Vizita.si
Natrij je kemični element, ki se naravno nahaja v večini živil, kot so mleko, pesa in zelena. Največ pa ga v telo vnašamo s soljo.
Srčno žilne bolezni

Uživamo ga vsak dan, a povzroča številne smrti

K.B.
20. 08. 2014 13.15
16

Svetovna zdravstvena organizacija priporoča, naj odrasli ne zaužijejo več kot dva grama natrija na dan. Zadnja raziskava ameriških raziskovalcev pa je pokazala, da je prekomeren vnos natrija vzrok za vsako deseto smrt oseb, ki so umrle za posledicami srčno-žilnih bolezni.

Natrij je kemični element, ki se naravno nahaja v večini živil, kot so mleko, pesa in zelena. Največ pa ga v telo vnašamo s soljo.
Natrij je kemični element, ki se naravno nahaja v večini živil, kot so mleko, pesa in zelena. Največ pa ga v telo vnašamo s soljo.FOTO: Profimedia
Znanstveniki z univerze v Medfordu v ZDA so nedavno objavili rezultate najnovejše raziskave povezane s prekomernim vnosom natrija in stopnjo umrljivosti.
V velikih odmerkih je natrij dodan v predelana živila, vključno s kruhom in predelanimi mesnimi izdelki.
V velikih odmerkih je natrij dodan v predelana živila, vključno s kruhom in predelanimi mesnimi izdelki. FOTO: Profimedia
Natrij je kemični element, ki se naravno nahaja v večini živil, kot so mleko, pesa in zelena. A v veliko večjih odmerkih je dodan v predelana živila, vključno s kruhom in predelanimi mesnimi izdelki, veliko ga je tudi v soli.

Prevelika količina natrija lahko poveča nivo krvnega tlaka, ta pa je dobro poznan dejavnik tveganja za srčno-žilne bolezni, ki lahko privedejo do srčnega infarkta ali možganske kapi. Tako so strokovnjaki odkrili, da je prekomerni vnos natrija vzrok za vsako deseto smrt tistih, ki so umrli za posledicami srčno-žilnih bolezni.

Da bi bolje razumeli, kako prekomeren vnos natrija vpliva na zdravje srca in ožilja, so namreč analizirali podatke pridobljene v 205 anketah o vnosu natrija, s tem pa pokrili okoli 75 odstotkov odrasle populacije po svetu.

Njihova raziskava je pokazala, da so leta 2010 odrasle osebe v povprečju dnevno zaužile 3,95 grama natrija, kar je precej več od priporočenega dnevnega odmerka. To pa je doprineslo k smrtim 1,65 milijona ljudi po svetu, ki so umrli za posledicami srčno-žilnih bolezni. Štiri od petih primerov smrti, ki so posledica prevelikega vnosa natrija, so zabeležili v revnejših državah s srednjim in nizkim prihodkom.

Funkcije natrija

 

Natrij je glavni kation v krvi in zunajcelični tekočini. Določa volumen in osmotski tlak teh tekočin. Sodeluje pri transportu številnih hranil in produktov presnove po črevesju, ledvicah in številnih drugih tkivih. Znotraj celic se nahaja zelo majhna količina natrija. Natrij je znotraj celic pomemben za membranski potencial celic.

Absorbcija natrija

Natrij se v črevesju skoraj v celoti absorbira v telo, saj so njegove soli zelo topne v vodi in tako zlahka prehajajo skozi črevesno steno v kri. V telesu je približno polovica natrija shranjena v kosteh, polovica pa v tekočini, ki obdaja celice.

Pomanjkanje natrija

Do pomanjkanja natrija ne prihaja, saj ga (večinoma preveč) zaužijemo s hrano, predvsem v obliki soli. Do izgub natrija iz telesa sicer prihaja pri potenju, izgubljamo pa ga tudi skozi urin in blato. Do pomanjkanja sicer lahko pride v izjemnih primerih, npr. pri zelo intenzivnem potenju, vročini in visoki vlažnosti zraka. Pri tem lahko pride do vrtoglavice in slabotnosti.

