Srčni bolniki - raje se izogibajte tem zeliščem

SRČNO ŽILNE BOLEZNI

Srčni bolniki - raje se izogibajte tem zeliščem

N.R.A.
17.01.2024, 4:48
1

Čeprav naslednja zelišča veljajo za splošno varna, lahko pri srčnih bolnikih, v povezavi z zdravili, ki jih jemljejo, povzročijo resne zaplete. Zato previdno z uživanjem.

Na vseh koncih lahko zasledimo veliko napisanega in povedanega o učinkovitih in zdravilnih učinkih zelišč. Čeprav se na splošno štejejo za varne, lahko sama zelišča ali zeliščni izdelki, brez predhodnega posvetovanja z osebnim zdravnikom, dejansko povzročijo resne interakcije pri ljudeh, ki jemljejo tudi zdravila na recept za težave s srcem. 

V poročilu raziskovalcev klinike Mayo iz leta 2010 je bilo več kot 25 zeliščnih izdelkov navedenih kot nevarnih za srčne bolnike, ki jemljejo zdravila. V nadaljevanju predstavljamo zeliščne izdelke oz. zelišča, ki bi se jim srčni bolniki načeloma morali izogibati.

Česen
Česen / FOTO: Shutterstock

Česen 

Član družine čebule, ki je komercialno, poleg seveda naravnega stanja, na voljo tudi kot olje, ekstrakt ali tableta.

Za kaj se uporablja: Za zniževanje skupnega in LDL (slabega) holesterola ter krvnega tlaka. Uporablja se tudi kot sredstvo za redčenje krvi in za boj proti aterosklerozi.

Tveganje: Lastnosti česna za redčenje krvi lahko povečajo tveganje za krvavitev, povezano z varfarinom, zdravilom za redčenje krvi, ki se običajno predpisuje ljudem z motnjami srčnega ritma in ljudem, ki so imeli srčni napad ali zamenjavo srčnih zaklopk, pa tudi tistim, ki jemljejo aspirin.

Gingko

Izvleček listov rastline ginko (znane tudi kot drevo deklice) se prodaja v obliki kapsul ali čaja.

Za kaj se uporablja: Ginkgo se uporablja predvsem za izboljšanje spomina in ''preprečevanje'' demence (vključno z Alzheimerjevo boleznijo), uporablja pa se tudi za zdravljenje astme, zvonjenja v ušesih, spolne disfunkcije in bolečin v nogah, ki jih povzroča slaba cirkulacija.

Tveganje: Gingko poveča tveganje za krvavitev, povezano z aspirinom in varfarinom.

Ginko
Ginko / FOTO: iStockphoto

Ehinaceja

Najdemo jo kot korenine in zelišča rastline ehinaceje, posušene ali ekstrahirane in prodane v obliki kapsul, čaja ali soka.

Za kaj se uporablja: za preprečevanje prehladov in gripe ter krepitev imunskega sistema.

Tveganje: Echinacea lahko poveča tveganje za krvavitev, če se jemlje skupaj z varfarinom, zdravili proti trombociti in nesteroidnimi protivnetnimi zdravili.

Šentjanževka

Rastlina z rumenimi cvetovi, Hypericum perforatum, se lahko prodaja v obliki kapsul, čaja ali tekočega ekstrakta.

Za kaj se uporablja: šentjanževka se uporablja predvsem za zdravljenje depresije in anksioznosti, uporablja pa se tudi kot pomirjevalo pri motnjah spanja.

Tveganje: vpliva na to, kako telo absorbira na desetine zdravil na recept in lahko zmanjša učinkovitost statinov in zaviralcev beta (razred zdravil, ki se uporabljajo za zdravljenje visokega krvnega tlaka in motenj srčnega ritma). Prav tako lahko poveča tveganje za krvavitev, če jo jemljete z aspirinom, varfarinom, antitrombocitnimi zdravili in nesteroidnimi protivnetnimi zdravili.

Šentjanževka
Šentjanževka / FOTO: iStockphoto

Zeleni čaj

Običajno je namočen v vodi kot čaj, na voljo pa tudi v obliki kapsul ali ekstrakta.

Za kaj se uporablja: za splošno uporabo, za hujšanje, izboljšanje duševne budnosti, zniževanje holesterola in ''preprečevanje raka''.

Tveganje: zeleni čaj lahko moti adenozin, zdravilo za nepravilne srčne ritme. Ker zeleni čaj vsebuje vitamin K, lahko prepreči učinek varfarina in poveča tveganje za krvavitev, če jemljete zeleni čaj in aspirin skupaj. Kofein v zelenem čaju bi lahko vplival tudi na zaviralce beta.

Alfalfa

Rastlina iz družine graha, katere posušeni listi se zmeljejo in prodajajo v kapsulah.

Za kaj se uporablja: za zniževanje skupnega in LDL (slabega) holesterola ter za zmanjšanje plakov, ki jih povzroča ateroskleroza.

Tveganje: ker lucerna vsebuje vitamin K, lahko poveča tudi tveganje za krvavitev, ko jemljete varfarin.

Ingver
Ingver / FOTO: iStock

Ingver

Korenina, ki se pogosto uporablja pri kuhanju, se tudi predela in prodaja v obliki kapsul.

Za kaj se uporablja: ingver se že stoletja uporablja za zdravljenje različnih želodčnih bolezni (kot so slabost, driska in želodčne bolečine). Uporablja se tudi za zdravljenje bolečin v sklepih in mišicah.

Tveganje: ingver lahko moti strjevanje krvi, čeprav je o tem potrebnih več raziskav. Zaradi varnosti se posvetujte s svojim zdravnikom, če jemljete dodatke ingverja, pa tudi varfarin ali aspirin.

Grenivkin sok

Stisnemo lahko naravnega ali pa ga kupimo v trgovini. 

Za kaj se uporablja: za pospeševanje hujšanja in spodbujanje zdravja srca.

Tveganje: grenivkin sok moti encim, ki je bistven za pravilno absorpcijo zdravil, vključno s statini za zniževanje holesterola, kot sta lipitor in zocor.

Grenivkin sok
Grenivkin sok / FOTO: Shutterstock

Korenina sladkega korena

Posušen ekstrakt korenine sladkega korena se navadno prodaja v obliki kapsul ali čajev.

Za kaj se uporablja: korenina sladkega korena se uporablja za zdravljenje razjed in drugih želodčnih bolezni, bronhitisa in vnetja grla ter nekaterih virusnih okužb.

Tveganje: korenina sladkega korena bi lahko vplivala na zaviralce ace ali diuretike, ki uravnavajo krvni tlak.

Kot smo omenili že na začetku, se ob jemanju takšnih in drugačnih zelišč in zeliščnih pripravkov, v kombinaciji zdravil za srce, posvetujte s svojim osebnim zdravnikom. Zelišča namreč niso tako nedolžna za uporabo! 

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Vir: health