Vizita.si
Slabost

Rakave bolezni

Vrste raka, ki so lahko povezane s slabo in nepravilno prehrano

N.R.A.
26. 05. 2022 05.00
1

Podatki kažejo, da lahko življenjski slog močno vpliva na dolgoživost in zdravje. Ali hrana, ki jo zaužijete, poveča možnost za nastanek raka? Odgovor je podal dr. Howard Grossman, zdravnik interne medicine, znan po svojem delu z ranljivimi skupinami, ki navaja, v katerih primerih je hrana povezana z razvojem raka.

Rdeče meso
Rdeče meso FOTO: iStock

Težava naj ne bi bila neposredno v hrani

Grossman opozarja, da je prehrana, ko je govor o raku, zelo občutljiva tema, a dejstvo je, da težave ne predstavljajo določena živila sama po sebi, temveč dodatki v njih. Omenjeni zdravnik je naštel zgolj nekaj takšnih živil: klobase, hrenovke, slanina, salama in ostala industrijsko predelana hrana. 

Predelano in rdeče meso 

''Pri predelanem mesu, kot so klobase in panceta, so težava nitriti, saj lahko njihova visoka koncentracija v predelanem mesu poveča tveganje za nastanek raka ščitnice, črevesja in želodca. Sestavine same po sebi niso rakotvorne, vendar lahko v kombinaciji z drugimi molekulami v telesu tvorijo tiste rakotvorne snovi, za katere so študije na živalih dokazale, da so rakotvorne,'' pove Grossman in nadaljuje, da je enako škodljivo pretiravanje z rdečim mesom, katerega uživanje povezujejo z rakom črevesja, prostate in trebušne slinavke. Toda treba je poudariti, da povezava raka z uživanjem rdečega mesa ni popolnoma opredeljena oz. natančno določena.

Alkohol
AlkoholFOTO: Shutterstock

Alkohol

Grossman še poudarja, da je tudi prekomerno uživanje alkohola povezano z rakom ustne votline, požiralnika, želodca, dojk, jeter in črevesja. ''Te povezave veljajo pri prekomernem uživanju, z drugimi besedami, pri zlorabi alkohola,'' pove Grossman odkrito. 

Vpliv debelosti 

''Pomembno je omeniti, da je debelost možen dejavnik tveganja za razvoj različnih vrst raka, zato je vsekakor pomembno omejiti vnos sladkanih pijač, ki lahko prispevajo k povečanju telesne mase, enako pa seveda velja tudi za živila, polna sladkorja,'' zaključi Grossman.

Grossman poudarja, da so živila, ki jih navaja, povezana z razvojem raka, ni pa še študij na ljudeh. Dodaja, da se je treba spomniti, da marsičesa še ne vemo, na primer kako točno hrana vpliva na razvoj določene bolezni, posebej v povezavi z drugimi dejavniki, kot so genetika, okolje in druge navade (denimo gibanje in duševno zdravje). Grossman zato pravi, da je 'matematika' zdravja navadno dokaj preprosta – ljudem navadno svetuje, naj jedo čim več zelenjave in sadja, nemastno meso in ribe, omejijo pa naj vsa zgoraj omenjena živila. 

Povzeto po Ordinacija.hr

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650