Vizita.si
Prekomerno uživanje soli povečuje tveganje za razvoj raka želodca, so odkrili strokovnjaki.

Bolezni

Tega o soli še niste vedeli

K.B.
19. 01. 2015 14.27
15

Številne raziskave so že pokazale, da prekomerno uživanje soli povzroča visok krvni pritisk in bolezni srca in ožilja. Zadnja raziskava evropskih strokovnjakov pa kaže, da lahko celo povečuje tveganje za razvoj raka na želodcu.

Prekomerno uživanje soli povečuje tveganje za razvoj raka želodca, so odkrili strokovnjaki.
Prekomerno uživanje soli povečuje tveganje za razvoj raka želodca, so odkrili strokovnjaki.FOTO: iStockphoto
V Evropski uniji raka na želodcu vsako leto diagnosticirajo okoli 80.000 ljudem, bolezen pa je povezana z zelo slabimi prognozami. Največje tveganje za razvoj raka na želodcu prestavlja okužba z bakterijo Helicobacter pylori (H.pylori), ki povzroča vnetje želodca in se kasneje lahko razvije v raka.
Večino soli ne zaužijemo z dodajanjem jedem, ampak predvsem v predelanih živilih, kot so kruh, sir, predelane mesnine, omake ...
Večino soli ne zaužijemo z dodajanjem jedem, ampak predvsem v predelanih živilih, kot so kruh, sir, predelane mesnine, omake ... FOTO: Profimedia

Z zadnjo raziskavo so strokovnjaki odkrili, da lahko prekomerno uživanje soli poveča tveganje za razvoj raka na želodcu. Odkrili so namreč neposredno povezavo med uživanjem soli in tveganjem za razvoj raka. Generalni sekretar združenja evropskih gastroenterologov profesor John Atherton, ki velja za vodilnega strokovnjaka na področju okužb z H. pylori, je na spletni strani evropskega združenja gastroenetrologov zapisal: ''Čeprav ne vemo, zakaj natanko sol poveča tveganje za razvoj raka želodca, so študije pokazale, da lahko spodbudi razrast bakterije H. pylori in povzroči, da ta postanejo še bolj strupene za celice želodca.'' Dodal je še, da se le malo ljudi zaveda, da prekomerno uživanje soli povečuje tudi tveganje za razvoj raka na želodcu. ''Večina nas dobro ve, da je sol povezana z visokim krvnim pritiskom in da povečuje tveganje za bolezni srca in kap. A kljub vsemu mislim, da se le malo ljudi zaveda, da lahko prehrana bogata s soljo prav tako poveča tveganje za razvoj raka želodca.''

Zadnja študija zdravja prebivalstva evropske unije je pokazala, da je bilo leta 2012 zabeleženih več kot 80 000 primerov bolnikov z rakom želodca. Pokazalo se je, da je bolezen dvakrat pogostejša pri moških kot pri ženskah, v kar treh četrtinah vseh primerov pa je bila zanjo kriva okužba z bakterijo H.pylori.

Napotki za uživanje soli

Svetovna zdravstvena organizacija priporoča, da na dan ne zaužijemo več kot 5 gramov soli (manj kot čajna žlička soli), a ta cilj je za mnoge še vedno velik izziv. Večino soli, ki jo zaužijemo, namreč ne prejmemo iz dodane soli, ampak v jedeh, ki jo že vsebujejo same po sebi. To so predelana živila, kot so kruh, sir, salame, klobase, omake … ''Čeprav bodo potrebne še nadaljnje študije, da bomo dokončno potrdili, da lahko prehrana z malo soli zmanjša incidenco raka želodca, pa obstajajo trenutno dokazi japonskih strokovnjakov, ki kažejo, da je temu tako,'' je še pojasnil profesor Atherton, ki meni, da bi ljudje morali bolj paziti na vnos soli v telo.
 

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650