Pravočasno prepoznajte vnetje slepiča
BOLEZNI

Pravočasno prepoznajte vnetje slepiča

14.06.2019, 14:38
0

Vnetje slepiča je eden najpogostejših vzrokov bolečine v trebuhu in ponavadi morajo kirurgi slepo črevo operativno odstraniti. Vnetje se lahko pojavi pri katerikoli starosti, če ni pravočasno odkrito in zdravljeno, pa lahko vodi v resne zaplete.

Akutno vnetje slepiča se zdravi kirurško – s klasično ali laparoskopsko operacijo.
Akutno vnetje slepiča se zdravi kirurško – s klasično ali laparoskopsko operacijo./ FOTO: iStockphoto

Slepič je del črevesja na prehodu tankega v debelo črevo. Gre za nekaj centimetrov velik izrastek, ki v našem telesu ne igra posebne vloge in se ga lahko, če se vname, kirurško odstrani. In prav vnetje slepiča je ena najpogostejših trebušnih težav. Slepič se vname, kadar ga kaj zamaši ali pa ko se napolni z odpadnimi snovmi. Zaradi zapore se namreč v slepiču poveča tlak, kar povzroči poškodbo sluznice. Skozi poškodovano steno potem v slepič vdirajo bakterije, ki sicer živijo v debelem črevesju, ter v slepiču povzročijo okužbo oziroma vnetje. Če pa se tlak še dodatno poveča, to povzroči hude motnje v prekrvavitvi slepiča. Del stene lahko odmre, slepič pa poči. To je lahko sila nevarno, celo smrtno, če ne ukrepamo pravočasno, kajti vsebina slepiča se razlije po trebušni votlini, s tem pa se tudi vnetje in okužba razlijeta po trebuhu.

Kako prepoznati, da gre za vnetje slepiča?

Da boste pravočasno reagirali in poiskali zdravniško pomoč, je dobro vedeti, kateri so tisti tipični simptomi, značilni za vnetje slepiča. Ti so sicer pogosto podobni nekaterih drugim trebušnim boleznim, kot so trebušne viroze, zaužitje kakšne hrane, ki vam ni ravno dobro dela in podobno, a z dovolj znanja in previdnosti boste znali že sami dobro oceniti, ali obstaja verjetnost, da gre za vnetje slepiča in ali je čas, da obiščete zdravnika.

V veliki večini primerov se akutno vnetje slepiča razvije v roku 24 ur. Kadar se težave pojavljajo 48 ur ali celo dlje, je zelo malo verjetno, da gre za vnetje slepiča. Znaki, ki kažejo nanj, pa so naslednji:

– povišana telesna temperatura, ki pa običajno ne preseže 38 stopinj Celzija;

– bolečina, ki je najprej razširjena po skoraj celotnem trebuhu, pozneje pa se pojavlja že bolj locirano, sprva okrog popka, pozneje pa se preseli v spodnji desni del trebuha, kjer je  slepič;

– bruhanje in izguba apetita;

– driska ali zaprtje.

Diagnoza in zdravljenje

Zdravnik bo že s tipanjem trebuha ocenil, ali gre morebiti za vnetje slepiča in pacienta napotil naprej v bolnišnico, kjer bodo opravili še dodatne preiskave in preglede. Akutno vnetje slepiča se zdravi kirurško – s klasično ali laparoskopsko operacijo. Okrevanje po posegu je ponavadi hitro, možnosti dodatnih okužb pa zdravniki zmanjšajo z dajanjem antibiotikov pred in po posegu.

Za vnetje slepiča je značilna bolečina, ki se sprva pojavlja okrog popka, pozneje pa se preseli v spodnji desni del trebuha.
Za vnetje slepiča je značilna bolečina, ki se sprva pojavlja okrog popka, pozneje pa se preseli v spodnji desni del trebuha./ FOTO: iStockphoto

NOVICE
Sezona pisem: 75 akademikov svari pred Janševo ...
ŠPORT
Vrača se Liga prvakov: vroča četa Liverpoola pred ...
POP IN
50-letna J.Lo objavila fotografijo v kopalkah: ...
TV ODDAJE
Tamara in Renato razdrla zaroko: Žal so se najine ...
VIZITA.SI
Nasveti prehranske strokovnjakinje, ki zmanjšajo ...
OKUSNO.JE
Zdravo in hitro kosilo, ko nimate časa
ZADOVOLJNA.SI
Sanjski moški dobil košarico
MOSKISVET.COM
Čeferinov bonbonček: nova nagrada v Ligi prvakov
BIBALEZE.SI
Nevarnosti družbenih omrežij, ki jih kot starši ...
CEKIN.SI
Razmišljate o dopustu z avtodomom? To je dobro ...
DOMINVRT.SI
Takšnih kuhinj še niste videli
MOSKISVET.COM
5 stvari, ki ji morate vedeti pred nakupom ...