Po podatkih Cancer Research UK bi lahko približno 40 odstotkov rakavih obolenj preprečili s prehrano in življenjskim slogom. Eden od razlogov se lahko skriva v epigenetiki, novem področju raziskav o tem, kako naše okolje in življenjski slogi vplivajo na genetiko, s katero smo rojeni.
Ko bolje razumemo, kako naše gene vklopijo in izklopijo dejavniki v našem okolju, postajamo vse bližje temu, da lahko ljudem svetujemo, kaj lahko storijo, da pomagajo vklopiti gene, povezane z zaščito pred rakom, in izklopiti tiste, ki so povezani s povzročanjem te bolezni, pišejo strokovnjaki na healthista.
Čeprav so raziskave še v zgodnjih fazah, pravijo, da bo lahko epigenetika nekega dne ugotovila natančen življenjski slog in prehranske dejavnike, ki bi lahko preprečili raka. Kaj pa je tisto, kar je že znano in preprečuje raka? Poglejmo si nekaj korakov in navad.
1. Izgubite odvečne kilograme
Obstajajo dokazi, ki kažejo, da je debelost povezana z različnimi boleznimi, tudi in predvsem pa z rakom na želodcu. Za svoje zdravje lahko največ naredite, če izgubite odvečne kilograme!
2. Ne pretiravajte z alkoholom
Tveganje za raka se dviguje že pri nizkih ravneh alkohola, zato je najbolje, da se držite enega kozarca na noč. Ko je v začetku tega leta glavna zdravnica Dame Sally Davies izjavila, da nobena stopnja uživanja alkohola ni varna in spremenila tedenska priporočila, je bil ključni razlog povezava med celo zelo nizkim uživanjem alkohola in sedmimi vrstami raka, vključno z rakom dojk, jeter, črevesja, ust in žrela.
3. Izogibajte se rdečemu in predelanemu mesu
Predelano in rdeče meso je povezano z večjim tveganjem za nastanek raka na črevesju in želodcu. V devetdesetih letih prejšnjega stoletja je največja študija o prehrani in raku začela spremljati prehrano 500.000 zdravih ljudi, starih od 45 do 79 let, v desetih državah v Evropi in Veliki Britaniji, da bi ugotovili, kdo bo zbolel za rakom.
Med ključnimi ugotovitvami Evropske študije o prehrani in raku (EPIC) so bile, da sta predelano in rdeče meso povezana z večjim tveganjem za nastanek raka na črevesju in želodcu.
4. Uživajte vlaknine
Žita, kot so oves, rjavi riž in polnozrnate žitarice, lahko zmanjšajo tveganje za raka na črevesju. Enostavno povečanje vnosa vlaknin ter sadja in zelenjave na pet obrokov na dan bi lahko pomagalo preprečiti 14 različnih vrst raka, je pokazala študija EPIC.
5. Uporabljajte zaščitni faktor
Otroci, ki so bili izpostavljeni sončnim opeklinam, imajo večjo verjetnost za razvoj kožnega raka. Čeprav se je število primerov od sedemdesetih let prejšnjega stoletja povečalo za neverjetnih 360 odstotkov, je kožni rak lahko eden najbolj preprečljivih vrst raka.
Aprila letos je študija na državni univerzi Ohio potrdila, da lahko že nošenje zaščitnega faktorja 30 pomaga preprečiti ne le opekline, ampak tudi maligni melanom.
6. Več se gibajte
Študija EPIC je pokazala, da imajo tisti, ki so vsak dan vadili 30 minut ali so imeli aktivno službo, manj možnosti za razvoj raka. Gibanje nam ne pomaga zgolj vzdrževati zdrave telesne teže ali pa nam pomaga do izklesanega telesa. Telesna aktivnost je dobra tako za naše telo in za vse organe v njem, kot tudi za naše duševno zdravje.
Vizita e-novice
Vir: healthista
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV