Vizita.si
Prehlad

Bolezni

Odličen v boju proti prehladom, prebavnim težavam, stresu!

Katja Benčina
12. 10. 2015 11.46
1

Ingver je začimba, na katero je prisegal že kitajski filozof Konfucij, ki je želel, da mu prav vsako jed pripravijo z njim. Ingver izvira iz Azije, a je zaradi svojih zdravilnih lastnosti zaslovel po vsem svetu. Vse bolj priljubljen je tudi pri nas.

Ingver je odličen v boju zoper prehlade, zmanjšuje vnetja, odpravlja prebavne težave, pomaga telesu pri odvajanju strupov iz telesa ...
Ingver je odličen v boju zoper prehlade, zmanjšuje vnetja, odpravlja prebavne težave, pomaga telesu pri odvajanju strupov iz telesa ...FOTO: Profimedia
Ingver se že od antičnih časov uporablja kot začimba in zdravilo za najrazličnejše tegobe. Znanstveniki trdijo, da je odličen pri boju proti kašlju, za krepitev odpornosti in preprečevanje prehladov. To je idealno živilo, s katerim lahko v teh dneh okrepimo svoje zdravje ali si z njim pomagamo, če se že spopadamo s simptomi gripe ali prehlada. Ingver je dobro poznan tudi po svojih protivnetnih učinkih, saj zavira delovanje encima ciklooksigenaze-2 (COX-2) in tako neposredno ustavlja vnetne procese v telesu.
Dišeč in okusen ingverjev čaj vas bo napolnil z energijo, varoval vaše zdravje in uravnovesil um in duha.
Dišeč in okusen ingverjev čaj vas bo napolnil z energijo, varoval vaše zdravje in uravnovesil um in duha. FOTO: Profimedia

Znanstveniki menijo, da je odličen dodatek v boju zoper revmatični artritis, pri čemer zmanjšuje bolečine, otekline, jutranjo okorelost in izboljšuje gibljivost sklepov. Uporabljajo ga tudi pri vnetjih obnosnih votljin (sinusov), sapnic (bronhiolitis) in drugih vnetjih v telesu.

Poleg tega preprečuje prebavne težave, odpravlja slabost in preprečuje bruhanje. Z njim lahko preženete tudi glavobol, ublažite menstrualne krče in zmanjšate bolečine v obtočilih. Ker pospešuje delovanje jeter, pomaga tudi pri razstrupljanju telesa. Morda niste vedeli, a ingverjev čaj blagodejno vpliva tudi na telo in duha, saj zmanjšuje raven stresa in blaži napetost, zato nanj prisegajo številni ljudje, ki imajo naporne in stresne delovnike.

Ingver ima sam po sebi močan okus, zato lahko korenino rastline nastrgate in jo dodajate različnim jedem kot začimbo. Mnogi pa si iz njega radi pripravijo tudi čaj, ki ga pijejo vsakodnevno.

Čaj pripravite tako, da v dva decilitra vode vstavile dve žlički sveže nastrganega ingverja in vodo na majhnem ognju grejete okoli pol ure. Po potrebi čaju ob koncu dodate tudi žlico medu in nekaj cimeta. Dišeč in okusen čaj vas bo napolnil z energijo, varoval vaše zdravje in uravnovesil um in duha.
 

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 662