Nova raziskava razkriva, da so ljudje, ki so jedli zelo malo ali pa skoraj nič ocvrte hrane, imeli v povprečju 37 % manjše tveganje za razvoj srčno-žilnih bolezni kot tisti, ki so takšno hrano uživali redno. Raziskava tako razkriva, da je uživanje ocvrte hrane povezano s povečanim tveganjem za kardiovaskularne bolezni, vključno s srčno in možgansko kapjo. Analiza, ki jo navaja Medicalnewstoday, zajema rezultate 19 že objavljenih študij, od katerih se jih je 17 nanašalo na večje kardiovaskularne dogodke, 6 pa jih je preučevalo vse oblike smrtnosti. Avtorji so ugotovili, da tveganje narašča z vsako dodatno tedensko porcijo, ki tehta več kot 114 gramov. Rezultati analize so objavljeni v reviji Heart.
Prehrana, ki temelji na veliki količini predelanega mesa, nasičenih maščob, rafiniranega sladkorja in ogljikovih hidratov, vsebuje pa malo sadja, zelenjave, žitaric in morskih sadežev, naj bi močno prispevala tudi k tveganju za debelost in sladkorno bolezen tipa 2. A v tokratni raziskavi so se preiskovalci osredotočili zlasti na ocvrto hrano, ki jo najdemo na vsakem koraku, in na to, kako taka prehrana vpliva na zdravje srca in ožilja.
Kako ocvrta hrana vpliva na naše telo?
Živila, ki vsebujejo moko, poleg tega pa so ocvrta, so pogosto visokokalorična. Kot poudarjajo raziskovalci, dodaten problem predstavlja dejstvo, da je takšna hrana izjemno zasvajajoča, Ocvrta hrana, zlasti tista iz lokalov s hitro hrano, pogosto vsebuje transmaščobne kisline. Te zvišujejo raven lipoproteina nizke gostote ali 'slabega' holesterola in znižujejo raven koristnega lipoproteina visoke gostote ali 'dobrega' holesterola. Poleg tega raziskovalci poudarjajo, da cvrtje poveča proizvodnjo kemičnih stranskih produktov, ki lahko vplivajo na vnetni odziv telesa.
Znanstveniki so uživanje ocvrte hrane v preteklosti že povezovali z debelostjo, diabetesom tipa 2, boleznijo koronarnih arterij in hipertenzijo. Vendar pa preiskave o povezavi med ocvrto hrano in boleznimi srca in ožilja ter smrtnostjo niso dale doslednih rezultatov. Zato so se raziskovalci odločili zagotoviti dokončne dokaze, ki bi jih lahko zdravniki uporabili pri dajanju prehranskih nasvetov.
Povezava med ocvrto hrano in boleznimi
Avtorji so združili podatke iz 17 študij, ki so vključevale 562.445 udeležencev in 36.727 večjih kardiovaskularnih dogodkov, da bi ocenili povezavo med ocvrto hrano in tveganjem za bolezni srca in ožilja. Zbrali so tudi podatke šestih študij, v katerih je sodelovalo 754.873 udeležencev, zajemajo pa tudi podatke 85.906 pokojnih, da bi poiskali povezave med ocvrto hrano in smrtnostjo.
Raziskovalci so ugotovili, da je pri anketirancih, ki so pojedli največ ocvrte hrane v primerjavi z anketiranci, ki so je pojedli najmanj, tveganje za večje kardiovaskularne dogodke povečano za 28 %, za koronarno srčno bolezen pa za 22 . Metaanaliza je pokazala tudi, da je vsaka dodatna porcija ocvrte hrane na teden povečala tveganje za srčno popuščanje za 12 %, za srčni napad in kap za 3 %, za bolezni srca pa za 2 %.
Skupina ni dokazala povezave med ocvrto hrano in smrtjo zaradi bolezni srca in ožilja ali katerega koli drugega vzroka, vendar lahko to odraža neskladnost prejšnjih ugotovitev in omejeno količino podatkov. Avtorji verjamejo, da bodo prihodnji raziskovalci morda našli povezavo, če bodo lahko dlje časa spremljali udeležence.
Profesor Riyaz Patel, profesor kardiologije in kardiolog na University College London v Združenem kraljestvu, ki ni sodeloval v študiji, pravi, da se rezultati ujemajo z našim trenutnim razumevanjem biologije: "Vemo, da lahko cvrtje poslabša hranilno vrednost hrane, ustvari transmaščobne kisline, za katere je znano, da so škodljive, poveča se tudi vsebnost kalorij v hrani, vse to pa sčasoma privede do procesov, ki lahko povzročijo bolezni srca."
Potrebne so dodatne raziskave
Raziskovalci opozarjajo, da so pri več študijah, vključenih v analizo, preučevali le učinke ene vrste ocvrte hrane, na primer ocvrtih rib ali ocvrtega krompirja, namesto da bi preučevali skupni vnos ocvrte hrane pri udeležencih. To lahko pomeni, da je bil skupen vpliv ocvrte hrane podcenjen. Profesor Patel poudarja, da so se študije opirale tudi na spomin anketirancev, kar je lahko povzročilo podcenjevanje ali precenjevanje količine zaužite ocvrte hrane. "Poleg tega hrane tudi ne jemo ločeno, zato je težko v celoti zajeti kompleksnost tega, kaj jemo in kako, še posebej v obdobju nekaj let," pravi.
Avtorji metaanalize se strinjajo, da bo za natančnejše ugotovitve o razmerju med ocvrto hrano in tveganjem za bolezni srca in ožilja, smrtnostjo zaradi bolezni srca in ožilja ter smrtnostjo zaradi vseh vzrokov potrebnih še več raziskav.
Vizita e-novice
Vir: Medicalnewstoday
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV