Vizita.si
Prekomerno uživanje soli povečuje tveganje za razvoj raka želodca, so odkrili strokovnjaki.
Bolezni

Tega o soli še niste vedeli

K.B.
19. 01. 2015 14.27
15

Številne raziskave so že pokazale, da prekomerno uživanje soli povzroča visok krvni pritisk in bolezni srca in ožilja. Zadnja raziskava evropskih strokovnjakov pa kaže, da lahko celo povečuje tveganje za razvoj raka na želodcu.

Prekomerno uživanje soli povečuje tveganje za razvoj raka želodca, so odkrili strokovnjaki.
Prekomerno uživanje soli povečuje tveganje za razvoj raka želodca, so odkrili strokovnjaki.FOTO: iStockphoto
V Evropski uniji raka na želodcu vsako leto diagnosticirajo okoli 80.000 ljudem, bolezen pa je povezana z zelo slabimi prognozami. Največje tveganje za razvoj raka na želodcu prestavlja okužba z bakterijo Helicobacter pylori (H.pylori), ki povzroča vnetje želodca in se kasneje lahko razvije v raka.
Večino soli ne zaužijemo z dodajanjem jedem, ampak predvsem v predelanih živilih, kot so kruh, sir, predelane mesnine, omake ...
Večino soli ne zaužijemo z dodajanjem jedem, ampak predvsem v predelanih živilih, kot so kruh, sir, predelane mesnine, omake ... FOTO: Profimedia

Z zadnjo raziskavo so strokovnjaki odkrili, da lahko prekomerno uživanje soli poveča tveganje za razvoj raka na želodcu. Odkrili so namreč neposredno povezavo med uživanjem soli in tveganjem za razvoj raka. Generalni sekretar združenja evropskih gastroenterologov profesor John Atherton, ki velja za vodilnega strokovnjaka na področju okužb z H. pylori, je na spletni strani evropskega združenja gastroenetrologov zapisal: ''Čeprav ne vemo, zakaj natanko sol poveča tveganje za razvoj raka želodca, so študije pokazale, da lahko spodbudi razrast bakterije H. pylori in povzroči, da ta postanejo še bolj strupene za celice želodca.'' Dodal je še, da se le malo ljudi zaveda, da prekomerno uživanje soli povečuje tudi tveganje za razvoj raka na želodcu. ''Večina nas dobro ve, da je sol povezana z visokim krvnim pritiskom in da povečuje tveganje za bolezni srca in kap. A kljub vsemu mislim, da se le malo ljudi zaveda, da lahko prehrana bogata s soljo prav tako poveča tveganje za razvoj raka želodca.''

Zadnja študija zdravja prebivalstva evropske unije je pokazala, da je bilo leta 2012 zabeleženih več kot 80 000 primerov bolnikov z rakom želodca. Pokazalo se je, da je bolezen dvakrat pogostejša pri moških kot pri ženskah, v kar treh četrtinah vseh primerov pa je bila zanjo kriva okužba z bakterijo H.pylori.

Napotki za uživanje soli

Svetovna zdravstvena organizacija priporoča, da na dan ne zaužijemo več kot 5 gramov soli (manj kot čajna žlička soli), a ta cilj je za mnoge še vedno velik izziv. Večino soli, ki jo zaužijemo, namreč ne prejmemo iz dodane soli, ampak v jedeh, ki jo že vsebujejo same po sebi. To so predelana živila, kot so kruh, sir, salame, klobase, omake … ''Čeprav bodo potrebne še nadaljnje študije, da bomo dokončno potrdili, da lahko prehrana z malo soli zmanjša incidenco raka želodca, pa obstajajo trenutno dokazi japonskih strokovnjakov, ki kažejo, da je temu tako,'' je še pojasnil profesor Atherton, ki meni, da bi ljudje morali bolj paziti na vnos soli v telo.
 

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
Kaj pa kakšen nadomestek za sol bi prav prišel, ga še niso pogruntali ?
Sintetičen a? Nadomestek je himaljska sol, ki že vsebuje minerale, potrebne telesu za razgradnjo soli. Seveda ne v pretiranih količinah. Vendar pa je absolutno boljša kot prečiščena sol, katera pobira minerale iz telesa za razgradnjo. Mi smo opazili, da je potreba po slani hrani izdatno manjša ob uporabi himalajske soli - najbrž zato, ker telo dobi kar potrebuje, ne pa da še izgubi kar potrebuje.
sol je vir joda, ki je nujno potreben za delovanje ščitnice. pretiravati ravno ne treba, a premalo soli povzroči druge težave. pri raku na želodcu največja težava so živci. manj se sekirati za vsako figo pa bo. bakterijo pa izničimo z antibiotikom in ultopom. visok tlak pa efektivno zmanjšamo z ročno limfno drenažo, ki odvaja odvečno vodo iz telesa oziroma strupi, ki obremenijo ledvice, ki so odgovorne za tlak v telesu. bučke o soli zdravstvena organizacija lahko prodaja enako, kot pravljice o ptičji gripi nekomu drugemu. vse je treba uživati v mero in se ne sekirati. Bolezni so od čustev. dolgotrajna žalost uniči pljuča, strah- ledvice, potlačen strah-mehur, ljubezenska razočaranja-srce, jeza-jetra, zamera-ščitnico, stres in nervoza- želodec. vse je v glavi. nikjer drugje. srečno.
Sergej Prokofjev 20. 01. 2015 08.02
rešitev za vse težave je zdravo prehranjevanje, veliko smeha in dobrega seksa
ne jih preveč poslušat, ker sem bral zgodbo tipa, ki je podobne študije prebral in se popolnoma odpovedal soli rezultat....2 leti kasneje je zbolel za multiplo sklerozo nauk- sol nujno potrebuješ za življenje, seveda pa pri tem mislim nerafinirano piransko ali himalajsko sol in ne tisto industrijsko sol, kjer odstranijo ogromno drugih mineralov solit pa toliko, da se zasoliš, ni treba pretiravat
sol v meji normale, pa bo čisto ok. torej solit tisto kar ni slano, ker večinoma kar kupimo ima itak sol v sebi sama po sebi veliko ;)
kdaj bo pa raziskava narjena kero bolezen povzroča naš Janez Ivan
sou razžere žilizo kak nebi enga čreva
Večina nas je pogruntala kako nam znate vi pamet soliti!
No sedaj pa vem zakaj so naše ceste vse rakaste. Preveč solijo. Nam pa vi s takimi prispevki pamet.
+++++++++++Drži kot pribito.
Ja, gotovo da je res... Hvalabogu so celodnevno telefoniranje in čepenje na facebook-u zato toliko bolj zdravilni...
Raka povzroča “življenje“v tej državi
+++++++
Prav imaš in realno gledano ne vidim luči na koncu tunela.....
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1218