Vizita.si
Zdravo srce
Srčno žilne bolezni

Kardiologi razkrivajo, katero olje naj bi bilo najboljši zaveznik za zdravo srce

N.R.A.
14. 08. 2025 07.55
0

Olivno olje je že dolgo znano kot zdrava izbira v kuhinji. Avokadovo olje pa je v zadnjih letih postalo priljubljeno zaradi svoje vsestranskosti in hranilne vrednosti.

Čeprav sta obe dobri za zdravje, kardiologi poudarjajo, da ima eno še vedno rahlo prednost, ko gre za zaščito srca, piše index.hr.

Zakaj avokadovo olje pridobiva na priljubljenosti?

Avokadovo olje, ki je bilo nekoč rezervirano za vrhunske kuharje, je zdaj pogost gost na kuhinjskih policah. Zaradi nevtralnega okusa in visoke točke dimljenja je odlično za različne priprave hrane, a izstopa zaradi svojih potencialnih koristi za zdravje srca.

Avokadovo olje
Avokadovo oljeFOTO: AdobeStock

Pomaga uravnavati holesterol

Avokadovo olje vsebuje veliko zdravih maščob. Te maščobe znižujejo slab holesterol (LDL) in zvišujejo dober holesterol (HDL). Kardiolog pravi, da pomagajo za boljše zdravje srca. Zamenjava masla z avokadovim oljem lahko zniža holesterol, vendar potrebujemo še več raziskav.

Vir antioksidantov

Avokadovo olje je bogato s snovmi, ki delujejo kot antioksidanti in zmanjšujejo vnetje. Ker je vnetje dejavnik tveganja za srčne bolezni, je avokadovo olje koristno za vaše srce.

Nova študija bi lahko nakazovala na presenetljivo povezavo
Preberi še
Nova študija bi lahko nakazovala na presenetljivo povezavo

Zdravstvene koristi olivnega olja

Olivno olje je že desetletja sinonim za zdravo prehrano, zlasti kot ključna sestavina mediteranskega jedilnika, in to z dobrim razlogom.

Bogato s polifenoli

Olivno olje vsebuje polifenole. Ti pomagajo telesu v boju proti prostim radikalom in zmanjšujejo vnetja. Več študij kaže, da uživanje olivnega olja znižuje znake vnetja, kar je dobro za zdravo srce.

Olivno olje
Olivno oljeFOTO: Thinkstock

Ugodno vpliva na holesterol in maščobe v krvi

Olivno olje ima dolgo zgodovino uporabe in raziskav pri ljudeh. Njegovo redno uživanje lahko pomaga zvišati "dobri" holesterol (HDL), znižati "slab" holesterol (LDL) in trigliceride, še posebej, če zamenja maslo ali druge nasičene maščobe.

Potencialno znižuje krvni tlak

Olivno olje lahko pomaga uravnavati krvni tlak zaradi visoke vsebnosti oleinske kisline in polifenolov. Kot pojasnjuje kardiolog Khashayar Hematpour, "prehrana z več nenasičenih maščob običajno pomeni manj nasičenih maščob, kar je dobro za krvni tlak."

To živilo vsak dan jemo brez pomisleka – a strokovnjaki opozarjajo, da lahko moti hormone
Preberi še
To živilo vsak dan jemo brez pomisleka – a strokovnjaki opozarjajo, da lahko moti hormone

 

Katero olje je bolje izbrati za zdravje?

Obe olji sta dobri za srce, a kardiologi še vedno priporočajo olivno olje, ker so njegovi učinki že dolgo dokazani z raziskavami. Olivno olje ima močne dokaze o svojih koristih za srce, pravi Vuppuluri in svetuje hladno stiskano, nerafinirano olje, ki ima največ hranilnih snovi. Izbira je odvisna od tega, kaj kuhate. Olivno olje z močnim okusom je odlično za solate in zelenjavo, avokadovo olje pa je z blažjim okusom boljše za peko pri visoki temperaturi.

Vir: index.hr

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1080