Najpogostejši simptomi raka na požiralniku

RAKAVE BOLEZNI

Najpogostejši simptomi raka na požiralniku

N.R.A.
02.03.2024, 4:19
0

Rak požiralnika naj bi bil razmeroma redek v primerjavi z drugimi vrstami raka, vendar je dobro, da znamo prepoznati nekatere simptome. Po podatkih Onkološkega inštituta Ljubljana rak na požiralniku predstavlja manj kot en odstotek novo odkritih bolnikov z rakom.

Rak požiralnika
Rak požiralnika / FOTO: Dreamstime

Požiralnik je mišična cev, ki povezuje grlo z želodcem in omogoča, da hrana in pijača, ki ju zaužijemo, zaideta skozi prebavni trakt. Prav zato je eden od najpogosteje prepoznavnih simptomov raka požiralnika težko požiranje, težave nastanejo že pri samem pitju. 

Sinova diagnoza ga je povsem pretresla
PREBERI ŠE

Sinova diagnoza ga je povsem pretresla

"Incidenca raka požiralnika v Sloveniji je nizka, predstavlja manj kot 1 % vseh novo odkritih bolnikov z rakom. Najpogosteje zbolijo moški po 50. in 60. letu. Nevarnostni dejavniki nastanka raka požiralnika so poleg spola in starosti še neustrezna prehrana, kajenje, prekomerno uživanje alkohola, prevelika telesna teža, gastroezofagealna refluksna bolezen (GERB), motnja gibljivosti požiralnika (ahalazija), kila požiralnika (hiatalna hernija) in nekatere dedne bolezni. Pri GERB pride do predrakavih sprememb na sluznici požiralnika, ki jih imenujemo Barretov požiralnik, iz katerih se lahko razvije rak," pravijo na Onkološkem inštitutu Ljubljana. Kakšni pa so simptomi in navsezadnje zdravljenje te oblike raka? 

Incidenca raka požiralnika v Sloveniji je nizka, predstavlja manj kot 1 % vseh novo odkritih bolnikov z rakom.
Incidenca raka požiralnika v Sloveniji je nizka, predstavlja manj kot 1 % vseh novo odkritih bolnikov z rakom. / FOTO: Dreamstime

Težave in bolečine pri požiranju 

Bolečina ali težave pri požiranju so glavni znak raka požiralnika. Avni Desai, onkolog iz Memorial Sloan Kettering Cancer Center v Commacku v New Yorku, pravi, da ljudje, ki jim je kasneje diagnosticirana omenjena vrsta raka začnejo sprva opažati težave pri požiranju trdne hrane, nato pa se bolečina stopnjuje do te mere, da brez bolečine ne morejo pogoltniti niti tekočine. 

Tako je mama ugotovila, da ima njen otrok raka 4. stopnje
PREBERI ŠE

Tako je mama ugotovila, da ima njen otrok raka 4. stopnje

Prve težave pri požiranju se običajno zgodijo, ko ljudje ne morejo pogoltniti kosa mesa ali kruha. "To je posledica rasti tumorja," pravi Ronan Kelly, dr. gastroezofagelog. Tumor s časoma začne pridobivati na velikosti, kar lahko zoži odprtino požiralnika in lahko povzroči blokado.

V življenju ni pokadila cigarete, a je zbolela za pljučnim rakom
PREBERI ŠE

V življenju ni pokadila cigarete, a je zbolela za pljučnim rakom

Če težave s požiranjem ne izginejo ali se celo poslabšajo, poiščite gastroenterologa, ki lahko opravi endoskopijo.

Želodčni refluks

Nemalo ljudi nikoli v življenju ne občuti refluksa ali nima vsaj enkrat v življenju težav z zgago. Toda težave po vsaki hrani in po večini obrokov in pekoč občutek v želodcu so lahko znak za preplah. 

