V zadnjih 30 letih se je število primerov tega raka pri mlajših od 50 let na svetovni ravni povečalo za kar 80 odstotkov, piše index.hr. Znanstveniki pravijo, da so vzroki lahko različni, od onesnaženosti, porasta debelosti do mikroplastike v vodi, ki jo pijemo. Zdaj pa zdravniki z NYU Langone Health v New Yorku poudarjajo, da je vnos predelanega mesa med mlajšimi generacijami pogosto spregledan kot dejavnik tveganja.

"Čeprav se redno pogovarjam s pacienti o prehrani in tveganjih, vključno s predelanim mesom, nisem prepričan, kako pogosto drugi zdravniki to omenjajo," je dejal dr. Peter S. Liang za Medscape Medical News.

Dr. David Johnson, vodja oddelka za gastroenterologijo na Medicinski šoli Vzhodne Virginije, dodaja, da ozaveščenost o škodljivosti predelanega mesa med zdravniki še vedno ni dovolj razširjena.

Predelano meso spada v prvo skupino rakotvornih snovi

Izraz predelano meso se nanaša na meso, ki je bilo soljeno, sušeno, fermentirano ali dimljeno za podaljšanje roka uporabnosti ali izboljšanje okusa, z dodatkom konzervansov, kot so nitrati. Čeprav nitrati sami po sebi niso rakotvorni, se v prebavilih pretvorijo v spojine, ki lahko povzročijo tumorje.
Vizita e-novice
Vir: index.hr
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV