Stvari, ki vam jih vaši nohti sporočajo o zdravju
BOLEZNI

Stvari, ki vam jih vaši nohti sporočajo o zdravju

01.11.2019, 17:42
0

Zdravi nohti imajo gladko površino, so enakomerno trdi (trdnost jim daje beljakovina keratin), barva je prozorna oziroma obarvana rahlo rožnato, na površini nohta pa ni madežev in belih pikic. Vsakršne spremembe na nohtih pa so lahko odraz različnih bolezni.

Če opazite spremembe v hitrosti rasti nohtov, njihovi barvi, obliki ali debelini, se posvetujete z dermatologom. V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj sprememb na nohtih, na ketere je potrebno biti pozoren.

Pojav majhnih krogcev na nohtih, ki se na površju luščijo, najbrž pomeni glivično okužbo, ki pa jo je potrebno dvakrat preveriti z mikološkim pregledom. Če sta izvida negativna, pa je potreben obisk pri dermatologu.

Kako si pomagati ob vraščenem nohtu?
PREBERI ŠE
Kako si pomagati ob vraščenem nohtu?

Pomanjkanje mineralov, vitaminov, železa ali moteno delovanje katere od žlez, pa lahko povzroči izjemno krhkost in posledično lomljivost nohtov. Zato so potrebne laboratorijske preiskave, s katerimi ugotovijo, česa vašemu organizmu primanjkuje.

Če se na nohtih pojavijo črne pikice, gre lahko za spontane krvavitve kapilar pod nohtom, če se pojavijo vzdolžne nežno črnikaste lise, pa je lahko vzrok v nastanku glivičnega obolenja. Priporočljiv je obisk osebnega zdravnika, ki bo ocenil, za kakšno motnjo bi lahko šlo.

Cepljenje nohtov v plasteh največkrat nastane zaradi pogostega močenja nohtov, naprimer med pogostim umivanjem rok, pomivanjem posode. Lahko pa se pojavi tudi pri pomanjkanju vitaminov iz skupin A in B, podhranjenosti in pri motnjah delovanja ščitnice.

Pojav majhnih krogcev na nohtih, ki se na površju luščijo, najbrž pomeni glivično okužbo.
Pojav majhnih krogcev na nohtih, ki se na površju luščijo, najbrž pomeni glivično okužbo./ FOTO: Dreamstime

»Med minerali sta izredno pomembna železo in nikelj. Železa je veliko v temnem mesu, medtem ko ga je v zelenjavi veliko premalo, da bi lahko z njim nadomestili izgube. Če menite, da ga s hrano ne dobite dovolj, nekaj tednov uživajte vitaminske in mineralne dodatke, ki jih dobite v lekarni,«  svetuje dermatovenerologinja, mag. Metka Adamič, dr. med.

»Večkrat si pripravite iz olivnega olja, ki ga malo segrejete, tako da je mlačno, kopeli za nohte. V olje potunkate prste in nato masirate nohte in obnohtje. Na ta način boste ublažili ali pozdravili cepljenje nohtov,« doda Adamičeva.

Rumeni nohtise lahko pojavijo zaradi povečanega uživanja karotenov, na primer korenja, včasih pa je razlog za rumeno obarvanost le temnejši lak za nohte ali stranski učinek kajenja. V redkih primerih lahko kaže tudi na glivično obolenje ali celo diabetes. V kolikor se noht debeli in raste počasi, pa je možno, da gre tudi za bronhitis.

Nohtni melanom je rak, ki se lahko pojavi na tkivu nohtne posteljice. Ti melanomi se najpogosteje pojavljajo na palcu rok ali nog. Simptomi vključujejo navpično črto na nohtu, ki je drugačne barve kot noht, najpogosteje gre za temno pigmentacijo, ki pokriva noht. Noht je lahko krhek in lahko prihaja do krvavitve na področju, kjer je pigmentacija.

Razbrazdani nohti, najpogosteje imajo na površini nekakšne pikice, se pojavijo pri kar polovici populacije, ki trpi za luskavico. Pojavijo se lahko tudi pri avtoimunih boleznih, ki povzročajo izpadanje las.

Nohtni melanom je rak, ki se lahko pojavi na tkivu nohtne posteljice.
Nohtni melanom je rak, ki se lahko pojavi na tkivu nohtne posteljice./ FOTO: Dreamstime

»V primeru da pod hohtom čutite bolečino in napetost, bodite pozorni, saj gre za redek pojav, ki je lahko posledica glomusnega tumorja. Če gre za bolečnost na vseh prstih, je bolečina lahko znak periferne nevropatije (obolenja živcev) različnih vzrokov, ali sistemskega lupus eritematodesa, lahko morda spremlja luskavico - v takšnih primerih pa so praviloma prisotni in očitni še drugi znaki obolenja. Vsekakor pa je priporočljiv pregled pri dermatologu - če ta ne bo našel znakov kožnih obolenj, pa se obrnite na nevrologa,« šesvetuje Metka Adamič.  

Poznamo tudi pojav "half and half nails"- kjer je začetna polovica nohta svetle barve, distalni del (tisti, ki ima prosti rob), pa je rdečerjavo obarvana. To lahko opažamo pri posameznikih, ki bolujejo zaradi težav z ledvicami, po zdravljenju s kemoterapijo ali pa najbolj pogosto pri starejših ljudeh, v smislu "staranja".

V primeru, da je pordel začetni del nohta, pa so vzroki drugačni - so znak tako imenovane hiperemije - pojačane prekrvavitve tega dela nohta, gre za nekatera obolenja, kot je sistemski lupus erythematodes, areatna alopecija, jemanje nekaterih zdravil.

NOVICE
Letališče Brnik bo za 'zakrpanje' Adrijine luknje ...
ŠPORT
Levy: V Mourinhu smo dobili izjemnega trenerja
POP IN
Tara Zupančič z novim koledarjem
TV ODDAJE
Slačipoker: tekmovalci z nameščanjem kart nad ...
VIZITA.SI
Katero zelenjavo je bolj zdravo jesti skuhano?
OKUSNO.JE
Specite kruh brez kvasa po postopku naših babic
ZADOVOLJNA.SI
Do oltarja se je sprehodila v dih jemajoči ...
MOSKISVET.COM
Greta Thunberg vpletena v novo teorijo zarote
BIBALEZE.SI
Ganljivo sporočilo očetu Saro spravilo v solze
CEKIN.SI
Ne plačujete najemnine ali kredita? Odlična ...
DOMINVRT.SI
Kar je naredil pes, vas bo nasmejalo
OKUSNO.JE
Ideja za hitro družinsko kosilo med tednom