Pomembna informacija, če vas ugrizne klop

BOLEZNI

Pomembna informacija, če vas ugrizne klop

12.06.2020, 10:30
1

Slovenija ima veliko gozdnatih področij, kjer se zadržujejo klopi okuženi s klopnim meningoencefalitisom ali limsko boreliozo. Gre za resni bolezni, ki se prenašata s slino okuženega klopa in za človeka prinašata resne zaplete. A pomembno je vedeti, da imamo za prenos okužbe večje tveganje, če klopa odstranimo pozno. Prav zato je treba klopa čim prej odstraniti.

Prej kot okuženega klopa odstranimo, manj povzročiteljev bolezni uspe prenesti na nas. Pri ostranjevanju klopa je najbolje uporabiti posebne klešče, ki jih lahko kupimo v lekarni ali v trgovinah za male živali. Pomembno je, da klopa primermo za glavo in izvlečemo. Nikoli ga ne stiskamo. Če smo odstranili samo spodnji del telesa in je v koži ostala še glava, moramo k zdravniku, da jo odstrani. Ni pa potrebno pri odstanjevanju uporabljati olja, saj olje le spodbuja klopa, da izloča več sline. Lahko pa si pomagamo s kapljico parafina ali laka za nohte, ki klopa zaduši in ga nato lažje odstranimo, saj ni več čvrsto prisesan.

Začenja se sezona klopov
PREBERI ŠE

Začenja se sezona klopov

Nevarni bolezni, ki ju prenašajo klopi

Klopi prenašajo dve izjemno nevarni bolezni: klopni meningoencefalitis in limsko boreliozo. Klopni meningoencefalitis je virusna okužba, proti kateri se lahko zaščitite s cepljenjem. Medtem ko gre pri limski boreliozi za bakterijsko okužbo, za katere cepljenja ne poznamo in se pred njo na ta način ne moremo zavarovati. Obe pa sta resni bolezni, ki lahko prinašata mnogo zapletov.

Klopni meningoencefalitis lahko vodi do pogubnega vnetja možganskih ovojnic, bolezen pa lahko pusti trajne posledice, kot so glavobol, zmanjšana delovna sposobnost, zmanjšana sposobnost koncentracije, občutljivost na sonce, pareze in ohromelost. Kljub vsemu je redko smrtna, zaradi nje umre 1 do 2 % obolelih. Ob okužbi s klopnim meningoencefalitisom ni nikakršnih opozorilnih znakov, ti se razvijejo kasneje. Posebnega zdravljenja za virusni klopni meningoencefalitis ne poznamo, z zdravili lahko le omilimo simptome bolezni.

Limska borelioza pa je bakterijska okužba, ki ima lahko hude posledice na srce, živčevje in sklepe. Prvi opozorilni znaki se pri boreliozi pojavijo nekaj dni po ugrizu, lahko pa tudi nekaj tednov kasneje. Vidni so kot rdečina v obliki kroga okoli ugriza klopa, sredina pa je bleda. Če opazimo tak opozorilni znak, takoj obiščemo zdravnika. Kasneje se lahko pojavijo simptomi podobni gripi, utrujenost, glavoboli in bolečine v sklepih. Redko pa se pojavi povišana temperatura. Če simptome zdravimo pravočasno, se izognemo nadaljnjim zapletom, ki so lahko veliko bolj resni. Lymsko boreliozo bo zdravnik zdravil, če bo postavil diagnozo na podlagi krvne preiskave, predpisal pa vam bo antibiotično zdravljenje, ki je pri večini uspešno. Bolečine v sklepih pa lahko blažimo z nesteroidnimi protivnetnimi zdravili.

Če smo odstranili samo spodnji del telesa in je v koži ostala še glava, moramo k zdravniku, da jo odstrani.
Če smo odstranili samo spodnji del telesa in je v koži ostala še glava, moramo k zdravniku, da jo odstrani. / FOTO: Dreamstime

Kako se zaščitimo pred klopi?

Najboljša zaščita pred klopnim meningoencefalitisom je cepljenje, ki je varno in ga cepljeni dobro prenašajo. Morebitne reakcije so vročina, glavobol in slabo počutje, a so prehodne in redke v primerjavi s prednostmi, ki jih prinaša cepljenje. Poleg tega je pomembno, da se pred odhodom v naravo zaščitimo s primernimi oblačili, in sicer nadenemo dolge hlače, dolge rokave in hlačnice zatlačimo v čevlje. Zaščitimo se lahko tudi z repelenti, ki s svojim vonjem odganjajo mrčes. Pri tem lahko uporabimo tudi eterična olja, in sicer klopi ne prenašajo vonja sivke in citronovega vonja. Kljub vsemu to ne predstavlja sto odstotne zaščite, zato je  ključnega pomena, da po vrnitvi iz gozda odstranimo oblačila in dobro pregledamo drug drugega. V primeru, da se pojavi ugriz klopa, tega čim prej odstranimo. Ni pa nujno, da se po ugrizu klopa razvije okužba, saj vsak klop ni okužen.

Nevarna bolezen, ki jo prenašajo klopi
PREBERI ŠE

Nevarna bolezen, ki jo prenašajo klopi