Vizita.si
S prekomerno telesno težo se pri nas spopada 42 odstotkov žensk in 66 odstokov moških. A to bi lahko preprečili s preprostimi nasveti danskega strokovnjaka.
Zdravje

STROKOVNJAK RAZKRIVA: Povsem preprost način do zdrave telesne teže

Katja Benčina
12. 10. 2015 13.38
24

Slovenijo je obiskal priznani danski strokovnjak za zdravo prehrano nutricist Umahro Cadogan. Razkril je, kako bi lahko večina ljudi na povsem preprost način dosegla zdravo telesno težo. Preverite, kaj je svetoval.

S prekomerno telesno težo se pri nas spopada 42 odstotkov žensk in 66 odstokov moških. A to bi lahko preprečili s preprostimi nasveti danskega strokovnjaka.
S prekomerno telesno težo se pri nas spopada 42 odstotkov žensk in 66 odstokov moških. A to bi lahko preprečili s preprostimi nasveti danskega strokovnjaka.FOTO: iStockphoto
 
S prekomerno telesno težo se v Sloveniji spopada 42 odstotokov žensk in 66 odstotkov moških. Med mladostniki je predebel že vsak 5 otrok. Ker je debelost ena izmed glavnih dejavnikov tveganja za razvoj bolezni, ki jemljejo največ življenj, to so bolezni srca in ožilja ter rak, je ključnega pomena, da izgubimo odvečne kilograme. Danski strokovnjak za zdravo prehrano Umahro Cadogan, ki je te dni obiskal Slovenijo, nam je razkril, kaj počnemo narobe in svetoval, kako znova pridobiti zdravo telesno težo.
''Vse ostale stvari, kot uživanje malo ogljikovih hidratov, brez maščob, po sedmi uri in še bi lahko našteval. Vse to je zanemarljivo v primerjavi s tem, da ljudje pričnejo znova jesti pravo hrano,'' pojasni danski prehranski strokovnjak Umahro Cadogan.
''Vse ostale stvari, kot uživanje malo ogljikovih hidratov, brez maščob, po sedmi uri in še bi lahko našteval. Vse to je zanemarljivo v primerjavi s tem, da ljudje pričnejo znova jesti pravo hrano,'' pojasni danski prehranski strokovnjak Umahro Cadogan. FOTO: Facebook

Ne samo v Sloveniji, tudi drugod po svetu je trend naraščanja primerov debelosti. Kaj počnemo narobe?

Veliko stvari je, ki jih delamo narobe. Prvič, ne gibamo se dovolj. Včasih smo prihajali iz življenjskega stila, kjer smo se mogli premikati. Tudi, če ljudje niso želeli telovaditi, so se morali gibati, ker so morali opravljati fizično delo. Danes se povprečni človek na dan ne giba niti 30 minut. Tako ne porabljamo veliko kalorij in imamo manjšo mišično maso - zaradi večje mišične mase avtomatsko kurimo več kalorij.

Torej, več se moramo gibati, dvigniti zadnjo plat s stola in se več gibati. To je en problem. Drugi glavni problem je, da imamo nenehen dostop do hrane in lahko jemo ves čas. Hrana je zelo lahko dostopna. Ni pa preveč zdrava. Vsebuje veliko kalorij, je zelo prijetna po okusu – vsebuje veliko sladkorja, soli in se ji zato težko upremo. Tako je tudi veliko pojemo. Hkrati je potrebnega malo truda, da jo dobimo. Greš lahko v restavracijo s hitro prehrano ali kam drugam in takoj zaužiješ 700, 800 (2900 kJ energije, 3350 kJ energije) kalorij za majhno ceno.

Poleg tega smo ves čas na pametnih telefonih, gledamo televizijo in se ne ustavimo, da bi premislili, kaj jemo. Imamo priklopljenega avtopilota, ki nas neneheno hrani. Če k temu dodamo še premalo fizične aktivnosti ... Seveda bomo kmalu imeli težave.

 

Kako pomembno vlogo ima pri debelosti slab spanec?

Res je, da bi se stvari še poslabšale, ne spimo dovolj. Kar se zgodi, ko ti primanjkuje spanja in če si v okolju, kjer imaš nenehen dostop do hrane, je, da jemo veliko preveč. Ljudje, ki premalo spijo, navadno pojedo nekje okoli 500 do 800 kalorij več na dan (od 2090 kJ energije do 3300 kJ energije), ne da bi to opazili. Ker si nekoliko utrujeno, nisi več prepričan ali si pojedel eno čokoladico ali tri. Če si napet in pod stresom, na hitro nekaj poješ, da bi se s hrano malo pomiril ali si privoščiš čokoladico, da bi lažje zdržal preko dneva.

Kombinacija premalo gibanja, veliko preveč hrane, stres in nenehni motilni dejavniki med hranjenjem in še pomanjkanje spanja. Če si pogledamo biološko, v bistvu pravzaprav sploh ni čudno, da imamo težavo z debelostjo.

Ko ljudje v povprečju spijo manj kot šest ur na dan, izgubijo nadzor apetita.
Ko ljudje v povprečju spijo manj kot šest ur na dan, izgubijo nadzor apetita.FOTO: Thinkstock

Kaj lahko storimo? 

Morali se bomo zavestno odločiti, da bomo naredili spremembo, saj se okolje ne bo spremenilo. Ne bomo se več vrnili v družbo, kjer bomo morali biti ves čas fizično aktivni. Torej, če se sami ne odločimo, da bomo telovadili -  da bomo šli v telovadnico, teči, se zjutraj razgibali ali doma vadili jogo - in jedli zdravo, se ne bo nič spremenilo. Sami se bomo morali odločiti, da bomo stvari naredili drugače, v nasprotnem primeru nas bo okolje, v katerem živimo naredilo debele in bolne.

Smernic, kako se prehranjevati je malo morje. Kako se znajte v njih?

Res obstajajo najrazličnejše diete, kot so izločanje ogljikovih hidratov ali maščob. A prva stvar, ki jo lahko naredite je, da začnete jesti tisto pravo hrano. Izognite se industrijsko predelani hrani in začnite jesti hrano, ki je narejena od začetka. To je verjetno najpomembnejša stvar, ki jo lahko naredite. Vse ostale stvari, kot uživanje malo ogljikovih hidratov, brez maščob, po sedmi uri in še bi lahko našteval. Vse to je zanemarljivo v primerjavi s tem, da ljudje pričnejo znova jesti pravo hrano.

Če si pogledamo primer Brazilije, kjer so se spremembe prehrane prebivalstva zgodile na hitro, je jasno. V trenutku, ko imaš populacijo, ki je več kot 25 odstotkov hrane te sodobne industrijsko predelane hrane, kot so hamburgerji, čips, pica, hrana iz mikrovalovke in sladke pijače, v tistem trenutku se ljudje zredijo. V tistem trenutku, ko jedo hrano, ki je industrijsko predelana, pridejo v težave.

Na vašem krožniku naj bosta dve dlani zelenjave, ena dlan beljakovin in pol dlani ogljikovih hidratov, svetuje.
Na vašem krožniku naj bosta dve dlani zelenjave, ena dlan beljakovin in pol dlani ogljikovih hidratov, svetuje.FOTO: Thinkstock

Kaj pa naj bo torej vsak dan na našem jedilniku?

Vsakič, ko jeste obrok, poskrbite, da imate na krožniku poleg ostale hrane za dve polni dlani zelenjave. Preden si na krožnik naložite kruh, krompir ali meso, se prepričajte, da je na vašem krožniku za dve dlani zelenjave. Jejte tudi sadje.

Ne da bi morali jesti samo sadje in zelenjavo, a če boste naredili to (na krožnik naložili za dve dlani zelenjave, op.a.), boste dobili veliko vitaminov, mineralov, veliko vlaknin, ki so tudi zelo nasitne in vam bodo dale občutek sitosti. Ker zelenjava nima veliko energije, se ne boste zredili, a dobili boste veliko hranil. Poleg tega boste s tem zapolnili prostor v želodcu, ki bi ga sicer lahko napolnili z nezdravo hrano. Če jeste zelenjavo tudi dlje časa traja, da jo prežvečite in na ta način upočasnite proces hranjenja.

Poleg zelenjave si zraven priložite še za dlan veliko porcijo beljakovin, kot so piščanec, riba, jajca ali dober sir. Nato ostane prostor še za ogljikove hidrate, za katere ljudje pravijo, da so zelo slabi. Da so pravi mali zlobni molekularni teroristi (smeh, op. a.) in da te poredijo. Kar ni ravno res. Ja, je res, če spiješ veliko sladkih pijač ali poješ veliko čokoladic in sladoled. Takrat se boš zaradi ogljikovih hidratov zredil. Če si privoščiš malo krompirja, polnozrnatega kruha ali riža, pa to ni tak problem. A ne bi smel pretiravati z njimi. Povprečen človek bi si moral ob vsakem obroku privoščiti za okoli pol dlani ogljikovih hidratov. Ne polno dlan s kupčkom na vrhu, vendar pol dlani. Če si res suh in veliko treniraš, lahko ješ več. Če si ekstremno debel in se spopadaš s prekomerno telesno težo, pa lahko nekoliko zmanjšaš količino zaužitih ogljikvoih hidratov in malo povečaš količino zaužitih beljakovin. A če imaš normalno telesno težo, velja pravilo: dve dlani zelenjave, ena dlan beljakovin in pol dlani zdravih ogljikovih hidratov.

Če bi ljudje pričeli delati to in pili veliko vode, nesladkanega čaja in kave, jim ne bi bilo treba posegati po teh sofisticiranih dietah, kjer ne smeš jesti ničesar po šesti uri ali pa lahko ješ vsaj drug dan in podobno. Vse to je zanemarljivo v primerjavi z nasvetom, da jejte več zelenjave in več prave hrane.

Če bi ljudje pričeli delati to in pili veliko vode, nesladkanega čaja in kave, jim ne bi bilo treba posegati po teh sofisticiranih dietah, kjer ne smeš jesti ničesar po šesti uri ali pa lahko ješ vsaj drug dan in podobno.
Če bi ljudje pričeli delati to in pili veliko vode, nesladkanega čaja in kave, jim ne bi bilo treba posegati po teh sofisticiranih dietah, kjer ne smeš jesti ničesar po šesti uri ali pa lahko ješ vsaj drug dan in podobno.FOTO: iStockphoto

Pogosto je največja težava pri dietah, kako nadzorovati lakoto? Imate kakšen nasvet.

Več je dejavnikov, ki vplivajo na apetit. Eden izmed njih je: ko se ljudje pričnejo gibati in so fizično aktivni, to pomaga zmanjšati njihovo lakoto in uravna apetit. Seveda, če močno treniraš, na primer tečeš eno uro, boš po vadbi bolj lačen. A če samo sediš na svojem kavču in gledaš televizijo, v resnici poješ več, kot bi morali. Če se pričneš gibati – greš kolesariti, telovadiš nekajkrat na teden, pa naj bo to fuzbal, badbinton, tenis, plavanje, gimnastika, crossfit ali kar koli. Takrat boš imeli bojši nazor apetita in če se vrnemo k prejšnjemu nasvetu: Jejte več zelenjave in sadja, ker zavzame več prostora in imaš nekaj, kar ti napolni želodec in boš na ta način dlje časa sit. To tudi deluje.

Deluje tudi, če jeste beljakovine - to ni nikakršna čarovnija, a beljakovine nam dajo občutek sitosti. Če se držite navodila, da vzamete za dlan velik piščančji zrezek ali tri velike mesne krogljice ali dva skuhana jajca za zajtrk, kosilo in večerjo, boste siti. Če poleg tega zagotoviš dovolj spanja, boš prav tako lažje nadzoroval svoj apetit. Ko ljudje v povprečju spijo manj kot šest ur na dan, izgubijo nadzor apetita, zato jedo preveč. Če boste dovolj spali, to torej ne bo le nekaj, zaradi česar ne boste utrujeni ali videti utrujeni, a vam bo hkrati pomagalo tudi bolje nadzorovati, koliko hrane pojeste in pomagalo, da ne boste jedli preveč.

Zakaj je pomembno, da si vzamemo čas za obrok in ga pojemo brez nenehnih motenj?

Okoli 20 minut traja, da signali iz našega trebuha medtem ko jemo, dosežejo naše možgane. Če vmes počnemo še tisoč drugih stvari, pa bo trajalo še dlje, da možgani sploh zaznajo, da je v našem trebuhui hrana. Zato med hranjenjem prenehajte uporabljati pametne telefone, izklopite televizijo in se posvetite hrani. Samo pomislite, kaj se zgodi, ko greste v kino. Sedite in jeste kokice in spijete ogromno količino sladke gazirane pijače. In to še preden se film začne. Velikokrat jemo, ko smo mentalno popolnoma drugje ali smo utrujeni in pod stresom.

Če pomislite tradicionalno. Ko si imel obrok, si se usedel, se osredotočil na hrano in na odnose z drugimi ljudmi. In tako bi morali početi tudi danes.

Nadzor apetita v resnici ni tako težka stvar, če se držiš teh osnovnih stvari. Kar bi še rekel je, pijte več vode. Ker pitje vode prav tako napolni prostor v želodcu. Veliko ljudi morda pije te sladke pijače - tekoče kalorije, ki so najslabše. A če piješ več vode, več nesladkanega čaja, zmerne količine kave - ne ekstremno velike količine, ker so te lahko prav tako problematične - to bo pomagalo. Velikokrat ljudje ne jedo, ker so lačni, ampak ker so žejni. Spijte dva velika kozarca vode in zapolnili boste svoj trebuh.


Po mojih izkušnjah bi lahko dodal še to, da jem manj, ko počnem nekaj, kar me zanima. Zato je smiselno tudi vprašanje, ali nenehno jeste, ker vam je dolgčas? Morda bi si mogli najti kakšno drugo stvar, nekaj kar vas res zanima. Stvar, v kateri se boste popolnoma izgubili in se bo avtopilot, ki vas hrani s stvarmi, ki jih ne bi smeli jesti, avtomatično izlopil.

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
pohvala za članek. in kar je za nas ženske najbolj pomembno: če bomo upoštevale nasvete, bomo izgubile celulit!!!
mal mi je že bolano vse skupi, kako se vse vrti okol hrane, noben oz. premalo ljudi se pa ne zaveda, da je stres tisti, ki ubija!!!
Žal je večina ljudi narejenih tako, da jih (nas) šele kakšna bolezen spametuje in šele takrat začnemo razmišljati o zdravem načinu življenja. Pravzaprav imamo srečo, če nas takrat le oplazi in opozori, se pa zna zgoditi, da je prepozno...! Izgovori o pomanjkanju časa so zares le izgovori, ker če udari bolezen, tudi ne bo časa za nič!
sem že mislil, da ste vprašali kakšnega herbalife prehranskega strokovnjaka z dvoletno kmetijsko šolo. ti revčeki mislijo, da so najpametnejši na svetu
Palcica Palci 14. 10. 2015 11.04
...je že nova fora....herbalife je pase ....ta se imenuje Bhip...
globoko v sebi vsak dobro ve da je zdrav način življenja z zdravo prehrano in rednim gibanjem edina prava pot k zdravemu (pa tudi lepemu) telesu. ampak večina je za to prelenih in hoče bližnjice. ta strokovnjak je samo povedal resnico, glavni problem ljudi pa je lenoba in iskanje bližnjic. ampak teh NI.
saj to ni ne vem kakšna ne-bližnjica če ješ već solate in ribe; mal več spiš, 15 min vadiš yogo. prinese drastične spremembe. ... korenine narobe obnašanja so veliko veliko veliko globlje kot `bližnjice'
Pohvalno ,da ste pripeljali "danskega strokovnjaka", da nam pove to, kar vsi predobro vemo - a se tega bolj malo držimo.
Članek je odličen... lahko rečem da celo popoln. Kdorkoli, ki ima težave odvečno maščobo se lahko drži teh nasvetov in rezultat je zagotovljen.
Spoprijemanje z odvečno maščobo se lahko lotimo tudi na bolj prijazen način do okolja, živali, ljudi ter svojega zdravja. Vsekakor dobri nasveti in 100x boljše, kar povprečen zahodni človek je, ampak ni pa edina pot in tudi ne najboljša.
Kaj je za koga najbolje oz. kaj je boljše je v tem primeru že bolj ali manj osebna stvar. Obstajajo argumenti za in proti za obe varianti. Jaz samo vem, da meni oz. mojemu telesu (in načinu življenja) tvoj princip ne ustreza. Name OH-ji ne vplivajo dobro in manj kot jih pojem, bolje je. Generalno gledano pa ta opisan način sigurno večim ljudem ustreza kot tisti, ki ga zagovarjaš ti.
ADRR tudi Martina Navratilova se poslužuje prehranjevanja z veliko OH..tako, da bi lahko rekla, da imaš prav..vsak ima svoj način kaj mu ustreza..
Civilizacije so zrasle na rižu, pšenici, koruzi, krompirju in ti meni govoriš, da način kot ga jaz zagovarjam ustreza zelo malo ljudem :) Še pred 50 leti so ljudje večino jedli škrobnate jedi. Zdaj bazira na živalskih delih in izločkih živali in vsak članek, ki vriva v neke smernice taka navodila ni ravno pametna odločitev. Razen če želimo pojesti planet in škoditi svojemu zdravju. Z rasltinsko prehrano, ki je polnovredna brez predelane hrane lahko s tega planeta izbrišemo lakoto, večino bolezni in naredimo korak v pravo smer. In če si svoje telo navadil na hrano kakršno pač ješ, vrjemi da ga lahko tudi na drugačno. Tukaj pa je osebna stvar, če to pač želiš... =)
MTY: Citiraš Kitajsko študijo? Morda pa ti ne vidiš širše slike? Če so civilizacije zrasle (še bolje rečeno razmnožile) na pšenici in koruzi, to še ne pomeni, da je to za telo najbolje. Je pa treba še upoštevati, da se je povprečna življenjska doba človeka v tem obdobju tudi skrajšala. Med drugim so včasih tudi več delali, torej porabljali energijo (OH-je) in se jim zato tudi ni nič poznalo. Saj v nekaterih točkah se strinjam s tabo, samo ko mi omenjaš filanje s škrobom in OH-ji nasploh kot zdravo prehrano, jaz ne morem ostati tiho. Enostavno ni res.
Ne citiram Kitajske študije. Nevem zakaj je nebi videl... Če že navajaš, da se je skrajšala bi bilo dobro navesti tudi zakaj in nevem kero obdobje sploh misliš. Res je da so delali, so pa tudi zato več pojedli :) Ne forsiram filanje s škrobom. Ne razumem pa gonje proti ogljikovim hidratom, kot nekakšen strup. Eno najdlje živečih ljudi predstavlja sladki krompir kot 70% vse hrane, ki jo zaužijejo in 96% rastlinske prehrane ostalo pa hrana živalskega izvora... Krompir z zelenjavo, razne rižote, polenta... top hrana. kombinirano s stročnicami in predvsem povdarek na zelenjavi in sadju. simply and easy
Lej, strinjava se lahko glede tega, da ljudje in živilska industrija ne zna (in noče) pravilno konzumirati ne OH-jev, ne mesa. Oboje se da jesti zelo zdravo, še lažje pa lahko jemo popolnoma zgrešeno. Če ti govoriš o sladkem krompirju, že vidim nekoga, ki si na krožnik nabije pol kile navadnega pireja ali kakšnega pomfrija in misli da je zelenjavo. In če jaz govorim o pusti govedini, ljudje vidijo čevape iz svinjskega mesa s 40% maščob in misli, da je zdravo.
Js govorim o krompirju in ne o pireju z mlekom in ne o pomfriju z oljem, samo da drugi zastopijo... Bo že. morm it jest... Domača polenta z domačim dušenim rdečim zeljem, ornk porcija :) pridn bot!
Nevem kdaj je uspelo marketingu / industriji zamenjati besedo meso za beljakovine... Že brez teh takozvanih "beljakovin" dobimo v telo s polnovredno hrano še preveč beljakovin. Kot ogljikov hidrat pa razumem samo kot sladkor, vse ostalo je hrana in to zelo dobra :) Članek je dober le v tem, da povdarja zelenjavo in sadje ter da se umika predelani hrani. Ob primerni hrani, ki je bazirana na rastlinski in je nepredelana, takih člankov ne boste potrebovali saj boste nosili idealno težo. Ko ste lačni se enostavno do sitega najeste. Vsa umetnost. =)
Sirotka, skuta, jajca NISO meso in so odličen vir kvalitetnih in dostopnih beljakovin.
Lahko rečemo da niso, so pa hrana živalskega izvora in poleg vsega tega, kar si napisal prinesejo v paketu še kup nepotrebnih stvari, ki človeku škodujejo. In nevem zakaj je toliko povdarka na beljakovinah... Človek s tako hrano poje preveč beljakovin. Da se ne spuščam v to, da je sirotka in skuta narejena iz mleka druge živali s čisto drugimi rasnimi potrebami in da to mleko ne teče samo po sebi, ampak je plod rojstva teleta in je namenjeno njemu. Človek pač odstrani teleta ga spita in proda kot mlado teletino, mleko pa črpa in predeluje v tržne artikle... Da pa se toliko reklamira sirotko se je pa potrebno poglobiti... konec koncev je sirotka le stranski produkt sira in drugih mlečnih izdelkov in z malce reklame lahko začneš tržiti tudi to. Tako si dobil lep proizvod, ki bi drugače romal kam drugam v temačne kraje. Sej meni je vseeno, dobro pa se je zavedati ozadja naše prehrane in kaj prinese izbor naše prehrane tudi drugim, okolju in tudi nam...
Tvoja razlaga je nekaj podobnega, kot da bi jaz rekel, da je oves namenjen govedu in da ga potem ti kot očiten vegeterjanec ne smeš jesti. Ozadje sirotke dobro poznam in super je da lahko iz sicer neuporabnega stranskega produkta dobimo izredno kvalitetne esencialne aminokisline, ki jih z rastlinsko prehrano (roko na srce) zelo težko. Drugače pa problem sodobne prehrane ni preveč beljakovin, ampak preveč OH-jev in nekvalitetnih maščob. Pretiravanje s beljakovinami je praktično nemogoče, medtem ko z malo več OH-ji telo zelo hitro začne nalagat glukozo v maščobna tkiva.
Če bi malo bolj poznal živali bi vedel, da krava je travo... Človek jo pita z ovsom in žitom, zato da ima več od nje (denar). To da trdiš da z rastlinsko prehrano zelo težko pridobimo esencialne aminokisline, zbije vso tvojo kredibilnost. Če bi pridelovalce in industrijo skrbele tvoje esencialne aminokisline in tvoje zdravje ti nebi ponujali kar ponujajo, ampak samo izkoristijo kar imajo na voljo pa če rabiš ali ne. konec koncev se vse suče okoli denarja. Telo nalaga v maščobna tkiva presežek, kar pa s kombiniranjem s hrano živalskega izvora kaj hitro dobimo. Oprosti, dobro veš da take razprave lahko trajajo sto let. Hrana je pač čustveno vrezana v nas in težko sprejmemo spremembe. Lahk se strinjama, da moramo pojesti več zelenjave in je to to :)
Z zadnjim se pa res strinjm :))) Da ne bom predolg z repliko (spet), mi samo še povej kje v svoji prehrani dobiš vitamin B12?
Po testiranju mi ga ne primanjkuje, drugače pa ga lahko enostavno in hitro dodam v obliki prehranskih dopolnil, če bi ga potreboval, kar pa lepo počnejo tudi v živinoreji... Spet se o tem lahko razplete ogromna debata, ki ni ne enostavna in enoznačna...
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1080