Vizita.si
Raziskovalci so ugotovili, da je bilo največ primerov rakov, ki so bili povezani s slabo prehrano, predvsem pri raku debelega črevesa in danke, in sicer 38,3 %. Pri tem so nizka poraba polnozrnatih žitaric in mlečnih izdelkov ter uživanje veliko predelanega mesa najbolj prispevali k obremenitvi z rakom.

Rakave bolezni

7 dejavnikov, ki močno pripomorejo k razvoju raka

K.B.
23. 05. 2019 07.51
0

Več kot 80110 novih primerov raka med odraslimi starejšimi od 20 let v ZDA v letu 2015 lahko pripišemo preprosto le slabi prehrani, je pokazala zadnja študija, objavljena v strokovni publikaciji JNCI Cancer Spectrum.

Raziskovalci so ugotovili, da je bilo največ primerov rakov, ki so bili povezani s slabo prehrano, predvsem pri raku debelega črevesa in danke, in sicer 38,3 %. Pri tem so nizka poraba polnozrnatih žitaric in mlečnih izdelkov ter uživanje veliko predelanega mesa najbolj prispevali k obremenitvi z rakom.
Raziskovalci so ugotovili, da je bilo največ primerov rakov, ki so bili povezani s slabo prehrano, predvsem pri raku debelega črevesa in danke, in sicer 38,3 %. Pri tem so nizka poraba polnozrnatih žitaric in mlečnih izdelkov ter uživanje veliko predelanega mesa najbolj prispevali k obremenitvi z rakom.FOTO: Profimedia

''To je približno 5,2 % vseh primerov invazivnih rakov, ki so bili na novo diagnosticirani pri odraslih v ZDA leta 2015,'' je povedala avtorica študije dr. Fang Fang Džang, nutricistka in epidemiologinja raka s Tufts Univerze v Bostonu. ''Ta delež je primerljiv z deležem bremena raka, ki ga lahko pripišemo alkoholu,'' je še dodala. Raziskovalci so v raziskavi ocenjevali sedem dejavnikov tveganja:

''Nizka poraba polnozrnatih žitaric je bila povezana z največjo obremenjenostjo z rakom v ZDA, sledili so nizek vnos mleka, velik vnos predelanega mesa, nizek vnos zelenjave in sadja, visok vnos rdečega mesa in visok vnos sladkanih pijač,'' je za CNN pojasnila dr. Fang Fang Džang.
''Nizka poraba polnozrnatih žitaric je bila povezana z največjo obremenjenostjo z rakom v ZDA, sledili so nizek vnos mleka, velik vnos predelanega mesa, nizek vnos zelenjave in sadja, visok vnos rdečega mesa in visok vnos sladkanih pijač,'' je za CNN pojasnila dr. Fang Fang Džang. FOTO: Dreamstime

Nizek vnos:

- zelenjave,

- sadja,

- polnozrnatih žitaric in

- mlečnih izdelkov.

Visok vnos:

- predelanega mesa,

- rdečega mesa in

- sladkih pijač, kot so sladke gazirane pijače.

''Nizka poraba polnozrnatih žitaric je bila povezana z največjo obremenjenostjo z rakom v ZDA, sledili so nizek vnos mleka, velik vnos predelanega mesa, nizek vnos zelenjave in sadja, visok vnos rdečega mesa in visok vnos sladkanih pijač,'' je za CNN pojasnila dr. Fang Fang Džang. Študija je vključevala podatke o prehranskem vnosu odraslih v ZDA med letoma 2013 in 2016 in je izhajala iz raziskave o zdravstvenem stanju in prehranjevanju ter podatke o nacionalni incidenci raka v letu 2015 iz ameriških centrov za nadzor in preprečevanje bolezni.

Raziskovalci so uporabili primerjalni model ocene tveganja, ki je vključeval oceno števila primerov raka, povezanih s slabo prehrano, in pomagal opredeliti, kako veliko vlogo ima prehrana pri pojavu raka v ZDA. Te ocene so bile podane na podlagi različnih študij: "Prejšnje študije so podale trdne dokaze, da visoka poraba predelanega mesa poveča tveganje za raka debelega črevesa in danke in nizka poraba polnozrnatih žitaric zmanjša tveganje za raka debelega črevesa in danke," je dejala Džangova. "Vendar pa je naša študija prikazala natanko število in delež novih primerov raka, ki jih je mogoče pripisati slabi prehrani na nacionalni ravni."

