Vizita.si
Riža ne bi nikoli smeli pogrevati več kot enkrat. Prav tako ga v hladilniku ne bi smeli hraniti več kot 24 ur.

Okužbe in zastrupitve

Se lahko zaradi pogrevanja riža zastrupite?

K.B.
26. 07. 2018 11.16
0

Riž je priljubljeno živilo, ki si ga lahko hitro pripravimo in ga uporabimo kot prilogo k številnim jedem. Pogosto spremlja tudi omake in jedi v kitajski in indijski kuhinji. A včasih je težko pojesti ves riž, ki skuhamo, zato ga pospravimo nazaj v hladilnik in ga znova pogrejemo naslednji dan. A britanska nutricistka je opozorila, naj kuhanega riža ne hranimo v hladilniku več kot 24 ur.

Riža ne bi nikoli smeli pogrevati več kot enkrat. Prav tako ga v hladilniku ne bi smeli hraniti več kot 24 ur.
Riža ne bi nikoli smeli pogrevati več kot enkrat. Prav tako ga v hladilniku ne bi smeli hraniti več kot 24 ur.FOTO: iStock
Nutricistka Fiona Hunter je za spletno stran Healthspan dejala, da riža ne bi nikoli smeli pogreti več kot enkrat in ga v hladilniku ne bi smeli hraniti več kot 24ur. ''Riž lahko znova pogrejete, a se morate prepričati, da je bil primerno shranjen preden ste ga znova pogreli. Nekuhani riž lahko vsebuje spore bakterije imenovane Bacillus cereus, ki lahko preživi, ko je riž kuhan in povzroči zastrupitev s hrano. Če smo riž pustili stati na sobni temperaturi, se te spore lahko razrastejo v bakterije in se razmnožijo.''

Hunterjeva razloži, da se v tem procesu pričnejo proizvajati toksini, ki povzročajo bruhanje in diarejo. ''Dlje časa kot kuhani riž pustite na sobni temperaturi, bolj verjetno je, da se bodo te bakterije razmnožile. Zato je ključnega pomena, da položite kuhani riž čim prej v hladilnik - vsaj v roku ene ure po kuhanju, če ga nameravate znova pogreti. Če imate večjo količino riža, ki je ostal, ga lahko razdelite v manjše porcije, da se bo hitreje ohladil.''

Na nevarnosti pri shranjevanju riža je nutricistka opozorila potem, ko so lansko leto februarja strokovnjaki v Britaniji opozorili, da na tisoče odraslih riž kuha narobe. Profesor Andy Meharg iz Queens Univerze Belfast, je testiral nivo kemikalij po treh različnih načinih kuhanja riža. Odkril je, da kuhanje riža v prekomerni vodi pomaga sprati arzen iz riža in preprečiti potencialno zastrupitev s kemikalijami. Če namočimo riž preko noči, pa močno znižamo nivo industrijskih toksinov, ki so povezani z rakom in boleznimi srca in ožilja. Pokazalo se je, da na ta način znižamo nivo industrijskih toksinov v rižu za kar 80 odstotkov.

Dlje časa kot kuhani riž pustite na sobni temperaturi, bolj verjetno je, da se bodo te bakterije razmnožile. Zato je ključnega pomena, da položite kuhani riž čim prej v hladilnik - vsaj v roku ene ure po kuhanju, če ga nameravate znova pogreti.
Dlje časa kot kuhani riž pustite na sobni temperaturi, bolj verjetno je, da se bodo te bakterije razmnožile. Zato je ključnega pomena, da položite kuhani riž čim prej v hladilnik - vsaj v roku ene ure po kuhanju, če ga nameravate znova pogreti.FOTO: iStock

Kje se najpogosteje s hrano zastrupimo na počitnicah?

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) je največ zastrupitev s hrano na področju Afrike in Jugovzhodne Azije. Zaradi povečanega turizma je veliko zastrupitev s hrano tudi v državah, kot so Španija, Mehika in Indija. Predvsem se tam velikokrat pojavijo želodčne težave.

Po podatkih SZO se vsaj eden od 10 ljudi vsako leto zastrupi s kontaminirano hrano, to je okoli 600 milijonov ljudi na svetu. Okoli 420 000 ljudi jih zaradi zastrupitve s hrano umre. Še posebej imajo povečano tveganje otroci mlajši od pet let. Okoli 125 000 otrok vsako leto umre zaradi bolezni, ki je povezana z zastrupitvijo s hrano.

Diareja in bolezni povezane z njo predstavljajo več kot polovico svetovnega bremena bolezni, ki jih povzroča hrana in vsako leto povzročijo okoli 230 000 smrtnih žrtev. Drisko pogosto povzroča uživanje surovega ali nekuhanega mesa, jajc, svežih proizvodov in mlečnih izdelkov, ki so okuženi z norovirusom, Campylobacterom, netofiferno Salmonelo in pantogenim E.Coli.

Tveganje za bolezni, ki jih povzroča zastrupitev s hrano, je večje v revnih državah s slabimi higienskimi razmerami, nepitno vodo in slabo zakonodajo o varnosti hrane.

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 662