Vizita.si
Ker se rak izrazi na toliko različnih načinov, je zelo težko razviti eno učinkovito zdravilo. Bolj smiselno je torej poskrbeti za preventivo.

Bolezni

Slovenci odkrivajo nov način zaščite pred rakom!

Lina Eržen
28. 10. 2013 07.21
1

Raka je lažje preprečiti kot zdraviti, meni slovenski znanstvenik doc. dr. Urban Bren s Kemijskega inštituta, kjer nameravajo mleko in mlečne izdelke obogatiti s spojinami, ki onemogočajo nastanek rakavih celic.

Ker se rak izrazi na toliko različnih načinov, je zelo težko razviti eno učinkovito zdravilo. Bolj smiselno je torej poskrbeti za preventivo.
Ker se rak izrazi na toliko različnih načinov, je zelo težko razviti eno učinkovito zdravilo. Bolj smiselno je torej poskrbeti za preventivo.FOTO: iStockphoto
Spojine, ki ščitijo pred rakom, bi dodali mleku in mlečnim izdelkom.
Spojine, ki ščitijo pred rakom, bi dodali mleku in mlečnim izdelkom. FOTO: Kemijski inštitut

"Današnje zdravljenje rakavih obolenj temelji predvsem na kemo- in radioterapiji, ki pa sta zelo toksični in žal še zmeraj pogosto neučinkoviti," utemeljuje doc. dr. Urban Bren s Kemijskega inštituta, zakaj je pomembno, da se v boju proti raku usmerimo predvsem v njegovo preprečevanje. Rak telo napade na toliko različnih načinov, da je praktično nemogoče razviti enotno zdravilo, pravi.

V Sloveniji zato trenutno vodi raziskavo, ki namerava dognati, kako v vsakdanja živila dodati polifenole – snovi, ki že preizkušeno zmorejo nastanek rakavih celic preprečiti. "Te naravne spojine, prisotne v sadju in sadnih ekstraktih, bi s kemijskim karcenogenom reagirale hitreje kot dedni material in s tem preprečile njegovo poškodbo. Kemijski karcenogen bi pasivizirale in ga, še preden dedni material poškoduje, izločile iz telesa," pojasni, kako bi nas zaščitile pred rakom. Prav poškodba dednega materiala namreč vodi v bolezen.

Proti raku z uživanjem mleka

Naravne spojine, ki ščitijo pred rakom, lahko seveda v svoje telo vnesemo z zdravo in raznoliko prehrano, vendar obilica škodljivih pregreh, ki nas obdaja, pogosteje pomeni, da se na našem krožniku vse redkeje znajdejo osnovna polnovredna živila, kot so denimo različna žita iz celega zrna, sadje, zelenjava, oreški, stročnice.

Zaradi tega sedaj tudi slovenski znanstveniki razmišljajo, da bi lahko pojavnost raka zmanjšali tako, da bi te spojine dodali čim več različnim živilom, ki so del vsakdanje prehrane. Četudi se morda trudimo prehranjevati zdravo, živimo v okolju, ki je vse bolj onesnaženo, zato potrebujemo čedalje večji vnos snovi, ki lahko naše celice zaščitijo. "Mi bi zato radi stvar koncentrirali in jo dodali v živilo kot prehranski dodatek," pove Urban Bren ter doda, da je cilj njegove ekipe, da bi te polifenole čez okoli pet do deset let lahko dodajali mleku in mlečnim izdelkom. "Ker so polifenoli spojine, ki so topne tako v vodi kot v maščobah, mleko pa je emulzija maščobe v vodi, predstavlja idealen medij za njihov vnos. Naš cilj je torej razviti funkcionalni prehranski dodatek, ki bi se uvajal v mleko in določene mlečne izdelke; ljudje, ki bi tovrstne izdelke zaužili, pa bi s tem zmanjšali tveganje za nastanek raka."

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650