Vizita.si
Kuhanje
Srčno žilne bolezni

Kardiolog opozarja: Po kosilu se izognite eni vrsti pijače

N.R.A.
29. 07. 2025 03.55
0

Imate navado, da po kosilu za dvig energije posežete po energijski pijači? Premislite še enkrat. Kardiolog opozarja, da je to nespametna navada.

Vsi vemo, kakšen je lahko občutek, ko se opoldne preveč najemo ali pa uživamo težko hrano, piše index.hr. Občutek teže prebave vpliva na celo telo, postanemo zaspani in v veri, da delajo dobro, mnogo ljudi poseže po energijski pijači za dvig energije. Kardiologinja dr. Bhavne Suri opozarja, da je to nespametno. 

"Pitje energijskih pijač lahko pospeši srčni utrip, povzroči dodatne utripe in občutek, da vam srce preskakuje, ali pa povzroči nelagodje v prsih," opozarja dr. Suri.

Energijske pijače
Energijske pijačeFOTO: AdobeStock

Energijske pijače: kratkoročna pomoč, dolgoročna škoda

Znanost podpira njene trditve. Prekomerno uživanje kofeina obremenjuje srčno-žilni sistem, povečuje tveganje za aritmije in lahko zviša krvni tlak. Študije so pokazale, da celo dietne gazirane pijače, ki jih mnogi smatrajo za bolj zdravo alternativo, povečajo tveganje za srčne bolezni.

To se zgodi, ko spijemo energijsko pijačo
Preberi še
To se zgodi, ko spijemo energijsko pijačo

Dr. Suri opozarja na še en pomemben vidik – energijske pijače lahko motijo kakovosten spanec. Pomanjkanje spanca je neposredno povezano z večjim tveganjem za srčno-žilne bolezni. Namesto da popoldne posežete po kofeinu, poskusite svoje telo prebuditi naravno, svetuje.

Energijske pijače
Energijske pijačeFOTO: iStock

Zdrava izbira: sprehod in bolj zdravo kosilo

Kaj storiti namesto uživanja energijske pijače? Dr. Suri priporoča, da si po kosilu vzamete 15 minut za sproščujoč sprehod in preživite čas na soncu. Hoja izboljša prekrvavitev, pomaga uravnavati krvni tlak in izboljša raven energije, pravi. To je preprosta navada, ki dolgoročno koristi vašemu srcu in splošnemu zdravju.

Kofein, energijske pijače in študentsko življenje
Preberi še
Kofein, energijske pijače in študentsko življenje

Dodatno se svetuje, da se kosilo osredotoči na živila, bogata z beljakovinami, namesto tistih, ki vsebujejo preproste ogljikove hidrate. Živila, kot so kruh, čips, gazirane pijače in sladkarije, imajo za posledico hitro zvišanje ravni glukoze v krvi, ki mu sledi nagel padec, kar lahko privede do popoldanske utrujenosti. Vnos beljakovin iz virov, kot so piščanec, tofu, fižol ali čičerika, pa pripomore k ohranjanju stabilne ravni energije ter preprečuje omenjena nihanja.

Vir: index.hr

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1070