Bolezen žolčnika, ki je ozdravljiva le v začetni obliki
BOLEZNI

Bolezen žolčnika, ki je ozdravljiva le v začetni obliki

Jetra in žolčnik ležijo v zgornjem desnem predelu trebuha, oba organa pa povezujejo izvodila, ki jih imenujemo žolčni sistem. Žolčnik je majhna vreča, okoli 8 cm dolga in 4 cm široka in leži pod jetri, v njej pa se shranjuje žolč ali zelenorumenkasta tekočina, ki jo proizvajajo jetra.

Ko človek jé, se žolčnik krči in prazni svoj žolč v črevo, da pomaga prebavljati maščobe in nekatere vitamine. Žolč je sestavljen iz žolčne soli, elektrolitov, žolčne barve, holesterola in drugih maščob. Njegova naloga je odstranjevanje nekaterih odpadnih snovi iz telesa, posebno barvila iz razpadlih rdečih krvničk in odvečnega holesterola ter pomoč pri prebavi in absorpciji maščob. Tudi različne beljakovine, ki imajo pomembno vlogo pri delovanju žolča, se izločajo z njim.

V 4 tednih se odvadite uživanja sladkorja
PREBERI ŠE
V 4 tednih se odvadite uživanja sladkorja

Najpogostejše bolezenske spremembe žolčnika

Žolčni kamni

Gre za eno najpogostejših bolezni sodobnega človeka. Žolčne kamne ima namreč kar 10 do 20 % odraslih. Povzročijo lahko zaporo odtekanja žolča iz žolčnika ter bolečine ali vnetje žolčnika. Kamni so lahko različno veliki, od nekaj milimetrov – pesek, pa vse do nekaj centimetrov. Razlogov za njihov nastanek je več. Lahko gre za preveliko količino holesterola, ki se izloča iz telesa v žolčnik, za premajhno količino žolčnih kislin v žolču, za nepopolno praznjenje žolčnika itd. Ko je žolč razdražen, človek občuti slabost, nastopi lahko bruhanje, tiščanje pod desnim rebrnim lokom, slabo počutje, prebava je slabša, bolečina po mastnem obroku, pogosta pa sta tudi spahovanje in napet trebuh. Najpogostejša težava, ki jo povzročajo žolčni kamni, je bolečina, ki jo strokovno imenujemo biliarna kolika. Ta se pojavi po navadi v desnem zgornjem predelu trebuha, lahko tudi v predelu "žličke" in se širi proti hrbtu.

Življenje brez žolčnika ne more biti nikoli enako kot življenje z zdravim.
Življenje brez žolčnika ne more biti nikoli enako kot življenje z zdravim. / FOTO: Dreamstime

Matej Pečovnik: Prav ta bulica mi je verjetno rešila življenje!
PREBERI ŠE
Matej Pečovnik: Prav ta bulica mi je verjetno rešila življenje!

Polipi žolčnika

Polipi žolčnika so pravzaprav izrastki, ki rastejo v svetlino žolčnika. Največkrat so sestavljeni iz skupkov holesterola, ki so manjši in jih je več. Polipi žolčnika so redki, benigni tumorji. Diagnostika ni zanesljiva in jih odkrijemo največkrat šele pri operaciji. Ko so majhni, jih težko ločimo od žolčnih kamnov. Če so polipi veliki centimeter ali več, je zaradi večje verjetnosti razvoja raka žolčnika potrebna njegova odstranitev. Ta je potrebna tudi,  če je poleg polipa v žolčniku prisoten kamen.

Akutni holecistitis

Gre za vnetje stene žolčnika, ki po navadi nastane zaradi žolčnega kamna v žolčnikovem žolčevodu; žolčni kamen povzroči napad nenadne in izjemno hude bolečine. Kar 95 odstotkov ljudi, ki trpi za akutnim holecistitisom, ima tudi žolčne kamne. Akutno vnetje žolčnika brez žolčnih kamnov pa je zelo resno bolezensko stanje. Rado se pojavi po poškodbah, operacijah, sepsi ter zelo težkih boleznih. Navadno se pojavi izjemno huda bolečina v zgornjem predelu trebuha. Bolezen je lahko težka in na koncu lahko privede do gangrene ali perforacije žolčnika. Potreben je operativen poseg, s katerim odstranijo oboleli žolčnik.

Atrijska fibrilacija je epidemija 21. stoletja
PREBERI ŠE
Atrijska fibrilacija je epidemija 21. stoletja

Kronični holecistitis

Kronični holecistitis je dolgotrajno vnetje žolčnika, za katero so značilni ponavljajoči se napadi hude in ostre bolečine v trebuhu. Za to stanje se predvideva, da je posledica ponavljajočih se okvar in zaporednih zdravljenj po preteklih napadih akutnega vnetja, pogosto zaradi žolčnih kamnov.

Žolčni kamni
Žolčni kamni / FOTO: Dreamstime

Rak žolčnika

Rak žolčnika je sorazmerno redka bolezen. Večinoma se začne v glavi trebušne slinavke, skozi katero teče skupni žolčevod. Simptomi so zlatenica, občutek nelagodja v trebuhu, izguba apetita, hujšanje in srbenje, po navadi brez spremstva vročine ali mrzlice. Simptomi se stopnjujejo, zdravljenje pa je odvisno od vzroka in okoliščin. Operacija je po navadi najbolj neposreden način odkrivanja vrste tumorja ter pridobivanja informacije, ali ga je mogoče odstraniti. Če operacija ni možna, zdravnik uvede cevko za premostitev zožitve skozi upogljiv endoskop, s čimer omogoči žolču in morebitnemu gnoju odtekanje okrog rakavega tumorja. Ženske zbolevajo pogosteje kot moški, vrh obolevnosti pa je pri 70 letih. Bolezen je ozdravljiva le v začetni obliki.

9 živil, ki vsebujejo več kalija kot banane
PREBERI ŠE
9 živil, ki vsebujejo več kalija kot banane

Življenje brez žolčnika ne more biti nikoli enako kot življenje z zdravim in delujočim žolčnikom. Njegova odstranitev lahko povzroči primanjkljaj kakovostnih beljakovin, ki jih telo nujno potrebuje za različne telesne procese. Motnjo v delovanju prepoznamo po mastnem blatu oz. mastnih madežih na vodi ob iztrebljanju. Če žolčnika ni, žolč kaplja iz žolčnih vodov kot voda iz ves čas odprte pipe. To pomeni, da se izliva v dvanajstnik tudi takrat, ko ga ne potrebujete. Ker telo nima zaloge žolča, težje prebavlja mastno hrano – oreščke, meso, polnomastne mlečne izdelke, jajca, peciva in ocvrte jedi. V pomoč so vam lahko začimbe, ki olajšajo prebavljanje maščob, kot so česen, čemaž, bazilika, žajbelj, majaron in muškatni orešček.

Hitra izguba telesne teže preprečuje, da bi se žolčnik praznil pravilno, zato namesto diete izberite zdravo prehranjevanje. Zagotovo je pri razdraženem žolču najprej treba omejiti mastno, kalorično in preobilno hrano. In pa predvsem poskrbite za zadostno gibanje in telesno dejavnost, ki bo spodbudila delovanje vašega žolčnika in bo koristila vašemu splošnemu počutju in zdravju.