Alkohol
Uživanje alkohola izjemno škodi prebavi, saj uničuje črevesno floro in oslabi črevesno steno. Ta postane bolj prepustna in začne v krvni obtok spuščati nepopolno razgrajene snovi iz hrane ali škodljive substance. Imunske izvidniške celice te snovi zaznajo kot tujke, jih napadejo in pri tem nastane še več toksičnih snovi. Poleg tega lahko alkohol povzroči, da se celice v steni črevesja začnejo nenadzorovano razvijati in se razvijejo v polipe, kar je zgodnja faza raka na črevesju. Če jih odkrijemo dovolj zgodaj, se polipe le odstrani in ni večje škode, če pa se ti razvijejo v raka, lahko zasevajo tudi na druge organe. Prav zato je zgodnje odkrivanje raka izjemno pomembno. Lahek način, da ugotovite nenormalnosti v črevesju pa je test nacionalnega programa SVIT.
Antibiotiki
Tudi antibiotiki rušijo črevesno mikrofloro, saj uničujejo probiotične bakterije, ki skrbijo za uravnano črevesno floro. Prav zato imate pogosto, ko uživate antibiotike, tudi prebavne težave. A ker je pri antibiotikih izjemno pomembno, da jih uživamo natanko tako, kot nam je predpisal zdravnik, se težavam težko izognemo. Lahko pa njihove učinke ublažimo tako, da uživamo dovolj tekočine in probiotične jogurte, s katerimi v telo vnesemo tako potrebne probiotične bakterije.
Kava in čaj
Kava vsebuje številne snovi, ki razdražijo prebavo. Kofein in teobromin sta le dve izmed njih. Podoben učinek ima na prebavo tudi čaj, ki sicer vsebuje manj kofeina, a poleg tega vsebuje še tein, ki se veže z minerali in jih izloča iz telesa. Seveda vam skodelica kave ali čaja na dan ne bosta škodili, a če vas tarejo prebavne težave, ju za nekaj dni izločite iz svojega jedilnika in opazujte, ali se je prebava kaj izboljšala. Poleg tega počakajte, da se kava in čaj nekoliko ohladita, saj prevroča tekočina ne godi prebavi. Neka raziskava je celo pokazala, da je rak želodca pogostejši pri ljudeh, ki pijejo prevroče napitke.
Začimbe
Nekatere začimbe so dobre za prebavo, a nekatere lahko prinesejo težave. Na vrhu lestvice 'škodljivih' začimb za presnovo je zagotovo čili, ki draži črevesje, poleg tega pa tudi nekatere druge izjemno pekoče začimbe. Med tako imenovane 'dobre' začimbe, ki bodo izboljšale prebavo, pa zagotovo sodi kajenski poper in kurkuma.
Vlaknine
Čeprav je neobdelana hrana bogata z vlakninami v glavnem dobra za prebavo, pa imajo nekateri težave z določenimi vrstami teh živil, še posebej z otrobi ali surovo hrano. Ta jim povzroča napihnjenost, zaprtje ali diarejo. Če imate podobne simptome tudi vi, potem imate morda težave na ileocekalnem področju. Gre za krožno mišico, ki ločuje tanko in debelo črevo. Če ta ne deluje pravilno, potem prihaja do vračanja toksinov iz debelega nazaj v tanko črevo. V tem primeru je dobro, da se čim bolj izogibate zgoraj naštetih snovi.
KOMENTARJI (2)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV