Vizita.si
Žile

Srčno žilne bolezni

Preverite, katera živila uživati, da se izognete srčno-žilnim boleznim

N.R.A.
23. 07. 2020 07.49
0

Po navedbah kardiologa Joela K. Kahna naj bi določena hrana pripomogla k boljšemu zdravju srca in ožilja.

Arterije
Arterije FOTO: Thinkstock

V študiji, ki je bila opravljena na Univerzi Tufts in objavljena v reviji Circulation, je bilo dokazano, da je vsako leto 184.000 smrtnih primerov odraslih po vsem svetu povezanih prav z uživanjem sladkih pijač. To vključuje 133.000 smrti zaradi sladkorne bolezni in 45.000 smrti zaradi bolezni srca in ožilja. Harvardski raziskovalci, ki že več kot dve desetletji preučujejo več kot 40.000 zdravnikov in 88.000 medicinskih sester, so ugotovili, da imajo ženske, ki zaužijejo več kot dve dozi sladkega napitka na dan (denimo dvakrat po pol litra kokakole), za 40 odstotkov večjo verjetnost za nastanek srčne bolezni kot ženske, ki so pile omenjenih pijač manj. Moški, ki so pili enake količine sladkih pijač, so imeli 20 odstotkov večjo verjetnost za srčni infarkt kot tisti, ki le-teh niso uživali. 

Če se odpovemo sladkim gaziranim pijačam in te nadomestimo z zdravimi različicami - denimo limonado, naravnim ledenim čajem ali pa tudi s sirupom, ki ga mešamo z vodo, lahko že bistveno pripomoremo k ohranitvi lastnega zdravja. Nadalje pa si lahko pogledamo živila, ki bi jih bilo treba uživati za preprečitev srčno-žilnih bolezni, predvsem zamašenih arterij. 

Vse, kar lahko gojite na lastnem vrtu, ali pa bi denimo teoretično lahko gojili na njem, je dobro za srce in za ožilje.
Vse, kar lahko gojite na lastnem vrtu, ali pa bi denimo teoretično lahko gojili na njem, je dobro za srce in za ožilje.FOTO: Thinkstock

Sadje in zelenjava 

Vse, kar lahko gojite na lastnem vrtu, ali pa bi denimo teoretično lahko gojili na njem, je dobro za srce in za ožilje. Rastlinska hrana je bogata z vitamini, minerali, vlakninami in fitonutrienti, ki so vsi dobri za srce. Šparglji in denimo paprika so bogat vir vitaminov skupine B, zlasti vitamina B6, ki pomaga znižati homocistein, aminokislino, povezano s srčnimi boleznimi, in C-reaktivni protein, ki mu pravimo tudi marker vnetja. Korenje, paradižnik, pomaranče in na primer banane so bogat vir karotenoidi, vključno z likopenom, pomembnim antioksidantom. Ne čudi torej dejstvo, da je zdravstvena študija zdravstvenih delavcev Harvard Nurses ugotovila, da imajo ljudje, ki so pojedli osem ali več obrokov sadja in zelenjave na dan, za 30 odstotkov manj verjetnosti, da bodo imeli srčni infarkt ali možgansko kap kot ljudje, ki so zaužili eno oz. pol porcije ali manj. 

Zelena solata, pesa, ohrovt, špinača in nekatere druge vrste zelenolistnate zelenjave so vse bogat vir nitratov in dušika, ki ga absorbirajo iz zemlje.
Zelena solata, pesa, ohrovt, špinača in nekatere druge vrste zelenolistnate zelenjave so vse bogat vir nitratov in dušika, ki ga absorbirajo iz zemlje.FOTO: Shutterstock

Zelenolistnata zelenjava

Zelena solata, pesa, ohrovt, špinača in nekatere druge vrste zelenolistnate zelenjave so vse bogat vir nitratov in dušika, ki ga absorbirajo iz zemlje. Med prebavo se ta spojina pretvori v pomemben plin: dušikov oksid, zaradi česar se človeške arterije upirajo krčenju, plakom in koagulaciji krvi, s tem pa tudi zmanjšajo tveganje za možganske kapi in srčni napad. 

Dolga leta so bolnikom s srčno-žilnimi boleznimi govorili, naj se izogibajo kavi. A brez smetane in umetnih sladil je kava za večino ljudi presenetljivo zdrava.
Dolga leta so bolnikom s srčno-žilnimi boleznimi govorili, naj se izogibajo kavi. A brez smetane in umetnih sladil je kava za večino ljudi presenetljivo zdrava. FOTO: Dreamstime

Kava v zmernih količinah

Dolga leta so bolnikom s srčno-žilnimi boleznimi govorili, naj se izogibajo kavi. A brez smetane in umetnih sladil je kava za večino ljudi presenetljivo zdrava. In kljub kofeinu, ki ga vsebuje, lahko skodelica temno pražene kave dejansko zniža krvni tlak, namesto da bi ga dvignila. Študija, objavljena v Journal of American Heart Association, je pokazala, da pitje treh skodelic kave na dan lahko zmanjša tveganje za zamašene arterije. Seveda vse omenjeno velja v primeru, da ne jemljete določenih zdravil ali pa nimate nagnjenosti k temu, da vam ob pitju kave poskoči srčni utrip. Več o tem si lahko preberete tukaj

Uživajte meso, katerega izvor poznate.
Uživajte meso, katerega izvor poznate. FOTO: Thinkstock

Uživajte meso, za katerega veste izvor

Nekatere študije, med drugimi pa tudi navedbe Nacionalnega inštituta za javno zdravje, dokazujejo korelacijo med pretiranim uživanjem rdečega mesa in rakastimi boleznimi. Več si lahko preberete tukaj. Pri tem je treba poudariti, da nobeno pretiravanje ni nikoli dobro, a korelacija med različnimi boleznimi in uživanjem rdečega mesa je velikokrat posledica dejstva, da določeno tuje meso lahko vsebuje antibiotike, hormone, velike količine soli in ostalih dodatkov. Slednje so tiste, ki škodujejo našemu telesu veliko bolj kot samo meso. Z odločitvijo, da meso kupujemo od tistih in tam, kjer vemo, da je varno pridelano, bistveno pripomoremo k lastnemu zdravju, med drugim se tudi zavarujemo pred srčno-žilnimi boleznimi. 

Povzeto po TheHealthy

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 662