarno bakterijo le razširijo po kuhinjskih površinah, saj bakterije z vodo iz pipe ne morete uničiti, ampak jo uniči šele dobra toplotna obdelava.

Po podatkih Inštituta za varovanje zdravja je okužba s to bakterijo tudi pri nas pogostejša v toplih dneh in je vzrok zanjo predvse neustrezno pripravljena perutnina. ''Tudi v študiji bolnikov iz celjske regije v obdobju 1997 do 2006 je bila med živili kot najverjetnejši izvor kampilobakterioze najpogosteje ugotovljena perutnina,'' so zapisali na svoji spletni strani.

Britanski strokovnjaki so odkrili, da večina ljudi pred pripravo perutnine, surovo meso umije, saj menijo, da ga na ta način očistijo umazanije in škodljivih mikrobov. A strokovnjaki opozarjajo, da jih tako le razširijo po kuhinjskih površinah.
Britanski strokovnjaki so odkrili, da večina ljudi pred pripravo perutnine, surovo meso umije, saj menijo, da ga na ta način očistijo umazanije in škodljivih mikrobov. A strokovnjaki opozarjajo, da jih tako le razširijo po kuhinjskih površinah.FOTO: Profimedia

Večinoma okužbo z bakterijo kampilobakter prepoznamo s simptomi, kot so bolečine v trebuhu, močna diareja in bruhanje. Posledice so hujše pri otrokih in odraslih nad 60 let, ki so zastrupitvi s hrano bolj izpostavljeni, ker imajo šibkejši imunski sistem. Simptomi zastrupitve s kampilobakter bakterijo se navadno pokažejo dva do pet dni po tem, ko pridete v stik z njo.
V hujših primerih lahko pride do močne dehidracije, ki je lahko celo usodna, če je ne zdravimo hitro, lahko pa privede tudi do reaktivnega artritisa, sindroma razdražljivega črevesja in Guillain-Barréovega sindroma – hude bolezni, ki prizadene živčni sistem. Kljub strahovom pred bakterijami v mesu, večino škodljivih bakterij uničimo s preimerno toplotno obdelavo.

Britanske študije so še pokazale, da v 20 000 primerov bolnišničnih obravnav zaradi zastrupitve hrane v 500 primerih pride do smrtnega izzida. Preiskava britanske organizacije, ki se zavzema za pravice potrošnikov consumer watchdog, pa je že prej opozorila na podobne navade potrošnikov kot jih je sedaj ugotovila FSA. Takrat so opozorili, da lahko umivanje piščanca z vodo iz pipe bakterijo razširi dober meter stran od umivalnika. ''Bakterija kampilobakter je resen problem. Ne samo, da povzroča hude bolezni in smrt, tudi ekonomsko prinaša veliko breme na zdravstveni sistem. Čeprav ljudje sledijo priporočilom, da pred pripravo mesa umijejo roke, da umijejo roke, če se dotikajo surovega mesa in da pazijo, da je meso dobro prekuhano, pa je naša raziskava pokazala, da je umivanje surovega piščanca prav tako običajna praksa,'' je za britanski Daily Mail pojasnila izvršna direktorica FSA Catherine Brown.
 

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650