Zdravnik je na družbenih omrežjih opozoril na zaskrbljujoče tveganje za nastanek raka zaradi treh priljubljenih živil in pijač, ki jih mnogi uživamo vsak dan, piše dailymail.
Zlasti zažgano meso vsebuje 'heterociklične amine ali policiklične aromatske ogljikovodike, za katere je bilo v nekaterih študijah dokazano, da povzročajo poškodbe DNK, ki povečujejo tveganje za nastanek raka,' je v videu na družbenih omrežjih dejal londonski zdravnk dr. Sermed Mezher.

Prejšnje študije so pokazale, da se visoke ravni teh kemikalij tvorijo, ko se meso peče na odprtem ognju, na primer med peko na žaru. Strokovnjaki že dolgo opozarjajo na povezave med rakom in hrano, ki temelji na zažganih ogljikovih hidratih, kot sta krompir in kruh.
To je posledica prisotnosti strupene molekule akrilamida, ki nastane, ko se določeni sladkorji in beljakovine v hrani med segrevanjem združijo. Analize so odkrile majhne povezave med izpostavljenostjo toksinu in nekaterimi vrstami raka, vključno z rakom ledvic, endometrija in jajčnikov.

Vendar pa nekateri strokovnjaki trdijo, da je količina zažganega toasta ali krompirja, ki bi jo morali zaužiti, da bi povečali tveganje za raka, ekstremna in malo verjetna resničnost za večino ljudi v življenju. Dr. Mezher je tudi pozval tiste, ki želijo zmanjšati tveganje za nastanek raka, naj se izogibajo še dvema priljubljenima poslasticama.
''Naslednje je predelano meso, kot so klobase, slanina, šunka in feferoni," je dejal in dodal, da svetovna zdravstvena organizacija ta živila uvršča med 'skupino ena rakotvornih snovi'.

Pojasnil je, da tveganje izvira iz spojin, imenovanih nitriti in nitrati v predelanem mesu, za katere je znano, da sprožijo telesne reakcije, ki lahko povzročijo razvoj tumorjev v črevesju. V prebavnem sistemu so lahko nitrati podvrženi reakciji, ki jih spremeni v snov, imenovano N-nitrozo kemikalije.
Ti lahko poškodujejo celice, ki obdajajo črevesje, organ, ki predeluje vašo hrano, kar lahko posledično povzroči razvoj raka, pojasnjuje Cancer Research UK. Študija iz leta 2019 je pokazala, da lahko uživanje samo enega koščka slanine na dan poveča tveganje za raka na črevesju za petino.

Zadnji na seznamu je alkohol. ''Povezan je s sedmimi vrstami raka, saj se alkohol razgradi v strupen stranski produkt, imenovan acetaldehid, ki lahko povzroči poškodbe DNK in zavira popravilo celic,'' je opozoril. ''Vemo tudi, da lahko alkohol vpliva na raven hormonov in poslabša absorpcijo hranil.''
V napisu, ki ga je zdravnik delil na družbenih omrežjih, je dr. Mezher zapisal, da je pijančevanje povezano tudi z ''boleznijo jeter, težavami s srcem in različnimi vrstami raka''.

Opozorilo prihaja v času, ko se strokovnjaki trudijo razumeti zaskrbljujoč porast raka na črevesju pri mlajših od 50 let v Združenem kraljestvu in ZDA. Čeprav velika večina prizadene osebe, starejše od 50 let, se je stopnja v starejših starostnih skupinah zmanjšala ali ostala stabilna, medtem ko so se diagnoze pri mlajših odraslih v zadnjih 30 letih povečale za 50 odstotkov.
Zdravniki menijo, da so možni sprožilci debelost, prekomerna uporaba antibiotikov, sevanje mobilnih telefonov in celo nevidni delci plastike v pitni vodi. Vendar vse več strokovnjakov kot vzrok navaja ultra predelano hrano. Vsekakor pa je najboljše uživati in delovati v mejah normale, z ničemer ne pretiravajte!
Vizita e-novice
Vir: dailymail
KOMENTARJI (1)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV