Gobarska sezona je v razmahu, zaradi tega pa narašča tudi število ljudi, ki imajo zaradi njihovega uživanja težave. Kot nam je razložila dr. Marija Jamšek s Centra za zastrupitve Interne klinike UKC Ljubljana, se te najprej pokažejo v obliki prebavnih težav: slabosti, bruhanja, krčev v trebuhu, driske. Tudi če se to zgodi več ur po zaužitju, takoj posumite, da so njihov vzrok lahko gobe in se obrnite po pomoč na osebnega dežurnega zdravnika.
Strupene gobe v najboljšem primeru prizadenejo samo sluznico prebavnega trakta, v najslabšem povzročijo odpoved organov in smrt. Če se simptomi težav pojavijo v nekaj urah po zaužitju, gre najverjetneje za prvo vrsto strupenih gob. Kadar prizadenejo sicer zdravega človeka, dr. Jamškova pojasnjuje, da ta lahko ozdravi. “Če bolnik dobi ustrezno nadomeščanje tekočine in elektrolitov, simptomi po enem do dveh dneh minejo.“ To ne velja, kadar ima nekdo že bolezenske težave, denimo sladkorno bolezen ali okvaro ledvic. Zastrupitev z gobami namreč njegovo zdravstveno stanje poslabša, zato jim zdravniki uživanje gob pravzaprav povsem odsvetujejo. Zaradi tega jih ne priporočajo niti starostnikom, raje jih ne postrezite niti majhnim otrokom.
Hujše so posledice, kadar je zaužita skupina gob, ki lahko okvari organe. Sem spada denimo zelena mušnica. V nasprotju s prejšnjo obliko zastrupitve se simptomi pojavijo šele po šestih urah ali več, sicer so po besedah dr. Jamškove enaki, prav tako po enem ali dveh dneh minejo, vendar strup hkrati potuje po krvnem obtoku in kvari delovanje organov. Prizadeti se lahko po dveh dneh počuti celo bolje, vendar je njegovo počutje povsem varljivo. Pravzaprav bi potreboval čimprejšnjo bolnišnično obravnavo, edino zdravilo, ki lahko pomaga, namreč deluje samo v prvih treh dneh po zaužitju gob; prej kot je prejeto, bolj pomaga. “Specifičnih, idealnih protistrupov za zeleno mušnico in njej sorodnim gobam nimamo. Imamo samo zdravilo, ki v prvih dveh, treh dneh po zaužitju gob še lahko preprečuje vezavo strupa na tkiva, ampak samo tistega, ki še prosto kroži po krvnem obtoku. Ko pa je strup enkrat vezan na tkiva, jih okvari,“ pravi dr. Jamškova. “Tukaj se potem postavlja vprašanje, koliko so ti organi prizadeti, ali bo prišlo do njihove končne odpovedi in smrti ali se bo obrnilo na bolje. V naslednjih štirih, petih, šestih dneh vidimo, kakšen bo izhod bolezni. Ko je enkrat škoda narejena, lahko samo gledamo, ali se bo organ popravil ali ne, zdravimo samo simptome, torej odpoved jeter, ledvic itn.“
Dr. Jamškova dodaja, da se lahko težave pojavijo tudi po uživanju gob, ki sicer niso strupene in jih morda sploh niste nabrali sami, temveč ste jih kupili. Zaradi tega pazite, da se na vašem krožniku znajdejo samo gobe, ki so sveže. Že njihov videz mora biti zdrav, ne smejo biti razpadle in črvive. Poleg tega lahko v hladilniku ali hladni shrambi stojijo le 24 ur, nikoli jih ne smete pogrevati.
KOMENTARJI (6)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV