Vizita.si
Putika

Simptomi in bolezni

Decembra se poveča tveganje za pojav putike. Kaj jo povzroča?

S.B.
16. 12. 2021 05.00
2

Putika se po navadi začne na spodnjih okončinah kot akutni monoartritis, če traja dalj časa, pa lahko preide v kronično poliartikularno obliko in prizadene tudi sklepe na zgornjih okončinah.

Gre za bolezen preobilja in je včasih veljala za bolezen kraljev. Ker pa so se prehranjevalne navade v vseh letih precej spremenile, je danes postala bolezen množic. Ker se bliža praznični čas, ko bodo ljudje pozabili na zdravo prehrano in praznovali v izobilju hrane in pijače, se bo tudi povečalo tveganje za nastanek putike.

Najboljša živila za starejše od 50 let
Preberi še
Najboljša živila za starejše od 50 let

Kaj je pomembno vedeti o putiki?

Putika največkrat prizadene dele telesa, ki so najbolj izpostavljeni nizkim temperaturam, zato se pogosto pojavlja na nožnem palcu. Lahko prizadene tudi druga tkiva ali sklepe, kot so kolena, podplati, gležnji, zapestje in prsti na rokah. Gre za obliko artritisa, ki je precej pogostejša pri moških kot pri ženskah. Poleg preobilne in nezdrave prehrane je velikokrat povezana tudi z dednimi vplivi ali nepravilnim delovanjem ledvic. Prvi napadi v večini primerov brez terapije v nekaj dneh izzvenijo, pri dalj časa trajajoči nezdravljeni bolezni pa običajno trajajo več tednov.

Precej pogostejša je pri moških kot pri ženskah.
Precej pogostejša je pri moških kot pri ženskah.FOTO: Shutterstock

Kaj jo povzroča?

Povzroča jo odlaganje kristalov sečne kisline v sklepe, kar se zgodi pri povečani koncentraciji sečne kisline v krvi. Bolezen naj bi poleg nezdrave in obilne prehrane sprožila tudi zdravila proti raku, nekatera zdravila za znižanje visokega krvnega tlaka, aspirin, luskavica in nekatere vrste krvnega raka.

Del purinov v telesu in večino tistih, ki jih vanj vnašamo s hrano, se spreminjajo v sečno kislino, ki jo iz telesa izločajo ledvice in črevesje. Raven sečne kisline v krvi določata količina zaužite hrane, ki je bogata s purini, ter uspešnost ledvic in črevesja pri izločanju sečne kisline iz telesa.

Veliko tveganje predstavljata tudi prekomerna telesna teža in pomanjkanje telesne aktivnosti. Priporočljivo je gibanje, ki bo poskrbelo tudi za prekrvavitev in razstrupljanje ter s tem hitrejše izločanje sečne kisline iz telesa.

Ker imajo bolniki s putiko velikokrat pridružen metabolni sindrom in zaradi tega povečano tveganje za razvoj srčno-žilnih bolezni, morajo pri njih redno spremljati tudi krvni tlak, krvni sladkor, maščobe v krvi in skrbeti za primerno telesno težo.

Putika prizadene tudi druga tkiva ali sklepe, kot so kolena, podplati, gležnji, zapestje in prsti na rokah.
Putika prizadene tudi druga tkiva ali sklepe, kot so kolena, podplati, gležnji, zapestje in prsti na rokah. FOTO: Shutterstock

Kakšni so simptomi putike?

Bolezen se pogosto začne s hudo bolečino in oteklino sklepa, ki je pordel in topel. Na dotik je sklep močno boleč, najpogosteje je vnet sklep palca na stopalu. Pojavita se lahko tudi mrzlica ali povišana telesna temperatura.

Putika lahko prizadene tudi druge sklepe – nart, gleženj, peto, koleno, zapestje, komolec. Vnetje sklepa se v enem do dveh tednih spontano umiri, z zdravili gre to hitreje. Poznejši napadi prizadenejo več sklepov, imajo hujši in dalj časa trajajoči potek.

Uratni kristali lahko okvarijo ledvice, povečano je tveganje za nastanek ledvičnih kamnov.

Kako se prehranjevati, če imate putiko?

Putika sodi med eno najbolj milih oblik artritisa, ki jo lahko obvladujemo z zdravim življenjskim slogom.

Pomembna je telesna aktivnost.
Pomembna je telesna aktivnost.FOTO: Shutterstock

Izogibati se je treba hrani, bogati s purini, to je kruhu in testeninam iz bele moke, rakom, inčunom, sardinam, slanikom, kaviarju, dagnjam, polenovki, ostrigam, lososu, tuni, skuši, postrvi, vahnji, pokrovačam, rdečemu mesu (govedina, jagnjetina), jetrom, svinjini, mesnim omakam, cvetači, špinači, belušem, gobam, leči, grahu, fižolu, ovseni kaši, arašidom, ocvrtem krompirju, bombonom, pecivu, keksom, pijačam in sokovom z umetnimi dodatki, alkoholu in pivskemu kvasu.

Če se tem živilom ne morete v popolnosti odreči, je priporočljivo, da vsaj poskusite zmanjšati njihov vnos v telo in s tem tveganje za nastanek oz. poslabšanje bolezni.

Ravno tako je pomembno, da spijete zadostno količino – od liter in pol do dva litra tekočine, najboljša izbira je vsekakor navadna voda. Ter kozarec do dva sveže iztisnjenega zelenjavnega ali sadnega soka.

Hrana, ki je priporočljiva, so beljakovine in nenasičene maščobe, živila z visoko vsebnostjo kalija, avokado, ananas, češnje, soja, kalčki, zelena in zeliščni čaji. Priporoča se pitje regratovega čaja in čaja zelene.

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650