Najpogostejši znaki in simptomi raka materničnega vratu
PREBERI ŠE

Najpogostejši znaki in simptomi raka materničnega vratu

"Rak požiralnika dejansko pogosteje opazimo v spodnjem delu požiralnika, tik ob želodcu," pravi dr. Desai. Če opazite, da se simptomi refluksa poslabšajo ali pojavljajo pogosteje, je morda čas, da se posvetujete z zdravnikom. 

Če opazite, da se simptomi refluksa poslabšajo ali pojavljajo pogosteje, je morda čas, da se posvetujete z zdravnikom.
Če opazite, da se simptomi refluksa poslabšajo ali pojavljajo pogosteje, je morda čas, da se posvetujete z zdravnikom. / FOTO: Thinkstock

Izguba teže

Pri raku požiralnika je na eni strani problematično goltanje hrane, zaradi katere prihaja do bolečin v požiralniku. Bolniki tako hujšajo že zaradi samih težav pri požiranju. 

Bolezni, ki največkrat nimajo simptomov
PREBERI ŠE

Bolezni, ki največkrat nimajo simptomov

Na drugi pa, kot pravi dr. Desai, različne oblike in vrste raka navadno povzročijo, da ljudje tudi izgubijo apetit. Če ne namenoma hujšate, ne da bi to poskušali, dodatno pa imate nekatere druge zapisane simptome, je morda čas za obisk zdravnika. 

Zgodnji simptomi raka, ki jih spregledajo skoraj vsi
PREBERI ŠE

Zgodnji simptomi raka, ki jih spregledajo skoraj vsi

Nenavadna utrujenost

V norem vsakdanu, kjer smo vsi polno zaposleni in imamo številne obveznosti, aktivnosti in dolžnosti, ki jih moramo izpolniti, je nekaj povsem običajnega, da se od časa do časa počutimo utrujeni, na trenutke celo izčrpani. A utrujenost je lahko tudi znak za preplah. 

Rak mu je najprej vzel ženo, 22 let pozneje še hčerko
PREBERI ŠE

Rak mu je najprej vzel ženo, 22 let pozneje še hčerko

Če pa se počutite bolj utrujeni kot običajno in opazite druge simptome ezofagealnega raka, je morda čas, da obiščete svojega zdravnika. Vredno je omeniti, da rak požiralnika prizadene več moških kot žensk, ljudje od 45. do 70. leta pa so najbolj ogroženi. 

Pojavijo se tudi simptomi, kot so hripavost in povečane področne bezgavke, bruhanje krvi iz želodca ali požiralnika, izkašljevanje krvi, črno oziramo smolasto blato, pri sistemsko napredovalni bolezni pa celo kaheksija.
Pojavijo se tudi simptomi, kot so hripavost in povečane področne bezgavke, bruhanje krvi iz želodca ali požiralnika, izkašljevanje krvi, črno oziramo smolasto blato, pri sistemsko napredovalni bolezni pa celo kaheksija. / FOTO: Shutterstock

Kakšni so še drugi simptomi?

Na Onkološkem inštitutu Ljubljana imajo zapisano, da se lahko pojavijo tudi simptomi, kot so hripavost in povečane področne bezgavke, bruhanje krvi iz želodca ali požiralnika, izkašljevanje krvi, črno oziramo smolasto blato, pri sistemsko napredovalni bolezni pa celo kaheksija. 

Vse, kar morate vedeti o raku mehurja
PREBERI ŠE

Vse, kar morate vedeti o raku mehurja

Kako poteka zdravljenje? 

"Rak požiralnika zdravimo kirurško, z obsevanjem in s kemoterapijo ali s kombinacijo navedenih metod. Pri omejeni bolezni je predvideno samo kirurško zdravljenje. Pri področno napredovalem raku požiralnika zdravimo dodatno s pooperativno ali predoperativno radiokemoterapijo. Ko tumor ni mogoče operirati, rak požiralnika zdravimo s predoperativno radiokemoterapijo, ki ji nato sledi operacija, ali z radiokemoterapijo brez operacije," pravijo na Onkološkem inštitutu Ljubljana.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Vir: Onkološki inštitut Ljubljana / TheHealthy