Vizita.si
Čeprav prekomerno uživanje soli vodi v najrazličnejše bolezni, pa se je v zadnji raziskavi pokazalo, da takšna prehrana pomaga pri zdravljenju nekaterih infekcijskih bolezni kože.
Bolezni

Novo odkritje o soli!

K.B.
05. 03. 2015 08.06
18

Uživanje prekomerne količine soli je slabo za vaše srce in ožilje, a nemški strokovnjaki so odkrili, da ima prehrana, bogata s soljo, kljub vsemu tudi nekatere pozitivne učinke na zdravje. Izkazalo se je, da lahko pomaga pri zdravljenju kožnih infekcij.

Čeprav prekomerno uživanje soli vodi v najrazličnejše bolezni, pa se je v zadnji raziskavi pokazalo, da takšna prehrana pomaga pri zdravljenju nekaterih infekcijskih bolezni kože.
Čeprav prekomerno uživanje soli vodi v najrazličnejše bolezni, pa se je v zadnji raziskavi pokazalo, da takšna prehrana pomaga pri zdravljenju nekaterih infekcijskih bolezni kože. FOTO: Profimedia

Poskus nemških raziskovalcev je pokazal, da so miši, ki so jih hranili s prehrano, bogato s soljo, hitreje ozdravele po infekciji nog, ki jo je povzročil parazit Leishmania. Hrana, bogata s soljo, je izboljšala njihov imunski sistem, ki se je nato lažje boril proti parazitom, krivim za hudo bakterijsko infekcijo kože. Strokovnjaki pojasnjujejo, da je visok nivo soli v telesu povečal aktivnost imunskih celic makrofagov, zaradi česar je postal imunski sistem bolj odziven. Njihova odkritja so bila objavljena v medicinski reviji Cell Metabolism, kjer so spomnili tudi, da so v preteklosti, ko še nismo poznali antibiotikov, sol uporabljali za zdravljenje infekcij.

Profesor Jonathan Jantsch iz Univerze Regensburg je pojasnil: ''Do sedaj smo sol obravnavali le kot škodljiv prehranski dejavnik, saj je jasno znano, da je škodljiva za srce in ožilje, poleg tega so zadnje študije pokazale, da ima pomembno vlogo pri poslabševanju avtoimunskih bolezni. A naša študija izpodbija enostranski pogled na sol in kaže, da bi kopičenje soli na mestu okužbe lahko bila enostavna strategija, s katero bi lahko zdravili okužbe. To je tudi starodavna metoda, s katero so okužbe preprečevali že dolgo pred tem, ko smo izumili antibiotike.''

Strokovnjaki tudi odkrili, da okužena področja pacientov, ki se spopadajo z bakterijsko kožno boleznijo, kažejo povečano kopičenje soli v koži, poleg tega tudi, da se sol bolj kopiči v koži starejših ljudi. Tako bodo nadaljne študije preučevale, kako lahko kopičenje soli v koži sproži imunske odzive in zakaj se ta  bolj kopičiti pri starejši populaciji. ''Kljub ogromni količini dokazov, ki kažejo na to, da prehrana, bogata s soljo, prinaša bolezni, pa potenciala shranjevanja soli v telesu še ne poznamo dobro,'' je povedal profesor Jens Titze iz Univerze Vanderbilt. ''Nadaljnje razumevanje teh pojavov bo pomagalo pri oblikovanju novih zdravil, s katerimi bi lokalizirali odlaganje soli in na ta način pomagali v boju zoper infekcijske bolezni. Velik potencial vidimo tudi v iskanju novih terapevtskih načinov z lokalno uporabo visokega nivoja soli, s katero bi lahko oskrbovali rane, hkrati pa tudi v razvoju drugih protimikrobnih terapij,'' je še pojasnil profesor Jantsch.

A pozor!

Kljub vsemu še vedno velja, da prehrana bogata s soljo vodi do visokega krvnega pritiska in povečanega tveganja za bolezni srca in ožilja ter kap. Hkrati lahko poslabša avtoimunska obolenja in poveča tveganje za razvoj raka želodca. Zato strokovnjaki pravijo, da se je še vedno potrebno držati priporočil zdravnikov, naj ne uživamo prekomerne količine soli.

