Odkrili so, da ljudje, ki pojedo večje količine sadja, manj verjetno razvijejo katero koli kronično bolezen, medtem ko ljudje, ki trpijo za kronično obleznijo in jedo veliko zelenjave, na ta način zmanjšajo tveganje, da bi se bolezen razvila v naslednjo fazo. Študija, ki je bila opravljena v sodelovanju univerz in zdravstvenih organizacij na Kitajskem in v Kanadi, je bila objavljena v medicinski publikaciji Clinical Nutrition journal.
Čeprav je povezava med zdravo prehrano in preprečevanjem bolezni že dobro poznana, je to prva študija, ki je pokazala, da lahko slaba prehrana pripomore k razvoju številnih kroničnih bolezni. Raziskovalci so preučevali več kot 1000 Kitajcev v obdobju petih let.
Soavtor študije dr. Zumin Shi je povedal, da so udeleženci, ki niso razvili kronične bolezni, jedli v povprečju 57 gramov sadja na dan – relativno majhno količino za avstralske standarde. ''Kitajska poraba sadja je relativno nizka, a tudi v tem primeru lahko vidimo pozitivne učinke,'' je dr. Shi povedal za Mail Online.
Raziskovalci so prav tako odkrili, da so bolj zdravi udeleženci raziskave pojedli več polnozrnatih živil kot pšenice in riža. Več so posegali po ovsu, koruzi, ržu, ječmenu, prosu, kvinoji, ki so manj verjetno predelana in tako vsebujejo več zdravilnih vlaknin. ''Če opazujemo le vnos polnozrnatih živil, vidimo, da je najvišji vnos le-teh pri najbolj zdravih ljudeh. To bi lahko bilo zato, ker je riž večinoma predelan in zato ne prinaša pozitivnih učinkov, ki so povezani z uživanjem vlaknin in vrsto fitokemikalij, ki jih najdete v celih zrnih.''
Študija je tako pokazala pomembnost mikronutrientov pri preprečevanju kroničnih bolezni. ''Večji dnevni vnos železa, magnezija, fosforja, vitamina C, kalija in vitamina B1 je bil povezan z bolj zdravimi posamezniki,'' je še povzel dr. Shi.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV