Po branju tega boste takoj prenehali kaditi
RAKAVE BOLEZNI

Po branju tega boste takoj prenehali kaditi

Pljučni rak je najpogostejši vzrok smrti zaradi raka pri moških in ženskah. Zdravljenje je učinkovitejše, če je bolezen diagnosticirana dovolj zgodaj, zato je pomembno, da obiščemo zdravnika takoj, ko zaznamo simptome. Če se raka namreč ne zdravi, se lahko ta iz pljuč razširi v bližnje tkivo ali druge dele telesa.

Glavni dejavnik tveganja je kajenje.
Glavni dejavnik tveganja je kajenje. / FOTO: Shutterstock

Za pljučnega raka je značilna nenadzorovana rast celic v tkivih pljuč. Večina primerov raka, ki se pojavijo na pljučih, so karcinomi, ki se razvijejo iz epitelijskih celic. Najpogostejši simptomi so kašelj, ki lahko vključuje izkašljevanje krvi, hujšanje, zadihanost, bolečina in zbadanje v prsih, izkašljevanje sluzi. Najpogostejši vzrok pljučnega raka je dolgoročna izpostavljenost tobačnemu dimu. Slednja povzroči od 80 do 90 % primerov pljučnega raka, a dejstvo je, da zbolevajo tudi nekadilci. Zdravljenje te vrste raka vključuje bodisi operacijo, kemoterapijo ali/in radioterapijo. 

Pljučni rak je posebej problematičen, ker so težave nespecifične in se lahko pojavijo pri številnih drugih bolezni. Na Društvu onkoloških bolnikov Slovenije opozarjajo, da se pri napredovalnem oz. razširjenem raku pljuč lahko pojavijo tudi naslednji simptomi; glavobol, hripavost, ohromelost, bruhanje, bolečine v kosteh ali sklepih, potenje. V nekaterih primerih bolezen poteka brez simptomov in je odkrita po naključju.

''Paraneoplastični sindrom – skupina neznačilnih težav, ki se pojavljajo pri 10–20 % bolnikov (predvsem z drobnoceličnim pljučnim rakom). Te težave nastajajo zaradi biološko aktivnih snovi (peptidov, citokinov in protiteles), ki jih izloča tumor,'' imajo zapisano na spletni strani Društva onkoloških bolnikov Slovenije. 

Kakšne preiskave se opravijo, če obstaja sum na raka pljuč?

Navadno zdravnik opravi osnovno rentgentsko slikanje pljuč, CT (računalniška tomografija) telesa, bronhoskopijo, pri kateri zdravnik z inštrumentom pregleda notranjost dihalnih poti in odvzame vzorce tkiva za pregled pod mikroskopom, ter druge dopolnilne preiskave, ki se določijo individualno glede na bolnika in glede na sam stadij bolezni. Opravijo se tudi laboratorijske preiskave.

Prepoznajte prve simptome pljučnice
PREBERI ŠE
Prepoznajte prve simptome pljučnice

Katere vrste raka pljuč poznamo? 

Poznamo dve vrsti pljučnega raka. Nedrobnocelični se pojavi v 80 % primerov, drobnocelični pa v 20 % primerov. Nedrobnocelični; njegova rast poteka počasneje, zaseva v pljuča in v druge organe. Drobnocelični;  zelo hitro prizadene bezgavke, precej hitro se širi. 

Pljučni rak
Pljučni rak / FOTO: iStock

Določanje stadija bolezni

Določanje stadija raka pljuč je ocena stopnje razširitve raka s prvotnega žarišča. Pri obeh vrstah raka obstaja dve glavni vrsti določanja stadija bolezni - klinična in kirurška. Prva se izvede pred operacijo, temelji na rezultatih slikanj in izvidu biopsije. Kiruška vrsta določanja stadija bolezni pa se izvede med operacijo ali po njej. 

Kako poteka zdravljenje, kakšne oblike poznamo?

Zdravljenje pljučnega raka je odvisno od tipa rakavih celic, stadija razširjenosti raka ter splošne zmožnosti pacienta za zdravljenje.

Zdravljenje
Zdravljenje / FOTO: iStock

Operacija

Zdravniki na podlagi testov in slik določijo, ali je rakavo tkivo lokalizirano, ali pa ga je mogoče operativno odstraniti. Če ugotovijo sum na vključenost mediastinalnih bezgavk, se lahko za odvzem vzorca bezgavke uporabi mediastinoskopija. Če slednja pokaže slabe dihalne rezerve, operacija morda ni mogoča.

Radioterapija

Radioterapijo pogosto uporabljajo skupaj s kemoterapijo. Za potencialno ozdravljive primere se poleg kemoterapije pogosto priporoča radioterapija prsnega koša.

Kemoterapija je odvisna od vrste tumorja.
Kemoterapija je odvisna od vrste tumorja. / FOTO: Shutterstock

Kemoterapija

Kemoterapija je odvisna od vrste tumorja. Drobnocelični rak se tudi v relativno zgodnjem stadiju bolezni primarno zdravi s kemoterapijo in obsevanjem.

Paliativna nega

Pri bolnikih z zadnjim stadijem pljučnega raka je lahko ustrezna izbira paliativna nega oz. nega v hospicu. Kemoterapijo je mogoče kombinirati s paliativno nego. 

Kakšna je prognoza?
Kakšna je prognoza? / FOTO: Shutterstock

Kakšna je prognoza?

Precej slaba. Zgolj 15 % bolnikov s pljučnim rakom jih preživi pet let po diagnozi. Stadij pri diagnozi pogosto že napreduje. V svetovnem merilu je pljučni rak najpogostejši rak tako z vidika pojavnosti kot smrtnosti. Na vsake 3–4 milijone pokajenih cigaret se naj bi pojavila ena smrt zaradi pljučnega raka.

Kako zmanjšati tveganje za nastanek raka pljuč?

Takoj prenehajte kaditi, izogibajte se tudi pasivnemu kajenju, strupenim in škodljivim okoljem, snovem in prostorom. Prehranjujte se zdravo, v svojo prehrano pa vključite čim več sadja in zelenjave. Redno se gibajte. V primeru, da zaznate kakršne koli simptome, se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom!

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Vir: Društvo onkoloških bolnikov Slovenije / TheHealthy / Wikipedija