Zanimiv je bil tudi podatek, da lahko vlaknine iz ovsenih kosmičev izboljšajo možnost preživetja celo pri tistih, ki so jim že odkrili raka debelega črevesa, čeprav so imeli pred tem slabo prehrano. ''Uživanje več vlaknin po diagnozi raka debelega črevesa je povezano z manjšim tveganjem za smrt zaradi te oblike raka,'' je povedal vodja študije dr. Andrew Chan iz Univerze Harvard. ''Kot kaže, to ni odvisno od količine vlaknin, ki smo jih pojedli pred diagnozo.''
Ljudje, ki so svoji prehrani dodali okoli 5 gramov vlaknin na dan, so imeli 22 odstotkov manjše tveganje, da bodo zboleli za rakom debelega črevesa. Med tistimi, ki so že imeli diagnozo raka debelega červesa, pa je dodatnih 5 gramov vlaknin v prehrani pomenilo, da so imeli 18 odstotkov večje možnosti, da bodo premagali bolezen.
Pomemben je podatek, da so pomagale predvsem vlaknine iz ovsenih kosmičev, dodajanje vlaknin iz sadja in zelenjave pa ni naredilo velike razlike. Če boste v svojo prehrano dodali ovsene kosmiče, izberite običajne ovsene kosmiče – brez dodanih sladkorjev. Mešanice, ki vsebujejo tudi ovsene kosmiče, lahko vsebujejo veliko preveč sladkorja in niso primerne za zdrav uravnotežen obrok.
Študija je bila objavljena v strokovni reviji JAMA Oncology.
KOMENTARJI (4)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV