Simptomi se pogosto pojavijo prepozno
RAKAVE BOLEZNI

Simptomi se pogosto pojavijo prepozno

Na žalost se po podatkih, ki jih navaja portal ordinacija.hr, rak jajčnikov le v 20 odstotkih primerov odkrije v zgodnji fazi.

Rak jajčnikov
Rak jajčnikov / FOTO: iStock

To pomeni, da je večina žensk, ki ga ima, pozno diagnosticirana, običajno v tretji ali četrti fazi bolezni. 

''V večini primerov je vzrok za nastanek raka jajčnikov neznan. Rak je bolezen, za katero sta značilni nenadzorovana delitev celic in njihova sposobnost, da se širijo v druga tkiva bodisi tako, da neposredno vrastejo v sosednje tkivo (invazija), ali pa se širijo po krvi oziroma limfi na oddaljena mesta (zasevanje),'' pravijo na Onkološkem inštitutu Ljubljana in dodajajo: 

''Ta nenadzorovana delitev celic je posledica poškodbe (mutacije) dednega materiala oziroma nekaterih genov, ki nadzorujejo delitev celic. Ena ali več takih mutacij, ki so lahko bodisi pridobljene bodisi podedovane, lahko privede do nenadzorovane delitve celic in nastanka tumorja. Od začetne spremembe posamezne celice do takrat, ko je bolezen mogoče zaznati kot tumor ali kot spremembo v delovanju organov, lahko mine več let, lahko tudi desetletij.'' 

Tako kot pri mnogih drugih potencialno smrtonosnih boleznih je zgodnje odkrivanje ključ do uspešnega zdravljenja, kar pomeni, da morate biti še posebej previdni, ko gre za kakršne koli nenavadne simptome. Glavni razlog za to je, kot že rečeno, pozna diagnoza. 

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Pogosto naj bi bil prvi znak raka jajčnikov povečan obseg trebuha, saj se v njem nabere večja količina proste tekočine – ascites.
Pogosto naj bi bil prvi znak raka jajčnikov povečan obseg trebuha, saj se v njem nabere večja količina proste tekočine – ascites. / FOTO: Dreamstime

Simptomi raka jajčnikov lahko vključujejo:

• bolečine v trebuhu, 

• bolečine v hrbtu, 

• zaprtje, 

• uhajanje urina oziroma pogosto uriniranje, 

• bolečine v žlički, 

• spremembe mesečnega perila, 

• predmenstrualne bolečine, 

• utrujenost, 

• spremembe apetita, 

• odpor do nekaterih vrst hrane, 

• hujšanje. 

Jajčniki
Jajčniki / FOTO: iStock

Pogosto naj bi bil prvi znak raka jajčnikov povečan obseg trebuha, saj se v njem nabere večja količina proste tekočine – ascites.

Dejavniki tveganja

Eden izmed najpomembnejših dejavnikov tveganja za razvoj raka jajčnikov je starost, saj je bolezen pogostejša po 50. letu. Tveganje za raka jajčnikov je povečano pri ženskah, ki niso nikoli rodile ali so rodile po 35. letu, in tistih, pri katerih se je menstruacija pojavila zelo zgodaj, izgubile pa so jo pozno. 

Povečano tveganje pri ženskah, ki so se zdravile zaradi neplodnosti, je bilo ugotovljeno le v nekaterih raziskavah, navaja Onkološki inštitut Ljubljana. Tveganje povečuje tudi debelost v adolescenci ali zgodnji odrasli dobi. Pomemben dejavnik tveganja za raka jajčnikov je tudi dedna obremenjenost – ta prizadene 10 odstotkov bolnic, po nekaterih ocenah tudi več. 

Vir: Onkološki inštitut Ljubljana