''Zaradi prevladujočih kliničnih študij, ki kažejo, da prehrana bogata s soljo vodi do hipertenzije in srčno-žilnih bolezni, mislimo, da ti podatki ne upravičujejo tega, da bi prehrano bogato s soljo priporočili splošni populaciji. A v primerih, ko gre za infekcijo in se posameznik spopada s pomanjkanjem soli, bi dodajanje soli lahko bila ena izmed terapevtskih možnosti. A za vse to, bodo potrebne še nadaljnje študije,'' je še dodal profesor Jantsch.
 

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
Že davno so vedeli, da je sol tudi zdrava. Imela je visoko ceno in spomnite se Martina Krpana, ki je tovoril sol (na črno seveda, kot pravi Slovenec), Zdaj pa vse predelajo, da je sicer videti lepo, je pa škodljivo, pa naj bo to sol, sladkor, olja, kruh, meso, vse, kar je le mogoče. Človeštvo se pa res trudi samo sebe iztrebiti.
Krpan je tovoril angleško sol ali po domače smodnik!
User1089305 06. 03. 2015 06.27
Pravzaprav je tovoril soliter (kalijev nitrat), ki se uporablja pri proizvodnji smodnika..
Vprašanje kakšne soli ? Tiste za ceste posipat, kamene, himalajske, integralne, keltske, rafinirane...V rafinirani sta samo dva minerala pa belilo in celo sladkor, v integralni pa 80 do 90 mineralov odvisno, kje je bila pridelana.
Elizabeta-Lota Loti 08. 03. 2015 09.53
sem res ljubitelj soli vedno si jedi morda prevec solim ceprav imam visoki pritisk to mi je v navadi
Važno je, da boš imel lepo kožo, ko te bo zadela srčna kap!
Če je za parazit Leishmania sol, bi bil z naše naše parazite šus.
Zmernost velja!
O kakšni soli pa je govora? Več vrst obstaja. Industrijsko prečiščena (pomembnih snovi) je v glavnem nezdrava, vsaj v večjih količinah, ... res pa je tudi, da naši možgani za delovanje rabi sol, sicer naravno sol, ... ne pravimo kar tako, da nekomu manjka soli v glavi.
Pazi - soli bo zmanjkalo, vodstvo portala bo pokupilo vso.
Iz svojih izkušnjah vam povem, da pa pomanjkanje soli povzroči še več težav. Sam sem naredil eksperiment, da sem se čim bolj izogibal slanim zadevam. Fizično sem počasi oslabel. Potem, ko sem zopet normalno jedel soljeno hrano, pa se dokaj hitro prišel na prejšnje "perfomanse".
Tudi človeško telo rabi elektrolite, zato je sol v majhnih količinah nujna...
Res je, v prevelikih pa ne, ... nenazadnje tvegate samovžig, ... malokdo ve, ob primerih pa se ne pove, da je zanj , za vžig zaslužna prav sol, soli, ... eksplozivno delovanje vulkanov, ki so ob slanih vodah praktično vsi, ima enak princip, vzrok potresov, ki sledijo eksplozijam plinov pod zemljo (kar ljudje slišijo), prav tako.
Res je, manj je znano, da so v primerih samovžiga odkrili v telesih visoko stopnjo soli, Na se vžge (reagira) tudi v obliki soli, ob stiku z vodo in še čim. Osnove kemije pač.
Nemški zdravniki pravijo tudi tole: Kuhinjska sol to je navadna kamena sol,ki se nahaja v skorajda vseh industrijsko pripravljenih jedeh(klobase,konzerve,kruh,peciva,juhe v vrečkah...) ali tudi v restavracijah je sestavljena iz 1/3 peska,1/3 stekla,1/3 soli in ko ta pride v kri in potuje po krvni poti pesek in steklo režeta notranjost žil in da mi notranje ne izkrvavimo holesterol krpa te rane in posledično se žila zoži,zato kar naenkrat postane holesterol krivec za visok krvni tlak,ki lahko privede do infarkta in kapi.
Kamena sol iz trgovine v resnici sploh ni naravna oblika kamene soli, temveč prečiščena oblika naravne soli, odstranijo snovi, ki jih pravzaprav ne bi smeli, saj jih telo ravno tako potrebuje.
Če je sol tako škodljiva, zakaj jo pa na severu (Danska) dajejo celo v kavo namesto sladkorja?
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1080