Stanje, ki zahteva takojšno pomoč

SRČNO ŽILNE BOLEZNI

Stanje, ki zahteva takojšno pomoč

N.R.A.
11.02.2024, 4:47
0

Anevrizma aorte je izboklina aorte, glavne arterije, ki potuje iz srca in oskrbuje s krvjo preostali del telesa. Najpogostejša lokacija anevrizme aorte je trebuh.

Anevrizme aorte lahko počijo, kar povzroči katastrofalno izgubo krvi in smrt. Če prejmete takojšnjo zdravniško pomoč, vam lahko nujno kirurško zdravljenje reši življenje. Tudi anevrizmo aorte, ki je diagnosticirana pred rupturo, je mogoče kirurško popraviti z dobro prognozo.

Anevrizma aorte
Anevrizma aorte / FOTO: AdobeStock

Simptomi anevrizme aorte

Anevrizma aorte lahko povzroči simptome, ki naraščajo in izginejo, preden poči. Ko se anevrizma aorte poveča, se simptomi pogosto pojavijo prvič ali pa se poslabšajo.

Simptomi so lahko znak, da obstaja večja verjetnost, da bo prišlo do rupture. Simptomi počene anevrizme aorte so razmeroma dramatični in hitro napredujejo v nekaj minutah.

Aorta je velika krvna žila, ki izhaja iz srca in prenaša kisik skozi kri v telo. Od nje se odcepijo številne majhne arterije. Območji, kjer se najverjetneje razvije anevrizma aorte, sta trebušni del aorte, ki se nahaja za trebuhom, in torakalni del aorte, ki se nahaja za rebri.

Ne glede na to, kje v aorti se pojavi anevrizma, je bolečina pogosto opisana kot ostra in trgajoča.

Anevrizma trebušne aorte

Abdominalni del aorte je najpogostejša regija anevrizme aorte in to vrsto anevrizme pogosto imenujemo anevrizma trebušne aorte. Simptomi so lahko subtilni (ali pa pred rupturo sploh ni simptomov) in lahko vključujejo:

- bolečino v hrbtu v srednjem do spodnjem delu hrbta,

- bolečine v trebuhu in nelagodje,

- utripajoč občutek v trebuhu.

Anevrizma aorte
Anevrizma aorte / FOTO: AdobeStock

Anevrizma torakalne aorte

Anevrizma torakalne aorte je v delu aorte blizu mesta, kjer izstopa iz srca. Nahaja se v prsih. Tako kot pri prej omenjeni anevrizmi so lahko simptomi subtilni ali pa jih pred rupturo sploh ni. Ti simptomi vključujejo:

- bolečine v prsnem košu,

- bolečine v hrbtu,

- zasoplost,

- raztrgano anevrizmo aorte.

Kaj je nenadni srčni zastoj?
PREBERI ŠE

Kaj je nenadni srčni zastoj?

Ko anevrizma aorte poči, lahko simptomi hitro napredujejo. Najpogostejši simptomi rupture anevrizme aorte so:

- omotičnost, omotica in zamegljen vid,

- huda šibkost,

- hude bolečine v prsih, trebuhu ali hrbtu,

- izguba zavesti.

V anevrizmi aorte lahko nastanejo krvni strdki.
V anevrizmi aorte lahko nastanejo krvni strdki. / FOTO: Adobe Stock

Anevrizma aorte, ki prizadene druge organe

V anevrizmi aorte lahko nastanejo krvni strdki. Če se ti krvni strdki zlomijo in potujejo v druge dele telesa, lahko povzročijo poškodbe organov, kot so možganska kap, odpoved ledvic ali srčni napad. Simptomi se razlikujejo in lahko vključujejo bolečine v prsih, izgubo vida in kri v urinu.

Kaj se zgodi, če vam srce bije prehitro?
PREBERI ŠE

Kaj se zgodi, če vam srce bije prehitro?

Anevrizma aorte proti disekciji

Poleg anevrizme je lahko aorta resno poškodovana z disekcijo. To se zgodi, ko kri pod pritiskom pretrga steno aorte in plasti tkiva, ki jo tvorijo. Pogost je nenaden pojav hude, parajoče bolečine v prsih ali hrbtu. Disekcija aorte zahteva takojšnjo zdravniško pomoč.

Vzroki

Anevrizma aorte se lahko razvije, ko stene aorte oslabijo. To se lahko sčasoma zgodi kot posledica bolezni in stanj, ki prizadenejo vse krvne žile v telesu, ne le aorte.

Ta šibkost aorte povzroči izbočenje.
Ta šibkost aorte povzroči izbočenje. / FOTO: Adobe Stock

Ta šibkost aorte povzroči izbočenje, kar ima za posledico nagnjenost k pretrganju ali strjevanju krvi. Fizični pritisk anevrizme na bližnje organe lahko povzroči nekatere simptome, medtem ko izguba krvi pri razpoku anevrizme povzroči hujše in življenjsko nevarne posledice.

Vodilni dejavniki tveganja

Kajenje je daleč glavni dejavnik tveganja za anevrizme aorte. Pri kadilcih je pojavnost anevrizme aorte petkrat večja kot pri nekadilcih. 

Kaj je hipotonija?
PREBERI ŠE

Kaj je hipotonija?

Staranje, saj so anevrizme aorte redke pri ljudeh, mlajših od 60 let. 

Moški spol, pri čemer se anevrizme aorte manj pogosto pojavljajo pri ženskah. 

Dolgotrajen visok krvni tlak ali hipertenzija, zlasti če se ne zdravi. 

Vodilni dejavniki tveganja
Vodilni dejavniki tveganja / FOTO: Adobe Stock

Otrdelost arterij ali ateroskleroza, ki se pojavi kot posledica visokega holesterola in hipertenzije. Zaradi tega so stene arterije nepravilne in nagnjene k oslabitvi.

Genetske bolezni, ki povečajo tveganje za anevrizmo aorte, vključno z Marfanovim sindromom, bikuspidalno aortno zaklopko, družinskimi anevrizmami torakalne aorte in policistično boleznijo ledvic.

Poškodba trebuha ali prsnega koša, ki lahko povzroči nastanek ali zlom anevrizme aorte.

Pravočasno prepoznajte znake srčnega popuščanja
PREBERI ŠE

Pravočasno prepoznajte znake srčnega popuščanja

Zdravljenje

Če so vam povedali, da imate anevrizmo aorte, se boste morali vi in vaš zdravnik odločiti o načrtu zdravljenja. Dva pristopa k zdravljenju anevrizme vključujeta kirurško popravilo za preprečitev rupture ali skrbno spremljanje skozi čas.

V veliki meri bo ta odločitev odvisna od ocenjene verjetnosti, da bo vaša anevrizma počila, in ocene tveganja za operacijo.

Verjetnost, da bo anevrizma aorte počila, je v veliki meri odvisna od dveh dejavnikov: velikosti anevrizme in hitrosti njene rasti.

Anevrizma aorte je verjetnejša, če imate določene dejavnike tveganja.
Anevrizma aorte je verjetnejša, če imate določene dejavnike tveganja. / FOTO: Dreamstime

Preprečevanje

Anevrizma aorte je verjetnejša, če imate določene dejavnike tveganja. Nekaterih dejavnikov tveganja, kot sta starost in genetska predispozicija, ni mogoče nadzorovati. Druge dejavnike tveganja pa je mogoče spremeniti ali nadzorovati, kar močno zmanjša vaše možnosti za nastanek anevrizme aorte. Nekateri koraki, ki jih lahko naredite za zmanjšanje tveganja, vključujejo:

- Ne kadite: Kajenje je glavni dejavnik tveganja za vse žilne bolezni, vključno z anevrizmami aorte.

- Nadzorujte krvni tlak: visok krvni tlak pomembno prispeva k vaskularnim boleznim in vzdrževanje normalnega krvnega tlaka z dieto, nadzorom stresa ali zdravili zmanjša vaše možnosti za nastanek anevrizme aorte.

Kaj o vas pove hoja po stopnicah?
PREBERI ŠE

Kaj o vas pove hoja po stopnicah?

- Nadzirajte raven holesterola: visok holesterol vodi v aterosklerozo, kar je otrdelost arterij. Ateroskleroza je med glavnimi vzroki anevrizme aorte.

- Zagotovite si redno zdravniško oskrbo: redni zdravniški obiski so pomembni. Vaš zdravnik lahko odkrije, da obstaja tveganje za anevrizmo aorte, zato boste morda potrebovali presejalni test.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Vir: verywellhealth