6 znakov, da gre za srčni infarkt

SRČNO ŽILNE BOLEZNI

6 znakov, da gre za srčni infarkt

N.R.A.
12.04.2024, 4:45
1

Vsako nelagodje v prsnem košu ni (nujno) simptom srčnega infarkta.

Srčni napadi vsekakor niso šala, ker so precej pogosti in precej resni. Toda navadno se sprašujemo, kdaj je bolečina v prsih, ki jo čutimo, dejansko srčni napad in ne nekaj povsem drugega?

Odgovore je za clevelandclinic ponudil kardiolog Curtis Rimmerman.

Srce
Srce / FOTO: AdobeStock

Ali je lokacija bolečine v prsih pomembna?

Morda se sprašujete, zakaj vas bolijo prsi, če imate bolečino na desni strani ali sredini prsnega koša, in ali je to znak srčnega infarkta. V resnici je manj pomembna lokacija bolečine v prsnem košu – še posebej, če je točna bolečina v velikosti centa na določenem, lokaliziranem predelu prsnega koša.

Tak srčni utrip ni normalen
PREBERI ŠE

Tak srčni utrip ni normalen

''Ko poskušate razločiti, ali gre za srčni napad ali ne, je lokacija precenjena,'' pravi dr. Rimmerman. ''Nikoli ne bi smeli preveč ceniti lokacije, ker lahko izgubite delujočo srčno mišico, dlje ko čakate, da ugotovite, kaj povzroča vašo bolečino.''

Srce
Srce / FOTO: Adobe Stock

Nekateri ljudje imajo tako imenovane 'tihe srčne napade', pri katerih sploh ne občutijo nobene bolečine. Toda tisti, ki občutijo bolečino med srčnim infarktom, jo lahko čutijo kjer koli v prsnem košu, običajno pa na območju velikosti njihove pesti ali večje.

Pomembno je tudi vedeti, da lahko, če imate srčni infarkt, občutite bolečino tudi na drugih delih telesa, ki vključujejo:

- vrat ali grlo

- ramena

Kaj o vas pove hoja po stopnicah?
PREBERI ŠE

Kaj o vas pove hoja po stopnicah?

- zgornji del hrbta med lopaticami

- levo ali desno stran čeljusti

- levo ali desno sredino do nadlakti

''Lokacija je samo en dejavnik pri ugotavljanju, ali gre za srčni infarkt,'' še pove dr. Rimmerman.

Zgaga
Zgaga / FOTO: Shutterstock

Kako ugotoviti, ali je bolečina v prsih resna?

Bolečina v prsih, povezana s srčnim infarktom, se običajno pojavi nenadoma in ne izgine sama od sebe. Resna bolečina, povezana s srčnim infarktom, se pogosto pojavi z drugimi simptomi, ki vključujejo:

- zasoplost

- utrujenost

- omotičnost ali omotico

6 znakov, da je kašelj lahko povezan z boleznijo srca
PREBERI ŠE

6 znakov, da je kašelj lahko povezan z boleznijo srca

- utripajoče srce

- hladen znoj

- izgubo zavesti

Srce
Srce / FOTO: AdobeStock

''Občutek lahko opišemo tako, da se čuti, kot da bi bil v prsih balon, ki se širi – ne nekaj, kar prihaja od zunaj navznoter,'' pojasnjuje dr. Rimmerman. Ta bolečina se lahko pojavi in nekoliko izgine, vendar je vztrajna in bo imela bolj dosleden vzorec. Pogosto gre za neizprosen močan pritisk ali težo in ne za izrazito bolečino.

Če imate ta občutek ali katerega koli od teh simptomov, poleg tega pa simptomi trajajo dlje kot nekaj minut, pokličite 112 in takoj poiščite zdravniško pomoč.

Zakaj o raku srca nikoli ne slišite?
PREBERI ŠE

Zakaj o raku srca nikoli ne slišite?

Simptomi, ki kažejo, da ne gre za srčni napad

Včasih bolečina v prsih ne pomeni nujno srčnega napada. Študija obiskov urgentne ambulante, ki jo navaja clevelandclinic, je pokazala, da je imelo manj kot 6 odstotkov ljudi, ki so prišli z bolečino v prsnem košu, življenjsko nevarno težavo s srcem. To ne pomeni nujno, da ni razloga za preplah, vendar obstajajo načini, kako izključiti srčni napad, če niste izpostavljeni visokemu tveganju zanj. Verjetno ne gre za srčni infarkt:

Srčni infarkt
Srčni infarkt / FOTO: Shutterstock

- Vaša bolečina ali nelagodje je trenutno.

- Vaša bolečina je izolirana na enem majhnem območju.

- Vaša bolečina se poslabša ali izboljša, ko spremenite položaj telesa.

To močno povečuje tveganje za srčni napad
PREBERI ŠE

To močno povečuje tveganje za srčni napad

Če imate nenadno, ostro, trenutno nelagodje v prsih, ki traja manj kot nekaj minut, je to lahko posledica:

- Poškodbe, kot so zlomljena ali obtolčena rebra.

- Nategnjene mišica v prsni steni.

- Vnetja rebrnega hrustanca.

4 stvari, ki se zgodijo z našim telesom po stresnih okoliščinah
PREBERI ŠE

4 stvari, ki se zgodijo z našim telesom po stresnih okoliščinah

- Fibromialgije.

Če imate prebadajočo bolečino v prsih, ki se poslabša, ko se premikate ali globoko dihate, verjetno ne gre za srčni infarkt, lahko pa gre za težavo, povezano s pljuči, ki jo povzročajo številni pogoji, vključno z:

Srce
Srce / FOTO: Dreamstime

- Pljučnica ali kakšna druga okužba.

- Vnetje sluznice pljuč (plevritis).

- Krvni strdek v pljučih.

- Napad astme.

Katere vrste astme poznamo?
PREBERI ŠE

Katere vrste astme poznamo?

Čeprav te težave s pljuči niso srčni infarkt, so dovolj zaskrbljujoče, da upravičijo klic k zdravniku ali obisk urgentne ambulante, če simptomi ne izginejo sami od sebe ali se poslabšajo.

Kakšna je razlika med zgago in srčnim infarktom?

Če vas v prsnem košu zadene ostra bolečina, ki pa se izboljša, ko se nekoliko premikate, gre morda za zgago (refluks kisline) ali kakšno drugo težavo s prebavili.

Še enkrat pa poudarjamo; zgago je lahko zamenjati s srčnim infarktom in bolje je prositi za pomoč kot čakati, če se s tovrstno bolečino soočate prvič.

Srce
Srce / FOTO: Shutterstock

Pomembno je, da naredite osebni popis dejavnikov tveganja in ne pripisujete bolečine, ki jo čutite, že obstoječi ali novi zgagi, svetuje dr. Rimmerman; ''Če ste izpostavljeni večjemu tveganju za srčni infarkt ali imate družinsko anamnezo srčnih infarktov, se ne šalite, ampak ravnajte preudarno.''

Kaj je hipotonija?
PREBERI ŠE

Kaj je hipotonija?

 Kdaj bi morali do zdravnika?

Dr. Rimmerman poudarja, da se zgodnji simptomi srčnega infarkta lahko razlikujejo od osebe do osebe. Nekateri ljudje nimajo simptomov. Drugi doživljajo kruto bolečino v prsih. Nekateri lahko čutijo samo nelagodje v rokah, grlu ali čeljusti. Toda nelagodje je običajno neizprosno in običajno traja pet minut ali več!

''Ne glede na to, kje je bolečina, ljudje običajno ne morejo najti položaja, ki bi olajšal bolečino,'' pravi. ''Prav tako ne najdejo olajšanja, če popijejo vodo, popijejo antacide ali globoko dihajo.'' Zato je v tem primeru pomembno, da poiščite zdravniško pomoč.

Je lahko kriv tudi stres?

Nobena služba in nobene okoliščine niso vredne, da gremo preko sebe in svojih zmožnosti. Le-to, preseganje samega sebe do nezdrave mere namreč, lahko pripelje tudi do težav s srcem, navsezadnje pa srčnega infarkta. Več o tem si lahko preberete na CEKIN.SI in spodnjem članku:

'Nobena služba ni vredna tega tveganja'
PREBERI ŠE

'Nobena služba ni vredna tega tveganja'

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Vir: health.clevelandclinic