Predoziranje natrija

Prevelik vnos natrija lahko privede do povišanega krvnega pritiska, kar je lahko zelo nevarno za srce in ožilje. Še posebej je prevelik vnos natrija, oziroma kuhinjske soli nevaren za posameznike, ki so genetsko nagnjeni k povišanemu krvnemu pritisku. Hrana z manj soli zato lahko ugodno vpliva na znižanje krvnega pritiska.

 

Vir: Inštitut za nutricistiko

 

 


 

Veliko natrija zaužijemo tudi preko kuhinjske soli.
Veliko natrija zaužijemo tudi preko kuhinjske soli.FOTO: Profimedia
KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
jest in pit vse ampak zmerno
A spet... Vsak dan pride nova revolucionarna raziskava o škodljivih živilih. Že dolgo se držim preprostega načela, da kuham doma. Če mi zapaše sladko, jem sladko, če mi zapaše kislo, jem kislo...In nimam popolnoma nobenih zdravstvenih težav.
jejte ljudje kar vam paše in pustite te naravne hranitelje ki kljub vsemu ne bodo živeli 10 let več od vas!!Kajti biološka ura teče!!Za vse!!
sladkajte se vsak dan, napijte se ob vsaki priložnosti, jejte do onemoglosti in med tem uživajte!!!!
da čimprej zginete
Kaj ste spet navalili na sol. Dokazano je, da zatira dušični oksid, ki škoduje levkocitom in trombocitom,pomaga ionom v telesnih tekočinah itd. Je koristna in tudi nujno potrebna organizmu. Za visok pritisk in posledično infarkt pa ni kriva /samo/ sol, ampak debelost. Kombinacijo preslane in mastne /= okusne/ pripravljene hrane so pa iznašli Amerji in zato je pol njihove populacije samo še za na odpad. Normalen človek, ki si sam pripravlja hrano, je v bistvu sploh ne more presolit, ker mu potem hrana ni okusna. Torej, ne strašite bralcev s prepisovanje ameriških nakladačev o morilski soli, ker je to ratala moda. Problem je v Ameriki zaradi pokvarjenih kapitalistov, ki so zarad dobička uničili pol svoje generacije. Ker pa stegujejo svoje lovke /proplus/ tudi v Evropo, se jih pa moramo ubranit, prej ko nas nafilate z vašo polpismeno ameriško modrostjo.
bravo!
Ne vem ali se tistem, kar jedo američani lahko reče hrana. Je enkrat Jamie Oliver imel dokumentarec o tem kako v ZDA dele živali, ki jih v EU uporabljajo za izdelavo pasje hrane v ZDA centrifugirajo in če se prav spomnim napojijo z
Jamie Oliver je šel v Ameriko prodajat zdravo hrano ... in so ga ven vrgli, ker jim je prodajal da je treba uporabljat pri kuhi zelenjavo =D
če vas na tem portalu tako skrbi za naše zdravje zakaj se ne razpišete malo o tem, da je Židan dal zeleno luč , da se v Sloveniji sejejo gensko spremenjena semena. Banda.V google vpišite "Pogledajte kako GMO razara Argentinu" pa poglejte posledice zla, ki ga je Židan spustil v Sloveniju
Zdaj pa hitro pobrisati komentar, da se ne odkrije resnica a ne da admin.
Tega Žida na bi bilo treba nekam brcniti.Naj on sam žre tiste strupe,me zanima kako dolgo bo še tlačil zemljico.
Uporabnik215111 20. 08. 2014 16.43
Nekje sem prebral, da so vsa živila v osnovi že dovolj slana in sladka, da smo pa skozi evolucijo sami začeli pretiravati s slanimi in sladkimi živili....
in čez 10 let bodo ugotovili, da temu ni tako, kot je sedaj primer z maščobami.
če se ne boste prenajedali kot to počnejo mcdonaričani, vas sol ne bo ubila.
McDonaldčani, ali po domače gujdeki....
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1049