Nekateri ljudje z okužbo s salmonelo nimajo simptomov. Pri večini ljudi se v 8 do 72 urah po izpostavljenosti pojavijo driska, zvišana telesna temperatura in želodčni (trebušni) krči. Večina zdravih ljudi okreva v nekaj dneh do enega tedna brez posebnega zdravljenja.
V nekaterih primerih lahko driska povzroči hudo dehidracijo in zahteva takojšnjo zdravniško pomoč. Življenjsko nevarni zapleti se lahko razvijejo tudi, če se okužba razširi izven črevesja. Tveganje za okužbo s salmonelo je večje pri denimo potovanjih v države brez čiste pitne vode in ustreznega odvajanja odplak.
SIMPTOMI SALMONELE
Okužbo s salmonelo običajno povzroči uživanje surovega ali premalo kuhanega mesa, perutnine, jajc ali jajčnih izdelkov ali pitje nepasteriziranega mleka.
Možni znaki in simptomi okužbe s salmonelo vključujejo:
- drisko,
- želodčne (trebušne) krče,
- vročino,
- slabost,
- bruhanje,
- mrzlico,
- glavobol,
- kri v blatu.
Znaki in simptomi okužbe s salmonelo običajno trajajo nekaj dni do enega tedna. Driska lahko traja do 10 dni, vendar lahko traja več mesecev, preden se črevesje vrne v običajne navade blata. Nekaj vrst bakterij salmonele povzroči tifusno vročino, včasih smrtonosno bolezen, ki je pogostejša v državah v razvoju.
KDAJ K ZDRAVNIKU?
Večini ljudi zaradi okužbe s salmonelo ni treba poiskati zdravniške pomoči, ker izgine sama od sebe v nekaj dneh. Če pa je prizadeta oseba dojenček, majhen otrok, starejša odrasla oseba ali oseba z oslabljenim imunskim sistemom, pokličite zdravstvenega delavca, če bolezen:
- traja več dni,
- je prisotna visoka vročina in/ali krvavo blato.
Simptomi, ki jih je potrebno še omeniti, so manjše uriniranje kot običajno, temno obarvan urin ter suha usta in jezik.
VZROKI ZA SALMONELO
Bakterije salmonele živijo v črevesju ljudi, živali in ptic. Večina ljudi se s salmonelo okuži z zaužitjem hrane ali vode, ki je bila onesnažena z iztrebki.
Okužena hrana in voda
Pogosto okužena živila so:
- surovo meso, perutnina in morski sadeži. Med klanjem lahko iztrebki pridejo na surovo meso in perutnino. Morski sadeži so lahko kontaminirani, če so nabrani iz onesnažene vode;
- surova ali premalo kuhana jajca. Medtem ko se lahko zdi, da je jajčna lupina odlična ovira za okužbo, nekatere okužene kokoši proizvedejo jajca, ki vsebujejo salmonelo, še preden se lupina sploh oblikuje. Surova jajca se seveda uporabljajo tudi v domačih različicah hrane, kot sta majoneza in holandska omaka;
- nepasterizirani mlečni izdelki. Nepasterizirano mleko in mlečni izdelki – včasih imenovani surovo mleko – so lahko okuženi s salmonelo. Postopek pasterizacije namreč ubije škodljive bakterije, vključno s salmonelo;
- sadje in zelenjava. Nekatere sveže pridelke, zlasti uvožene sorte, lahko namakamo na polju ali operemo med predelavo z vodo, okuženo s salmonelo. Do okužbe lahko pride tudi v kuhinji, ko sokovi iz surovega mesa in perutnine pridejo v stik z nekuhano hrano, kot je solata.
Nepravilno obdelana hrana
Številna živila postanejo kontaminirana, če jih pripravijo ljudje, ki si po uporabi stranišča, menjavi plenic ali po rokovanju z okuženo hrano ne umijejo temeljito rok.
Okužene površine
Do okužbe lahko pride tudi, če se ljudje dotaknejo nečesa, kar je kontaminirano, in nato dajo prste v usta.
Okužene hišne in druge živali
Živali in hišni ljubljenčki, zlasti ptice in plazilci, lahko prenašajo bakterijo salmonelo na perje, dlako/kožo ali v blatu. Nekatera hrana za hišne živali je lahko okužena s salmonelo in lahko okuži živali.
DEJAVNIKI TVEGANJA ZA SALMONELO
Dejavniki, ki lahko povečajo tveganje za okužbo s salmonelo, vključujejo:
- dejavnosti, ki vas lahko pripeljejo v tesnejši stik z bakterijo salmonelo,
- zdravstvene težave, ki lahko oslabijo vašo odpornost proti okužbam na splošno.
ZAPLETI PRI OKUŽBI S SALMONELO
Okužba s salmonelo običajno ni smrtno nevarna. Vendar pa je pri nekaterih ljudeh – zlasti pri dojenčkih in majhnih otrocih, starejših odraslih, prejemnikih transplantatov, nosečnicah in ljudeh z oslabljenim imunskim sistemom – lahko razvoj zapletov nevaren.
PREPREČEVANJE SALMONELE
Nacionalni inštitut za javno zdravje povzema ključne točke, kako lahko preprečujemo salmonelo:
- poskrbimo za dobro osebno higieno; umivanje rok po uporabi stranišča in po rokovanju s surovimi živili,
- za obdelavo surovega mesa, v katerem je lahko prisotna salmonela in/ali drugi mikrobi, uporabljamo poseben pribor in deske,
- ustrezno shranjujemo živila, tudi in posebej hitro pokvarljivo hrano hranimo v hladilniku,
- surova živila hranimo tako, da se v hladilniku ne dotikajo živil, ki so že pripravljena za zaužitje,
- skrbimo za dobro toplotno obdelavo živil, zlasti surovega mesa,
- pri potovanjih v kraje, kjer je tifus endemičen, se lahko zaščitimo s cepljenjem.
Vizita e-novice
Vir: mayoclinic, NIJZ
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV