Uživanje oreščkov je izboljšalo dva ključna označevalca sladkorja v krvi pri 450 sodelujočih v kliničnih testiranjih. Prvi označevalec je HbA1c, ki tri mesece meri nivoje krvnega sladkorja, drugi pa je test glukoze na tešče, ki ocenjuje krvni sladkor po tem, ko pacient ni jedel osem ur.
Najboljši rezultati so bili, če so bolniki z oreščki nadomestili predelane ogljikove hidrate in ne nasičene maščobe. V raziskavi je bila ena porcija definirana kot četrtina skodelice oreščkov ali 30 gramov oreščkov, udeleženci raziskave pa so na dan zaužili 56 gramov oreščkov.
Vodja raziskave dr. John Sievenpiper iz St Michael bolnišnice v Torontu je za britanski Mail Online povedal: ''Uživanje oreščkov je še en način, na katerega lahko ljudje ohranijo zdrav nivo sladkorja v krvi v kontekstu zdravega vsakodnevnega vzorca prehranjevanja.'' Čeprav so oreščki bogati z maščobami, gre za zdravo vrsto nenasičenih maščob. Kljub temu, da lahko oreščki vsebujejo visok nivo kalorij, sodelujoči v raziskavi niso pridobili dodatnih kilogramov.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV