Znanstveniki španskega Inštituta za živilsko znanost in tehnologijo so ugotovili, da kakav, ki ga med drugim vsebuje temna čokolada, zmanjša tveganje za pojav raka črevesja. Do tega dognanja so prišli tako, da so dva meseca eno skupino podgan hranili s prehrano, ki je vsebovala veliko kakava, medtem ko so drugo skupino podgan hranili s prehrano, ki sploh ni vsebovala kakava. Po določenem času so obe skupini izpostavili kemični spojini, ki dokazano povzroča raka na črevesju. Potem ko sta ji bili obe skupini izpostavljeni okoli štiri tedne, so se res začele pojavljati rakave celice. Toda podgane, ki so se prehranjevale s kakavom, so razvile občutno manj malignih tumorjev. Nadaljnje študije bodo poskušale potrditi, da ti izsledki veljajo tudi za ljudi.
Že dlje časa vemo, da je kakavovo zrno bogato z antioksidanti, ki uničujejo proste radikale in tako ščitijo celice. Druge študije so pokazale, da lahko hrana, bogata s kakavom, uravnava krvni sladkor in pritisk. Vsekakor je torej dobro, da jo vključite v svojo prehrano. Pazite le, kako to storite. Četudi je temna čokolada zelo priporočljiv posladek, vam bo zopet škodila, če boste zmazali celo tablico naenkrat. Prav nič vam ne bo pomagala tudi, če se boste zaradi nje zredili – prekomerna teža je namreč pomemben dejavnik tveganja rakavih sprememb na črevesju.
Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV