Ima lahko kapsaicin hude stranske učinke?

OKUŽBE IN ZASTRUPITVE

Ima lahko kapsaicin hude stranske učinke?

N.R.A.
01.07.2024, 9:51
1

Nekateri rezanci s čilijem so bili v določenih evropskih državah prepovedani, ker naj bi vsebovali preveč čilijevega ekstrakta kapsaicina. Je lahko slednji nevaren za zdravje? Vsekakor ima lahko resne stranske učinke.

Kaj je kapsaicin?

Kapsaicin je spojina, ki daje čiliju pekoč okus in pekoč občutek, ki ga lahko dobimo, ko ga zaužijemo. Je ena iz družine spojin, imenovanih kapsaicinoidi. Čeprav je bilo v čiliju najdenih približno 23 različnih kapsaicinoidov, je najmočnejši med njimi kapsaicin – čeprav ima podobno raven ostrine kot podobna molekula, imenovana dihidrokapsaicin, ki se običajno nahaja v nižjih koncentracijah v čiliju.

Vijolična živila imajo veliko antociana, ki prinaša številne koristi za zdravje
PREBERI ŠE

Vijolična živila imajo veliko antociana, ki prinaša številne koristi za zdravje

Agencija za živilske standarde Združenega kraljestva proizvajalcem hrane ne dovoljuje dodajanja čistega kapsaicina v živila, saj bi bil ocenjen kot nevaren. Vendar ni omejitev glede količine, ki jo je mogoče uporabiti, če je naravno prisoten v ekstraktu čilija.

Katere simptome lahko povzroči uživanje kapsaicina?

Danska ni prva država, ki svari pred uživanjem hrane, ki vsebuje visoke vsebnosti kapsaicina. Pred prekomernim uživanjem kapsaicina je posvaril tudi Zvezni inštitut za oceno tveganja v Nemčiji.

Kapsaicin
Kapsaicin / FOTO: AdobeStock

Kapsaicinoidi lahko povzročijo boleč občutek in vnetje zaradi aktiviranja receptorja za bolečino. To lahko povzroči več simptomov. Natančneje, študije na ljudeh kažejo, da lahko uživanje velikih odmerkov kapsaicinoidov povzroči:

- zgago, 

- refluks,

- slabost, 

- drisko in 

- bolečine v trebuhu in prsih.

Je morda čas, da nehamo slediti trendom?
PREBERI ŠE

Je morda čas, da nehamo slediti trendom?

Pri visokih odmerkih lahko povzroči tudi simptome krvnega obtoka, kot so hladen znoj, spremembe krvnega tlaka ali omotica, dodaja. Vendar še ni dovolj podatkov, da bi pojasnili, pri in po kakšnem odmerku se to zgodi.

Zaradi številnih dejavnikov, ki vplivajo na individualno zaznavanje ostrine in bolečine, ter omejenih razpoložljivih podatkov o razmerju med odmerkom in odzivom kapsaicinoidov ni mogoče podati splošnih priporočil za potrošnike z zdravstvenimi omejitvami, piše BBC.

Kako jesti zdravo, ko nimate časa?
PREBERI ŠE

Kako jesti zdravo, ko nimate časa?

Vendar pa je na podlagi podatkov iz študij na ljudeh mogoče oceniti, da lahko vnos 0,5 do 1 mg ali več kapsaicinoidov povzroči blage neželene učinke, kot so občutek toplote, pritisk v zgornjem delu trebuha ali zgaga.

Kratkoročno lahko torej kapsaicin povzroči draženje, nelagodje in bolečino. Če pride v oko, lahko resnično boli in povzroči zamegljen vid. Če ga vdihnete, lahko povzroči dolgotrajen kašelj in celo spodbudi izbruh bolezni, kot je astma. Toda simptomi, ki jih lahko povzroči uživanje kapsaicina, naj ne bi bili vzrok za skrb. 

Katero hrano je najbolje uživati zvečer?
PREBERI ŠE

Katero hrano je najbolje uživati zvečer?

Ali je kateri od simptomov škodljiv?

Da, visoki odmerki kapsaicina lahko povzročijo 'resne zastrupitve' pri otrocih, vendar odmerek, ki lahko povzroči te simptome, ni znan.