Raziskovalci so ugotovili, da je bilo največ primerov rakov, ki so bili povezani s slabo prehrano, predvsem pri raku debelega črevesa in danke, in sicer 38,3 %. Pri tem so nizka poraba polnozrnatih žitaric in mlečnih izdelkov ter uživanje veliko predelanega mesa najbolj prispevali k obremenitvi z rakom. Tudi moški, stari od 45 do 64 let, in etnične manjšine, vključno s črnci in hispaniki, so imeli najvišji delež bremena raka, povezanega s prehrano, v primerjavi z drugimi skupinami, so ugotovili raziskovalci.

Pomembno je, da veste, da se lahko zaščitite pred rakom tako, da se izognete izjemno procesiranim živilom in namesto tega izberete ekološko pridelano hrano.
Pomembno je, da veste, da se lahko zaščitite pred rakom tako, da se izognete izjemno procesiranim živilom in namesto tega izberete ekološko pridelano hrano.FOTO: Shutterstock

Študija je imela nekatere omejitve, vključno s tem, da podatki ne morejo osvetliti, kako se lahko povezava med prehrano in tveganjem raka spremeni v starosti osebe. Poleg tega je potrebnih več raziskav, da se ugotovi, ali bi se podobna povezava pojavila v drugih letih in časovnih obdobjih v Združenih državah.

''Na splošno se je pokazalo, da je zdrava prehrana ključnega pomena za preprečevanje raka," je dejala Džangova. "Te ugotovitve kažejo, da lahko zmanjšamo breme raka v ZDA z večjim vnosom ključnih skupin hrane in hranilnih snovi."

Močno predelana hrana danes predstavlja večji del svetovne prehrane. Študija iz leta 2016 je pokazala, da 60 % kalorij v povprečni ameriški prehrani izvira iz te vrste hrane, študija iz leta 2017 pa je ugotovila, da predstavlja polovico kanadske prehrane, prav tako več kot 50 % prehrane v Veliki Britaniji, prav tako se prehranjuje večina prebivalstva držav v razvoju.

A pomembno je, da veste, da se lahko zaščitite pred rakom tako, da se izognete izjemno procesiranim živilom in namesto tega izberete ekološko pridelano hrano. Ljudje, ki pogosto jedo ekološko pridelano hrano, imajo manjše tveganje za razvoj raka, je pokazala študija, ki je bila lani objavljena v medicinski reviji JAMA Internal Medicine. Natančneje so tisti, ki so jedli ekološko pridelano hrano, imeli manj možnosti za razvoj ne-Hodgkinovega limfoma in raka dojk v postmenopavzi kot tisti, ki redko ali nikoli ne jedo ekoloških živil.

Druga študija, ki je bila februarja objavljena v isti reviji, je pokazala, da se z vsakim 10-odstotnim povečanjem zaužite procesirane hrane soočamo s 14 % večjim tveganjem za zgodnjo smrt.

"Živimo v hitrem tempu in ljudje iščejo priročne rešitve. Ljudje iščejo hitre rešitve, hitro pripravljen obrok," je za CNN dejala Nurgul Fitzgerald, izredna profesorica na Oddelku za prehranske znanosti na Univerzi Rutgers.
"Živimo v hitrem tempu in ljudje iščejo priročne rešitve. Ljudje iščejo hitre rešitve, hitro pripravljen obrok," je za CNN dejala Nurgul Fitzgerald, izredna profesorica na Oddelku za prehranske znanosti na Univerzi Rutgers.FOTO: Thinkstock

Zakaj ljudje jedo več predelanih živil?

"Živimo v hitrem tempu in ljudje iščejo priročne rešitve," je za CNN dejala Nurgul Fitzgerald, izredna profesorica na Oddelku za prehranske znanosti na Univerzi Rutgers. "Ljudje iščejo hitre rešitve, hitro pripravljen obrok." Pri izbiri hrane je okus najpogostejši dejavnik za večino potrošnikov, je še dejala, vendar sta pomembni tudi cena in priročnost. ''Prednost izjemno predelanih živil je prav ta dejavnik priročnosti, ki je na vrhu seznama. Se pravi, takoj vzemi hrano in jo pojej.'' Za bolj zdrava živila pa si je pogosto treba vzeti tudi nekoliko več časa in jih skuhati doma. Prav zato so velikokrat manj priročna.

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 662