Kaj je kapsaicin?
Kapsaicin je spojina, ki daje čiliju pekoč okus in pekoč občutek, ki ga lahko dobimo, ko ga zaužijemo. Je ena iz družine spojin, imenovanih kapsaicinoidi. Čeprav je bilo v čiliju najdenih približno 23 različnih kapsaicinoidov, je najmočnejši med njimi kapsaicin – čeprav ima podobno raven ostrine kot podobna molekula, imenovana dihidrokapsaicin, ki se običajno nahaja v nižjih koncentracijah v čiliju.
Agencija za živilske standarde Združenega kraljestva proizvajalcem hrane ne dovoljuje dodajanja čistega kapsaicina v živila, saj bi bil ocenjen kot nevaren. Vendar ni omejitev glede količine, ki jo je mogoče uporabiti, če je naravno prisoten v ekstraktu čilija.
Katere simptome lahko povzroči uživanje kapsaicina?
Danska ni prva država, ki svari pred uživanjem hrane, ki vsebuje visoke vsebnosti kapsaicina. Pred prekomernim uživanjem kapsaicina je posvaril tudi Zvezni inštitut za oceno tveganja v Nemčiji.
Kapsaicinoidi lahko povzročijo boleč občutek in vnetje zaradi aktiviranja receptorja za bolečino. To lahko povzroči več simptomov. Natančneje, študije na ljudeh kažejo, da lahko uživanje velikih odmerkov kapsaicinoidov povzroči:
- zgago,
- refluks,
- slabost,
- drisko in
- bolečine v trebuhu in prsih.
Pri visokih odmerkih lahko povzroči tudi simptome krvnega obtoka, kot so hladen znoj, spremembe krvnega tlaka ali omotica, dodaja. Vendar še ni dovolj podatkov, da bi pojasnili, pri in po kakšnem odmerku se to zgodi.
Zaradi številnih dejavnikov, ki vplivajo na individualno zaznavanje ostrine in bolečine, ter omejenih razpoložljivih podatkov o razmerju med odmerkom in odzivom kapsaicinoidov ni mogoče podati splošnih priporočil za potrošnike z zdravstvenimi omejitvami, piše BBC.
Vendar pa je na podlagi podatkov iz študij na ljudeh mogoče oceniti, da lahko vnos 0,5 do 1 mg ali več kapsaicinoidov povzroči blage neželene učinke, kot so občutek toplote, pritisk v zgornjem delu trebuha ali zgaga.
Kratkoročno lahko torej kapsaicin povzroči draženje, nelagodje in bolečino. Če pride v oko, lahko resnično boli in povzroči zamegljen vid. Če ga vdihnete, lahko povzroči dolgotrajen kašelj in celo spodbudi izbruh bolezni, kot je astma. Toda simptomi, ki jih lahko povzroči uživanje kapsaicina, naj ne bi bili vzrok za skrb.
Ali je kateri od simptomov škodljiv?
Da, visoki odmerki kapsaicina lahko povzročijo 'resne zastrupitve' pri otrocih, vendar odmerek, ki lahko povzroči te simptome, ni znan.
Po nekaterih ocenah je smrtni odmerek kapsaicina pri ljudeh okoli 500-5000 mg na kg telesne teže. To bi ustrezalo približno 35.000 mg kapsaisina pri osebi, ki tehta 70 kg. Vendar pa ni znanih prijavljenih primerov prevelikega odmerjanja kapsaicina pri ljudeh.
Ena 10 let stara recenzija, The Two Faces of Capsaicin, podrobno opisuje laboratorijske poskuse z glodavci, ki so povezovali kapsaicin z znaki raka na želodcu in jetrih, in študije na ljudeh, kjer je bilo ugotovljeno, da učinki kapsaicina povzročajo želodčne 'mikrokrvavitve'. Vendar opozarja na druge študije, ki niso pokazale nobenega od teh simptomov.
Drugi krovni pregled iz leta 2022, ki je analiziral 11 sistematičnih pregledov in metaanaliz, je zaključil, da so učinki začinjene hrane in čilija na zdravje, tako dobri kot slabi, negotovi, dokazi, iz katerih so lahko črpali, pa niso bili kakovostni. .
Ali so nekateri ljudje imuni na tveganja?
Tako kot pri mnogih drugih živilih in pijačah bo tudi odziv telesa ene osebe na kapsaicin drugačen kot pri drugi, kar je lahko odvisno od več dejavnikov.
Uživanje kapsaicina lahko pri različnih ljudeh povzroči različne odzive – na primer otroci ali ljudje, ki redko jedo začinjeno hrano, so lahko bolj občutljivi kot ljudje, ki jo redno uživajo. Ena študija je pokazala, da lahko kapsaicin draži ljudi s sindromom razdražljivega črevesa, ne pa tudi pri zdravih prostovoljcih.
Poleg tega se lahko ljudje z obstoječimi težavami s prebavili, kot so refluksne bolezni, bolj odzovejo na vnos kapsaicinoidov v prebavnem traktu in bi lahko predstavljali tveganje tudi za ljudi s srčno-žilnimi boleznimi zaradi opaženih simptomov krvnega obtoka, povezanih z uživanjem visoke zneske.
Obstajajo tudi koristi za zdravje?
Skozi zgodovino so čili uporabljali kot zdravilo za zdravje, sodobna medicina pa uporablja tudi kapsaicin. Izvlečki čilija se uporabljajo v formulaciji številnih zdravil, vključno z izdelki za lokalno uporabo za lajšanje bolečin, migren, glavobolov in psoriaze. Raziskovalci so kapsaicin celo predlagali kot zdravilo za preprečevanje in zdravljenje želodčnega raka.
Poleg pomislekov glede možnih škodljivih učinkov kapsaicina so številne študije pokazale, da ima lahko redno uživanje kapsaicina tudi nekatere koristi za zdravje zaradi njegovih antioksidantov in spojin, ki spodbujajo zdravje.
Študije so povezale redno uživanje kapsaicina s prispevanjem k zmanjšanju tveganja ali upočasnitvi napredovanja stanj, vključno z visokim krvnim tlakom, presnovnim sindromom in debelostjo. In čeprav se včasih domneva, da povzroča želodčne razjede, obstajajo dokazi, ki kažejo, da lahko uživanje kapsaicina dejansko pomaga pri preprečevanju in zdravljenju le-teh.
Vizita e-novice
Vir: BBC
KOMENTARJI (1)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV