Vam primanjkuje vitamina D? Posledice so lahko resne
BOLEZNI

Vam primanjkuje vitamina D? Posledice so lahko resne

23.09.2019, 7:54
0

Premajhen vnos vitamina D lahko za kar trikrat poveča tveganje za prezgodnjo smrt, so razkrili strokovnjaki. Še posebej je pomanjkanje vitamina D lahko problematično za sladkorne bolnike.

Znanstveniki iz Univerzitetnega medicinskega centra Dunaj so odkrili, da je nizek nivo vitamina D močno povezan s smrtjo zaradi katerega koli vzroka, še posebej tistega, ki ga prejmemo, če je telo izpostavljeno sončni svetlobi. Strokovnjaki so prav tako razkrili, da imajo prav sladkorni bolniki največje tveganje za smrt, če jim primanjkuje tega pomembnega vitamina. Izsledki so pokazali, da so imeli pacienti za štiriinpolkrat večje tveganje za smrt zaradi sladkorne bolezni, če so imeli prenizek nivo tega hranila. Kljub vsemu pa pomanjkanje vitamina D ne igra neposredne vloge pri prezgodnji smrti, a posredno.

Raziskovalci so pogledali podatke 78.581 sladkornih bolnikov različnih starosti iz Splošne bolnišnice Dunaj v Avstriji, in sicer med letoma 1001 in 2011. Podatke so nato primerjali z avstrijskim nacionalnim registrom smrti v zadnjih 20 letih.

Pomanjkanje vitamina D pomeni, da imajo pacienti manj kot 50 nmol/L vitamina D. Tisti z izjemno nizkim nivojem vitamina D so imeli celo manj kot 10 nmol/L vitamina D, tisti z visokim nivojem vitamina D pa 90 nmol/L vitamina D.  

V študiji so odkrili, da so imeli pacienti, ki so imeli manj kot 10nmol/L vitamina D, za dva- do trikrat večje tveganje za smrt iz katerega koli vzroka. Največji vpliv se je pokazal pri pacientih, ki so bili stari od 45 do 60 let. Pacienti, ki so imeli nivo okoli 90 nmol/L vitamina D, pa so imeli zmanjšanje tveganja za smrt iz katerega koli razloga za 30 do 40 odstotkov.

Sonce
Sonce/ FOTO: Dreamstime

Nobene statistično pomembne povezave z nivojem vitamina D in smrtnostjo pa niso opazili pri pacientih starejših od 75 let. Pokazalo pa se je, da so imeli pacienti, ki jim je primanjkovalo vitamina D, tudi dvakrat večje tveganje za smrt zaradi infekcijske bolezni.

Raziskovalci so za britanski Mail Online povedali: ''Naši podatki jasno kažejo in potrjujejo močno povezavo med pomanjkanjem vitamina D (pod 50 nmol/l) in povečanim tveganjem za smrt. Ta povezava je najbolj očitno izražena med mladimi in skupino pacientov v srednjih letih in velja za vse vzroke smrti, še posebej sladkorno bolezen.''

Dr. Faye Riley iz britanske organizacije Diabetes UK, pa je dejala, da je raziskavo treba jemati z rezervo: ''Vsakršno pomanjkanje vitaminov bo tako ali drugače negativno vplivalo na vaše zdravje, ne glede na to, ali imate sladkorno bolezen ali ne. A pomembno je povedati, da ta študija ne kaže, da ima nivo vitamina D neposredno vlogo pri povzročanju zgodnje smrti pri ljudeh s sladkorno boleznijo. Če zunaj sije sonce in uživate uravnoteženo prehrano in preživljate kakovostno svoj čas zunaj na prostem, prehranski dodatki vitamina D niso potrebni. Kljub vsemu v Angliji javno zdravstvo priporoča, da v jesenskem času in pozimi ljudje razmislijo o prehranskem dodatku vitamina D.''

Izsledki študije bodo v kratkem predstavljeni na vsakoletnem srečanju evropskih združenj v Barceloni.

NOVICE
Obetavne napovedi: 'Recesija ni verjetna'
ŠPORT
Stojanović: Vesel sem za 'Jojota', a žal mi je, ...
POP IN
Glasbenik nastopil sredi prometnega križišča, ...
TV ODDAJE
Nastopajoči Znanega obraza s pesmijo voščijo lepe ...
VIZITA.SI
Znaki, da vam primanjkuje vitamina B12
DOMINVRT.SI
Katera je vaša roža glede na mesec rojstva?
ZADOVOLJNA.SI
Kate Middleton v eni najlepših oblek tega leta
MOSKISVET.COM
12 korakov do boljšega spanca
BIBALEZE.SI
Karmen drugič noseča
CEKIN.SI
'Tri dni nisem mogla sama na stranišče!'
OKUSNO.JE
Krhko, sočno in naravnost enkratno!
DOMINVRT.SI
Na kaj paziti pri montiranju okenskih polic?