Po nekaterih ocenah je smrtni odmerek kapsaicina pri ljudeh okoli 500-5000 mg na kg telesne teže. To bi ustrezalo približno 35.000 mg kapsaisina pri osebi, ki tehta 70 kg. Vendar pa ni znanih prijavljenih primerov prevelikega odmerjanja kapsaicina pri ljudeh.

Kapsaicin
Kapsaicin / FOTO: AdobeStock

Ena 10 let stara recenzija, The Two Faces of Capsaicin, podrobno opisuje laboratorijske poskuse z glodavci, ki so povezovali kapsaicin z znaki raka na želodcu in jetrih, in študije na ljudeh, kjer je bilo ugotovljeno, da učinki kapsaicina povzročajo želodčne 'mikrokrvavitve'. Vendar opozarja na druge študije, ki niso pokazale nobenega od teh simptomov.

Drugi krovni pregled iz leta 2022, ki je analiziral 11 sistematičnih pregledov in metaanaliz, je zaključil, da so učinki začinjene hrane in čilija na zdravje, tako dobri kot slabi, negotovi, dokazi, iz katerih so lahko črpali, pa niso bili kakovostni. .

Sta svinjska mast in špeh zdravi živili?
PREBERI ŠE

Sta svinjska mast in špeh zdravi živili?

Ali so nekateri ljudje imuni na tveganja?

Tako kot pri mnogih drugih živilih in pijačah bo tudi odziv telesa ene osebe na kapsaicin drugačen kot pri drugi, kar je lahko odvisno od več dejavnikov.

Uživanje kapsaicina lahko pri različnih ljudeh povzroči različne odzive – na primer otroci ali ljudje, ki redko jedo začinjeno hrano, so lahko bolj občutljivi kot ljudje, ki jo redno uživajo. Ena študija je pokazala, da lahko kapsaicin draži ljudi s sindromom razdražljivega črevesa, ne pa tudi pri zdravih prostovoljcih. 

Skrivnost ljudi, ki jim je uspelo shujšati
PREBERI ŠE

Skrivnost ljudi, ki jim je uspelo shujšati

Poleg tega se lahko ljudje z obstoječimi težavami s prebavili, kot so refluksne bolezni, bolj odzovejo na vnos kapsaicinoidov v prebavnem traktu in bi lahko predstavljali tveganje tudi za ljudi s srčno-žilnimi boleznimi zaradi opaženih simptomov krvnega obtoka, povezanih z uživanjem visoke zneske.

Kapsaicin
Kapsaicin / FOTO: AdobeStock

Obstajajo tudi koristi za zdravje?

Skozi zgodovino so čili uporabljali kot zdravilo za zdravje, sodobna medicina pa uporablja tudi kapsaicin. Izvlečki čilija se uporabljajo v formulaciji številnih zdravil, vključno z izdelki za lokalno uporabo za lajšanje bolečin, migren, glavobolov in psoriaze. Raziskovalci so kapsaicin celo predlagali kot zdravilo za preprečevanje in zdravljenje želodčnega raka.

6 načinov, kako pojesti več zelenjave in sadja
PREBERI ŠE

6 načinov, kako pojesti več zelenjave in sadja

Poleg pomislekov glede možnih škodljivih učinkov kapsaicina so številne študije pokazale, da ima lahko redno uživanje kapsaicina tudi nekatere koristi za zdravje zaradi njegovih antioksidantov in spojin, ki spodbujajo zdravje.

8 načinov, kako se počutiti sito, medtem ko jeste manj
PREBERI ŠE

8 načinov, kako se počutiti sito, medtem ko jeste manj

Študije so povezale redno uživanje kapsaicina s prispevanjem k zmanjšanju tveganja ali upočasnitvi napredovanja stanj, vključno z visokim krvnim tlakom, presnovnim sindromom in debelostjo. In čeprav se včasih domneva, da povzroča želodčne razjede, obstajajo dokazi, ki kažejo, da lahko uživanje kapsaicina dejansko pomaga pri preprečevanju in zdravljenju le-teh.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Vir: BBC